Bahang Hari Raya semakin terasa, pasti anda sibuk membilang balang biskut raya yang telah ditempah. Kalau tak cukup, tempahan pula sudah ditutup. Jangan risau, berikut RASA kongsikan lima resipi biskut raya yang boleh buat sendiri tanpa acuan pun. Lebih senang. Mudah dan gerenti sedap.

 BISKUT CHOCOLATE CRINKLES

BAHAN-BAHAN:

  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 1/2 cawan gula Kastor
  • 1/2 cawan minyak mazolla/ minyak sayuran
  • 2 sudu teh esen vanila
  • 2 cawan tepung gandum
  • 4 biji telur
  • 1 1/2 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh serbuk kopi(serbuk nescafee)
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 cawan gula aising

CARA MEMASAK:

  1. Masukkan serbuk koko, esen vanila, minyak dan gula ke dalam mangkuk dan pukul sehingga sebati.
  2. Masukkan telur satu per satu dan terus memukul adunan.
  3. Satukan tepung gandum bersama baking powder,serbuk kopi, garam dan gaul sebati.
  4. Masukkan tepung tadi ke dalam adunan dan gaul rata.
  5. Masukkan adunan ke dalam peti sejuk semalaman.
  6. Selepas dikeluarkan dari peti sejuk, bulat-bulatkan adunan dengan menggunakan sudu dan gaulkan dengan gula aising.
  7. Susun ke dalam dulang pembakar dan bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan dengan suhu 170C selama 10-15 minit.

BISKUT BUAH-BUAHAN CAMPURAN

BAHAN-BAHAN:

  • 200gm mentega
  • 300gm tepung serbaguna
  • 150gm gula icing
  • 100gm buahan-buahan campuran
  • 1 biji kuning telur
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1/4sudu teh parutan lemon

CARA MEMASAK:

  1. Pukul mentega dengan gula icing sehingga sebati
  2. Masukkan kuning telur. Pukul lagi.
  3. Masukan tepung, buah-buahan campuran, garam dan parutan lemon.
  4. Gaul sehingga sebati.
  5. Panaskan ketuhar pada suhu 180C
  6. Masukkan adunan ke dalam peti sejuk selama 30 minit.
  7. Glis dulang pembakar dan tuangkan adunan ke dalamnya.
  8. Ratakan dan bakar selama 25-30 minit.
  9. Sejukkan sebentar dan potong mengikut saiz yang disukai.
  10. Sedia dihidangkan, atau simpan dalam bekas kedap udara.

BISKUT BEBOLA COKLAT URAI

BAHAN-BAHAN:

  • 250gm mentega
  • 1 cawan tepung naik sendiri
  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula aising
  • 1 1/2 sudu teh serbuk koko
  • 3 biji kuning telur
  • 1 sudu teh baking powder
  • 250gm coklat masakan

CARA MEMASAK:

  1. Pukul  mentega bersama gula aising sehingga sebati
  2. Masukkan kuning telur dan pukul sebentar
  3. Satukan kesemua tepung bersama baking powder dan serbuk koko
  4. Masukkan kesemua campuran tepung ke dalam adunan dan gaul
  5. Bulat-bulatkan doh dan masukkan ke dalam bekas cawan kertas.
  6. Bakar pada suhu 150-160 C selama 20-25 minit.Sejukkan.
  7. Sementara itu potong kecil-kecil coklat masakan dan cairkan mengunakan teknik double boiler.
  8. Bila kelikatan coklat sedang elok , tuangkan ke dalam setiap doh dan kemudian taburkan coklat urai di atasnya.
  9. Biarkan coklat mengeras baru sedia dihidangkan atau simpan.

BISKUT NESTUM MADU

BAHAN-BAHAN:

  • 250gm mentega
  • 1 1/2 cawan tepung serbaguna
  • 4 cawan nestum
  • 2 cawan coklat urai
  • 1 biji telur
  • 2 sudu makan madu
  • 1 cawan gula perang
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh vanilla

CARA MEMASAK:

IKLAN
  1. Pukul mentega bersama gula perang sehingga sebati.
  2. Masukkan telur. Pukul lagi
  3. Masukkan madu dan vanila. Gaul sekata.
  4. Campurkan tepung bersama garam dan soda bikarbonat.
  5. Tuangkan ke dalam adunan bersama nestum.
  6. Gaul sebati.
  7. Panaskan ketuhar pada suhu 170C.
  8. Bulat-bulatkan adunan menggunakan sudu.
  9. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar selama 15-20 minit.

BEBOLA CORNFLAKES PEANUT BUTTER

BAHAN-BAHAN:

  • 3 cawan cornflakes
  • 1/2 cawan madu
  • 1/2  cawan gula castor
  • ½ cawan peanut butter
  • 1 sudu teh esen vanila

CARA MEMASAK:

  1. Campurkan madu bersama gula dan vanila ke dalam periuk dan kacau di atas api sehingga gula cair.
  2. Masukkan peanut butter dan kacau sebati.
  3. Tuangkan cornflakes ke dalam adunan dan gaul.
  4. Bulat-bulatkan adunan