Kek ribut atau nama popularnya, Kek Tornado memang sangat sedap. Lengkap dengan rasa coklat dan cheese bersama bila makan.
Bila beli, tak cukup makan satu bekas saja. Jadi apa kata buat sendiri lagi puas hati? Menerusi perkongsian daripada Ariana Sofia Ahmad ini, mungkin nampak macam susah nak buat tapi berbaloi bila dah masuk dalma mulut.
1.Masukkan telur dan ovalette. Pukul hingga kembang.
2. Bila dah kembang, masukkan gula dan esen vanilla. Pukul hingga sebati.
3. Dah sebati, masukkan susu pekat manis. Kacau hingga sebati.
4. Kemudian, masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk koko, soda bikarbonat dan baking powder. Kacau sebati.
5. Masukkan pula minyak masak dan kacau lagi. Akhir sekali, masukkan air panas. Kacau rata.
6. Bahagikan adunan kepada empat bekas saiz RC-750 (seperti di dalam gambar).
7. Sebelum kukus, pastikan tutup bekas supaya air kukusan tidak menitik. Kukus selama 25 hingga 30 minit atau hingga masak.
8. Dah masak, terbalikkan kek selama 5-10 minit supaya kek tak mendap.
9. Untuk bahagian topping cheese pula, masukkan cream cheese, whipping cream dan susu pekat manis. Putar sehingga sebati dan licin. Jangan putar terlalu lama nanti jadi cair.
10. Letak dalam piping bag supaya senang nak letak atas kek.
11. Kek coklat tadi belah di tengah-tengah. Lepas tu, pipingkan cheese dalam bekas macam dalam gambar.
Ads
12. Kemudian, letak pula kek coklat di bahagian atas. Pipingkan pula cheese di bahagian atas tadi. Sejukkan dalam peti sejuk selama 30 minit bagi cheese lagi pejal.
13. Untuk chocolate ganache pula, masukkan coklat dark compound, susu full cream dan mentega dalam mangkuk.
14. Sementara itu, panaskan whipping cream hingga sedikit mendidih. Tuang ke dalam mangkuk tadi. Kacau hingga sebati dan coklat menjadi cair. Kalau pekat, boleh tambah susu full cream atau susu segar.
Ads
15. Tuang chocolate ganache pada bahagian atas kek tadi dan pastikan coklat pada ketika ini sejuk atau suam. Taburkan chocolate chip atau chocolate flakes.
Kalau dah tiap hari mengadap mi maggi tak bagus juga untuk kesihatan. Kalau dah suka sangat boleh saja buat sendiri dengan bahan-bahan mudah didapati. Memang sesuai lah menu ni dengan seruan kerajaan yang suruh kita duduk di rumah. Apa lagi korang yang hantu maggi tu boleh lah cuba.
Bahan-bahan mi
200 g tepung high protein b
100 g tepung gandum
200 g tepung semolina
170 g air + secubit garam
Adunkan bahan-bahan ini hingga sebati dan masukkan ke dalam mesin membuat mi.
Sup maggi
5 ulas bawang putih
5 biji cili padi
✳tumis naik bau
Sekeping isi dada ayam di dadukan
✳masukkan satu liter air
✳sayur hijau
✳Garam secukup rasa
✳perahan limau kasturi
✳pecahkan Telur
Kenapa perlu beli mi kalau selalu tak puas hati, kenapa tak buat sendiri kerana sungguh senang nak buat mi ni. Tak banyak bahan diperlukan dan paling penting bebas bahan pengawet dan terjamin kebersihannya. Nak resipi, RASA kongsikan di bawah siap dengan DIY cara membuatnya sekali. Korang tak menyesal mencuba.
MI KUNING
BAHAN-BAHAN:
1kg tepung gandum
350 ml air
1 sudu teh air abu
1 sudu makan garam
1 sudu teh serbuk kunyit
pokok daun ketumbar
LANGAH DEMI LANGKAH:
LANGKAH 1: Masukkan tepung, garam, serbuk kunyit , air dan daun ketumbar dalam mangkuk.
LANGKAH 2: Gaulkan adunan menjadi doh . Kemdudian bulatkan kepada beberapa bahagian.
LANGKAH 3: Canaikan doh menjadi nipis menggunakan mesin pengelek 2-3 kali.
LANGKAH 4: Seterusnya masukkan kepingan doh dalam mesin untuk membentuk mi.
LANGKAH 5: Panaskan air, tambahkan sedikit minyak di dalamnya dan celur seketika mi.
LANGKAH 6: Gaulkan mi yang telah ditoskan dengan minyak bawang putih.
Aneka resipi mudah dan sedap ni sedikit sebanyak boleh membantu kamu yang sering buntu tak tau nak masak apa. Kering idea dibuatnya jika setiap hari menghadap dapur dan bahan dalam peti ais, kadang-kadang tu lama jugak termenung kan…
5 resipi dari koleksi RASA sedia berkongsi dengan kamu dan yang pastinya resepi ini gerenti jadi! Cubalah…
1. SOTONG GORENG KICAP
BAHAN-BAHAN:
300gm sotong | bersihkan dan sumbatkan sesunggutnya dalam badan
1 biji bawang besar Holland | hiris
2 ulas bawang putih | cincang
2cm halia | hiris memanjang
1 batang serai | hiris bulat
Sedikit hirisan cili benggala merah dan hijau
Sedikit air asam jawa
2 sudu makan kicap pekat
Garam dan gula secukupnya
2 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak, tumiskan bawang Holland, bawang putih, halia dan serai hingga wangi.
Masukkan sotong, kacau rata sehingga sotong kecut.
Masukkan air asam, kicap pekat manis, serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa.
Akhir sekali masukkan hirisan cili benggala, kacau 1-2 minit lagi.
Tutup api dan sedia dihidangkan.
INFO CHEF : Guna sotong bersaiz sederhana besar untuk hasil masakan yang enak.
2. SAMBAL DAGING KISAR
BAHAN-BAHAN:
250gm daging cincang
1 biji bawang besar | hiris
2 ulas bawang putih | cincang halus
Sedikit hirisan cili benggala merah dan hijau
2 sudu makan pes cili kisar
1/2 sudu makan sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
2 sudu makan minyak masak | untuk menumis
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang merah, bawang putih hingga wangi.
Masukkan pes cili, kacau lagi hingga pecah minyak.
Masukkan daging kisar, kacau hingga daging berubah warna.
Masukkan hirisan cili benggala, sos tiram, garam dan gula secukup rasa.
Setelah timbul minyak , tutup api dan hidangkan.
INFO CHEF : Boleh guna daging lembu sedia kisar atau daging lembu yang dikisar sendiri.
3. UDANG ASAM JAWA
BAHAN-BAHAN:
300gm udang | buang sesunggut dan segala kotoran, cuci dan tos
1 biji bawang Holland | hiris
2 ulas bawang putih | hiris
2cm halia | hiris
5 biji cili padi | hiris
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu makan sos tiram
1 sudu the serbuk lada hitam
Garam dan gula secukup rasa
3 sudu makan minyak masak | untuk menumis
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak, tumiskan bawang Holland, bawang putih dan halia serta cili hingga wangi.
2. Masukkan udang, kacau rata sehingga udang bertukar warna kemerahan.
3. Masukkan air asam jawa, sos tiram, garam dan gula secukup rasa.
4. Bila sudah masak, angkat dan hidangkan.
INFO CHEF : Sebaiknya, udang dimasak bersama-sama dengan kulit kerana ia menjadikan hidangan lebih enak serta terasa kemanisan air udang.
4. AYAM MENTEGA SUSU
BAHAN-BAHAN:
1 keping dada ayam | potong dadu
2 sudu makan mentega
1/2 cawan susu segar
1 sudu makan cili benggala | cincang
3 biji chili padi | cincang
1 tangkai daun kari | leraikan dari tangkai
2 keping mentega | carik-carikkan
1/2 sudu teh perasa ayam
1 sudu teh serbuk lada hitam
Minyak masak secukupnya | untuk menggoreng\
Bahan Perap:
1 sudu makan tepung gandum
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kari
1 telur
CARA MEMASAK:
Gaulkan ayam dengan semua bahan perapan. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, kemudian goreng ayam sehingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
Menggunakan kuali lain, panaskan mentega, tumis cili, daun kari sehingga wangi.
Masukkan susu cair dan masak sehingga mendidih dan masukkan keju.
Seterusnya perasakan dengan garam, serbuk perasa ayam dan sedikit gula jika suka.
Masukkan ayam yang telah digoreng, kacau rata.
Angkat dan hidangkan panas-panas.
INFO CHEF: Menu mudah serta sedap. Jika kurang menggemari ayam, boleh digantikan denagn sotong, kepah atau ketam. Memang terbaik.
5. SARDIN GORENG KICAP BERKENTANG
BAHAN-BAHAN:
1 tin sederhana Ikan sardin
2 susu makan kicap manis
1 biji kentang
1/2 biji bawang Holland
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
3 sudu pes cili kering
5 biji cili padi
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak, tumiskan bawang putih hingga wangi.
Masukkan kentang kacau hingga kentang separuh masak.
Seterusnya masukkan sardin, kacau rata.
Masukkan kicap, hirisan cili dan daun bawang.
Kemudian perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Akhir sekali masukkan bawang Holland, kacau hingga bawang layu.
Angkat dan hidangkan.
INFO CHEF: Sebaiknya guna kicap lemak manis. Jika guna kicap masin, abaikan penggunaan garam.
Nak koleksi masakan yang berasaskan kicap manis?… boleh lah klik sini.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.