Cendawan enoki, selain dimasukkan ke dalam sup sayur atau makan stimbot, sedap juga digoreng tepung bersama wantan. Rangup betul dalam setiap kunyahan. Anak-anak pasti suka.
Nak buatnya pun mudah sahaja. Cuma perlu tiga bahan. Ikuti resipi mudah perkongsian daripada Aishah Masri untuk membuat Wantan Cendawan Enoki Goreng Tepung. Sesuai dijadikan kudapan minum petang ataupun ketika sarapan.
BAHAN-BAHAN:
Cendawan enoki
Kulit wantan – Boleh beli online di sini
Tepung goreng serbaguna Bestari – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
Buangkan akar cendawan, cuci dan leraikannya.
Kemudian, toskan sehingga airnya kering.
Setelah itu, balut dengan kulit wantan seperti di dalam gambar. Lekatkan kulit wantan menggunakan air sahaja.
Kemudian, bedakkan dengan tepung Bestari. Tak perlu guna telur.
Apabila minyak dah panas, bolehlah goreng cendawan sehingga masak kekuningan.
Siap. Mudah sangat sangat membuatnya. Kruk kruk kruk. Rangup. Cicah pula dengan sos cili Thai. Sedap!
Selamat mencuba.
Kredit: Aishah Masri
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Resipi Nasi Daging Ekspres Paling Mudah, Guna 1 Bahan Penting Ini
Popia Ayam Kentang Laku Keras, Resipi Dihalalkan Boleh Buat Niaga
Begini Buat Tauhu Sumbat Ayam Lada Hitam Sedap dan Menyelerakan
Crab Rangoon Cicah Sos Creamy Hijau Ala Thai, Satu Memang Tak Cukup
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI