Siapa yang berniaga kek mesti tahu kepentingan whipping cream atau krim putar ini. Harganya pun boleh tahan mahal jugak. Bagi orang yang buat bisnes bakeri dan kek memang terkesan jugak kan.
Ni ada cara membuat whipping cream cara homemade, gerenti sedap, segar dan halalan toyibban.Bagi Soleh Fattah dia lebih gemar membuat sendiri kerana krim putar ini adalah bahan yang selalu kena standby ada bila membuat kek.
Katanya, “Dapat juga teruskan niat berniaga sambil bersedekah dan jimatkan kos.”
1 sudu makan ovalette
5 sudu makan susu pekat manis
4 sudu makan susu tepung ( susu powder)
3 sudu makan gula – boleh kurangkan kalau tak suka manis
1 bekas ais – pastikan ais dalam ketulan kecil supaya senang nak pukul
Ads
.
CARA MEMASAK:
1. Masukkan semua bahan dalam bekas besar. Gaul hingga sebati.
.
2. Pukul campuran menggunakan mixer selama 1 minit menggunakan kelajuan paling rendah. Ia bagi mengelakkan ais terkeluar dari bekas.
Ads
3. Masuk minit kedua, tingkatkan kepada kelajuan sederhana. Pukul selama 3 minit sehingga tak nampak ais. Masa ni tekstur adunan sudah berkrim dan kembang.
4. Bila ais dah tak ada (boleh dengar bunyi ais masa sedang adun), boleh tingkatkan kelajuan pengadun kepada maksimum. Pukul selama 2 minit sahaja. Jangan overbeat.
5. Siap dan bolehlah digunakan. Masa penyediaannya hanyalah 5-6 minit sahaja.
Siapa yang suka makan ayam, gerenti perlukan resipi yang berasaskan ayam. Harini admin nak kongsi resipi ayam untuk seminggu! Antara resipi yang akan dikongsikan adalah Ayam Grill, Ayam Percik, Ayam Goreng Ala KFC, Ayam Kicap 3 Budak Gemuk, Ayam Panggang Ala Dominos, Ayam Masak Merah, dan Ayam Goreng Cili Kering. Semua resipi ni sangat mudah disediakan. Tunggu apa lagi tu? Jom cuba koleksi resipi ayam untuk seminggu ni.
Bestnya kalau ada set pinggan baru kat rumah ni macam set Corelle Fairy Flora 17pcs Dinnerwareni design premium pula tu! Dapatkan dengan harga istimewa menggunakan code RASGSP5DISINI!
AYAM GRILL
BAHAN-BAHAN:
Bahan A 4 biji bawang besar 4 ulas bawang putih 1 inci halia 1 kiub ayam knorr 2 sudu serbuk lada hitam 1 senduk kecil sos black pepper (dalam botol)- brand apa-apa je. 1 sudu teh garam 1 sudu makan gula 100ml air SEMUA BAHAN DI ATAS KITA KISARKAN DIA
Bahan B sudu madu 3 sudu butter 2 sudu besar mixed herbs @ daun oregano
CARA PENYEDIAAN:
Perap sejam atau lebih. Kemudian bakar suhu 200 selama sejam.
Kisar bawang merah, bawang putih, halia & serai. Gaulkan semua bahan-bahan bersama ayam & boleh perap selama 3 jam.. Kemudian boleh dibakar.
BAHAN-BAHAN KUAH:
1 biji bawang merah/besar 2 labu bawang putih 10 tangkai lada kering/ikut kepedasan (direbus & dikisar) 1 inci halia 1/2 sudu serbuk kunyit 2 batang serai 1/4 kotak santan Gula melaka (ikut citarasa) 2 sudu sos cili Gula, garam & perasa
CARA PENYEDIAAN KUAH:
Kisar bawang merah, bawang putih, halia & serai ditumis sehingga naik minyak. Kemudian masukkan lada yang dikisar & serbuk kunyit ditumis sehingga lada betul-betul masak.. Masukkan sedikit air untuk cairkan kuah. Masukkan 1/4 kotak santan, 3 sudu sos cili.. Biar sehingga mendidih. Masukkan gula 3 sudu ( ikut citarasa), garam & perasa. Kebiasaan kuah mesti manis baru sedap dimakan bersama ayam yang sudah dibakar.
TIPS NAK LAGI SEDAP, AYAM YANG DIBAKAR MENGGUNAKAN ARANG DICELUP PANAS-PANAS KE DALAM KUAH PERCIK UNTUK MENDAPATKAN KUAH YANG ENAK!
AYAM GORENG ALA KFC
BAHAN-BAHAN:
Bahan A 2 cawan tepung gandum 1 cawan tepung jagung 6 sudu tepung beras 4 sudu serbuk cili babas 1 kiub pati ayam Gaul semua bahan di atas bagi sebati
Bahan B 5 biji telur 2 sudu besar magi cukup rasa 1 sudu serbuk jintan manis 1 sudu serbuk lada hitam Kacau sebati..lepas tu masukkan 5 6 sudu bahan A bagi jadi pekat supaya boleh salut ayam
Bahan c Seekor ayam potong seketul2..gaul dengan garam halus
CARA PENYEDIAAN:
Celup ayam dalam bahan B..lepas tu salut dengan bahan A dan goreng dalam minyak yang banyak (tenggelam semua ayam) sampai masak elok.
AYAM KICAP 3 BUDAK GEMUK
BAHAN-BAHAN:
1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 4 biji cili padi 3 tangkai daun kari Setengah ekor ayam (dipotong kecil) Garam dan serbuk kunyit 2 sudu besar sos tiram 1 cawan kicap lemak manis JALEN Minyak untuk menggoreng ayam.
CARA PENYEDIAAN:
Gaul ayam bersama garam dan serbuk kunyit. Perap selama 15 hingga 30 minit. Goreng hingga separuh masak. Angkat. Ceduk minyak hingga tinggalkan setengah cawan di dalam kuali tadi.
Tumbuk bawang merah, bawang putih dan cili padi. Tumiskan d2ngan lebihan minyak tadi.
Masukkan daun kari. Tumis hingga naik bau.
Masukkan sos tiram dan kicap. Kacau rata. Agak pecah minyak, masukkan ayam yang digoreng tadi. Kacau rata.
Hidangkan bersama nasi putih yang panas dan enak dimakan bersama sambal belacan dan ulam pilihan anda..hmmmm sedapppp…
AYAM PANGGANG ALA DOMINOS
BAHAN-BAHAN:
Ayam (1kg drumsticks atau mana mana bahagian yang suka) 2 susu besar butter/marjerin 1 labu bawang putih (tumbuk) 1 sudu besar lada hitam (tumbuk) 1 sudu besar serbuk cili/cili kisar 2 sudu besar madu 5 sudu besar sos tiram 5 sudu besar sos cili 5 sudu besar sos tomato 1 sudu kecil garam 2 sudu besar gula
CARA PENYEDIAAN:
Campurkan semua bahan kecuali ayam Masak dalam 5-10 minit sehingga butter/ marjerin cair. Tambah sikit minyak masak masa lumur atau gaul bahan perapan pada ayam. Perap selama 1-2 jam, lagi lama lagi sedap Bakar dalam airfryer 180°C 15minit, boleh sesuaikan ikut airfryer memasing ye
AYAM MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN:
Ayam (potong 14). Serbuk kunyit Garam halus Minyak masak secukupnya Lada mesin (5 senduk) Sos tiram (3 sudu makan) Sos tomato (2 sudu makan) Sos cili (2 sudu makan) Gula melaka (1/2 ketol) Kerisik-(2 sudu makan) Serai-3 batang (ketok) Halia-(3 inci) blend Bawang merah kecil (15 biji) kisar Bawang putih (12 biji) blend Bawang besar (2 biji) hiris masuk last Air putih 2 cawan teh 2 kiub ayam 3 sekawan (Tumis) Serbuk perasa (saya tak guna) Gula pasir (agak2)
Cuci ayam bersih-bersih ,lumurkan dengan kunyit dan garam(panaskan minyak dan goreng Ayam) Jangan garing-garing sangat ye nanti ayam keras
Cedok minyak dari gorengan ayam tadi dalam 2 senduk, tumis 3 sekawan, bawang merah, putih dan halia tumis sampai warna kekuningan sikit.
Masukkan lada mesin, kacau sampai terbit minyak masukkan sos tiram, sos tomato, sos cili, kerisik, gula melaka, kiub ayam. Masukkan air sikit demi sedikit (api perlahan).
Bila dah terbit minyak masukkan serai, garam, gula dan masukkan ayam…. Kacau rata dan masukkan bawang besar yang dah dihiris.
Tutup api dan taburkan bahan-bahan untuk hiasan… Kalau takda pun takpe.
AYAM GORENG CILI KERING
BAHAN-BAHAN:
Dada ayam potong dadu (atau bahagian isi) 5 sudu besar atau lebih tepung jagung 1 sudu besar sos tiram Sedikit lada sulah Gaul dengan ayam.. Saya tak guna Saya gaulkan dengan tepung bestari dan perap 15 minit.. Kemudian goreng
BAHAN-BAHAN LAIN:
Segenggam cili kering, jangan potong ye 4 ulas bawang putih dicincang halus 3 sudu besar sos cili 2 sudu besar kicap manis 1/2 cawan air 2 batang daun bawang (potong 1 1/2 inci) Capsicum hijau dipotong kiub Bawang besar dimayang
CARA PENYEDIAAN:
Panaskan minyak dalam 4 sudu besar
Tumiskan bawang putih sehingga sedikit kuning
Masukkan cili kering, goreng sekejap, masukkan sos cili, kicap manis, dan air.
Renehkan sekejap, masukkan ayam yang telah digoreng tadi, bawang besar, capsicum hijau dan 2 sudu besar secukup rasa maggi
1/4 sudu teh garam ..siappp.. Taburkan daun bawang.
SELAMAT MENCUBA!
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Apa minum petang anda hari ini? Selain hidangkan kuih muih sesekali boleh hidangkan dessert special. Milo mille crepe ni sedap dimakan sejuk. Ikut langkah yang betul pasti menjadi.
Milo mille crepe
Bahan-bahan:
7 sudu makan (70g) tepung gandum
1 peket milo 3 in 1
1 sudu besar gula pasir
Sebatikan dua bahan di atas
2 biji telur.
Pukul sebati,masuk
5 sudu makan marjerin /butter cair
250ml susu cair
Kemudian masuk bahan kering sikit
Whisk hingga sebati
Tapis
Sediakan non stickpan
Panaskan api sederhana
Sapu sikit dengan sedikit minyak
Tuang 1 senduk
Tunggu sekejap dan nampak bergelembung,balikkan.Tunggu sebentar dan angkat
Resipi colek kaki ayam, kalau tak pernah makan kena cuba. Sebabnya ia antara cara masak kaki ayam yang sedap.
Selain itu paling penting bahagian kaki ayam ini kaya kandungan kolagen, asid hyaluronic, protein dan mineral yang menyokong kesihatan kulit, rambut, kuku, sendi, dan tulang.
Kolagen dan asid hyaluronic ini turut digelar ‘fountain of youth’ kerana ia boleh menghalang kesan-kesan penuaan. Kalau suka makan tak mustahil nampak awet muda walau dah berusia.
Namun sebelum masak kaki ayam paling utama adalah membersihkan dan memasaknya dengan betul untuk mengelakkan bakteria dan menjaga khasiatnya.
Resipi Colek Kaki Ayam
Bahan-bahan
30 batang kaki ayam (bersih, rebus dengan halia & asam keping untuk hilangkan bau)
2 biji cili besar
12 biji cili padi (merah & hijau)
8 ulas bawang putih
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos ikan
3 sudu besar cuka makan
1/4 keping nisan (boleh ganti gula melaka)
Garam, gula & perasa secukup rasa
Daun ketumbar (hiris untuk hiasan)
Cara Penyediaan Colek Kaki Ayam
1. Kisar cili besar, cili padi dan bawang putih hingga halus.
2. Tumis bahan kisar dalam kuali hingga naik bau.
3. Masukkan kicap manis dan sos ikan, gaul rata.
4. Masukkan kaki ayam yang telah direbus, kacau hingga sebati.
5. Tambahkan cuka, garam, gula serta nisan. Perasakan ikut cita rasa.
6. Masak hingga kuah mendidih dan sebati dengan kaki ayam.
7. Siap untuk dihidangkan. Taburkan daun ketumbar sebagai hiasan.
Tip
Kalau suka lebih pedas, tambah lagi cili padi dalam kisaran.
Untuk rasa lebih kaya, boleh tambah sedikit air rebusan kaki ayam ke dalam kuah.
Colek ini sedap dimakan panas-panas bersama nasi putih atau roti.
Santan cepat basi? Ketahui rahsia santan tahan lama dengan petua mudah. Dari pemilihan kelapa, teknik perahan, hingga cara simpan santan agar masakan kekal segar & berlemak!