Anda cuma perlukan empat bahan sahaja untuk buat hidangan yang sedap ni. Sesuai untuk minum petang. Puding ini rasanya lemak manis kerana menggunakan susu segar.

Resipi ini dikongsikan oleh Farisha Sofea di facebook RASA Share Resepi. Dia turut memberikan keistimewaan resipi yang dikongsikan ini.

“Yorkshire pudding ini dikatakan berasal dari England. Cara membuatnya juga senang. Cuma menggunakan empat bahan sahaja. Yorkshire pudding ini juga sesuai untuk bayi berusia 8 bulan dan ke atas. Cuma korang kena elakkan penggunaan garam untuk bayi berusia 2 tahun ke bawah. Untuk versi bayi umur setahun ke atas, boleh juga masukkan puri kurma atau madu supaya ada rasa manis.”

YORKSHIRE PUDDING

BAHAN-BAHAN
1 1/4 cawan susu segar
2 biji telur ayam gred A
1 cawan tepung gandum tanpa bahan peluntur (diayak)
1/2 sudu kecil garam

IKLAN

CARA MEMBUAT
1. Satukan semua bahan ke dalam pengisar. Kisar sebati sehingga adunan agak kembang.
2. Tuangkan sedikit minyak masak pada acuan muffin.
3. Panaskan oven bersama acuan pada suhu 230 darjah selsius selama 10 minit.
4. Setelah minyak masak di dalam acuan tersebut panas, tuangkan adunan ke dalam acuan. Tuang separuh acuan sahaja.
5. Bakar pada suhu 230 darjah selsius selama 20 minit atau sehingga masak bergantung pada oven masing-masing.
6. Ketika dibakar, adunan memang akan mengembang dan membulat.

TIP
1. Yorkshire pudding ini garing di luar tetapi lembut di dalam.
2. Kebiasaannya dihidang bersama jem pilihan ataupun sos karamel.

Selamat mencuba!

Kredit: Farisha Sofea

Korang nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU. Nanti boleh kisar bawang nak masak daging masak hitam dengan blender. Yeeha!

Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)

NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/nasi-lemak-kukus-ikan-siakap-goreng-menu-luar-biasa-di-restoran-ngeteh-santai/
https://rasa.my/nak-petua-bantu-masalah-angin-dalam-badan-jom-buat-dua-jus-kesihatan-ini/
https://rasa.my/jom-try-buat-ikan-kembung-rebus-air-asam-memang-syok/
https://rasa.my/resipi-oreo-cheesecake-yang-mantap/
https://rasa.my/lelaki-ini-olah-roti-jadi-biskut-kering-bergula-kreatif-sungguh/
https://rasa.my/perghhh-mantap-sungguh-gulai-ikan-tenggiri-paling-power-ni/

Jom tengok video ni
https://www.youtube.com/watch?v=8z9E4CUDm5Q&list=PLeFxvDQwYge2Z4S3GiUhGD-X4hTKVMcL_&index=7