Kalau korang jenis yang ada masak cukup-cukup je nak masak untuk berbuka dek sebab selalu sangkut dalam jam masa balik kerja, ini ada empat menu yang sedap, ringkas dan cepat dimasak. Kesemua lauk ini boleh korang sediakan tak lebih dari 15 minit. Tak percaya boleh cuba ye.
DAGING GORENG KAILAN
BAHAN-BAHAN:
Bahan Perapan Daging:
300gm daging | hiris nipis
1 sudu teh kicap
2 sudu teh minyak sayur
1 sudu teh tepung jagung
Sedikit garam dan gula
Bahan Sos:
2 sudu makan air
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh tepung jagung
Bahan Tumis:
3 pokok anak kailan | potong 3-4cm & celur angkat
2 sudu makan minyak
1 biji cili merah | hiris serong
2 biji bawang merah | hiris
6 ulas bawang putih | cincang kasar
3 sudu minyak masak
Garam dan perasa secukupnya
Ads
CARA MEMASAK:
1. Masukkan daging bersama semua bahan perapan ke dalam mangkuk. Gaul dan perap lebih kurang 30 minit.
2. Sambil itu sediakan sos. Di dalam mangkuk kecil campurkan semua bahan sos. Kacau rata dan ketepikan.
3. Panaskan air dalam periuk, kemudian celur anak kailan lebih kurang satu minit, angkat dan toskan.
4. Untuk menumis daging, panaskan sedikit minyak masak, Masukkan bawang putih, bawang merah hingga wangi.
5. Kemudian masukkan daging yang telah diperap tadi.
6. Gaul rata, sehingga daging masak dan bertukar warna keperangan.
7. Seterusnya, masukan hirisan cili dan kailan yang telah dicelur tadi, kacau seketika.
8. Masukkan sos yang telah disediakan tadi, sos tiram, garam dan gula secukup rasa.
9. Angkat dan sedia dihidangkan.
DAGING GORENG SOS TIRAM BERSAMA KACANG PIS
BAHAN-BAHAN:
Bahan Perapan Daging:
500gm daging | hiris nipis
1 sudu teh garam
1sudu teh gula
1 sudu teh kicap
1sudu teh minyak bijan
1 sudu teh tepung jagung
Bahan Sos:
1 sudu makan kicap pekat
3 sudu makan air rebusan stok ayam
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan gula
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh tepung jagung
Tumis:
4 ulas bawang putih | cincang halus
1 biji bawang besar | dadu kecil
3cm halia | hiris halus memanjang
Bahan-Bahan Lain:
3 sudu makan minyak masak
400gm kacang pis | bersihkan
1/2 biji cili benggala
Garam gula secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Untuk perapan daging, campurkan semua bahan, daging, garam, gula, kicap, tepung jagung, dan minyak bijan.
Gaul rata dan perapkan lebih kurang 15-20 minit.
2. Untuk bahan sos: Campurkan kicap, stok ayam, sos tiram dan minyak bijan dalam mangkuk kecil dan ketepikan.
3. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan tumis hingga wangi.
4. Seterusnya masukkan daging yang diperap, kacau rata sehingga keperangan ( lebih kurang 4-5 minit).
5. Kemudian masukkan kacang pis dan hirisan cili benggala, kacau hingga kacang layu (2-3 minit).
6. Tuangkan bahan sos dan kacau rata. Jika kurang masin, tambahkan sedikit garam dan gula secukup rasa.
7. Akhir sekali tutup api, angkat dan hidangkan panas-panas.
Ads
AYAM GORENG BERSAMA CILI BENGGALA
BAHAN-BAHAN:
Bahan Perap Ayam:
500gm isi ayam | hiris nipis, cuci dan tos
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam halus
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
Bahan Hirisan:
1/2biji cili benggala hijau | hiris memanjang
1/2 biji cili benggala merah | hiris memanjang
2 tangkai cili merah | hiris
Bahan Tumis:
4ulas bawang putih | cincang
1 biji bawang besar | hiris
3cm halia muda | hiris halus
Bahan-Bahan Lain:
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu makan sos tiram
1/2 sudu teh perasa ayam
Garam, gula dan perasa secukupnya
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Masukkan isi ayam dalam mangkuk bersama bahan perapan yang lain. Gaul rata dan perap sekurang-kurangnya 15 minit.
2. Panaskan minyak dalam kuali, goreng ayam yang telah diperap tadi hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
3. Keluarkan minyak, tinggal sedikit dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.
4. Masukkan ayam goreng, bahan hirisan. Kacau rata 1-2 minit.
5. Kemudian perasakan dengan sos tiram, perasa ayam, garam dan gula secukup rasa.
6. Kacau seketika, kemudian tutup api.
7. Sedia dihidangkan.
Ads
AYAM LADA HITAM
BAHAN-BAHAN:
500gm isi ayam | hiris kecil
50gm daun bawang
Rempah penumis | bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga
3 biji cili merah | hiris memanjang
1 biji bawang besar | dadu kecil
5ulas bawang putih | cincang
3cm halia mudah | hiris halus
1 sudu teh lada hitam | kisar kasar
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos lada hitam
1 sudu makan kicap pekat manis
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak, tumiskan rempah penumis bersama bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi.
2. Masukkan ayam, kacau hingga ayam kecut dan airnya agak kering.
3. Seterusnya masukkan sos tomato, sos lada hitam, kicap pekat manis.
4. Kacau lagi lebih kurang 2-3 minit.
5. Kemudian perasakan dengan garam, gula secukupnya.
6. Sebelum angkat, masukkan daun bawang, hirisan cili merah dan taburkan dengan serbuk lada hitam.
7. Tutup api, angkat dan hidangkan panas-panas.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Food Institute of Malaysia (FIM)adalah pusat pengajian seni kulinari dan bakeri di Petaling Jaya ini tersohor dan banyak melahirkan tenaga Chef yang berjaya dalam industri makanan dan perhotelan. Di sini barisan pensyarahnya telah menyediakan 10 menu untuk meraikan Hari Jadi. Super lembut, gebu dan sedapnya.
Tapi ingat sambutan Hari Jadi buat di rumah aje bersama famili, pasti anak-anak suka. Yang bestnya menu Hari Jadi ini juga boleh dijadikan idea untuk berniaga makanan.
Jom semak menu yang disediakan Chef Fadza, Chef Nuruddin, Chef Hazim dan Chef Idris
1. ECLAIRE (CHOUX PASTE)
BAHAN-BAHAN :
A. Bahan choux pastri :
125 ml air atau susu cair
63gm mentega
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh gula
44gm tepung roti
50gm tepung kek
157gm telur
Bahan inti krim:
250ml krim putar (topping)
1 sudu teh strawberi emulco atau cappucino | ikut kesukaan
CARA MEMASAK : 1. Satukan air, mentega, garam dan gula ke dalam kuali. 2. Didihkannya, campuran kena dibiarkan mendidih supaya mentega tidak pecah dan terampai di permukaannya. 3. Padamkan api dan masukkan kesemua tepung, dan kacau cepat-cepat. 4. Nyalakan kembali api sederhana dan kacau berterusan hingga membentuk bebola doh dan melekang dari tepi dinding kuali. 5. Alihkan dari api dan biarkan ia sejuk sedikit. 6. Alihkan doh ke dalam mangkuk adunan, pukul dengan kelajuan perlahan hingga doh suam dan tetapi terlalu panas untuk disentuh. 7. Dengan kelajuan sederhana pukul telur, tuang sedikit demi sedikitt. 8. Tunggu ia sebati sebelum ditambah, biarkan ia meresap sepenuhnya. Bila telur dah meresap pes sudah sedia. 9. Masukkan pes ke dalam beg piping bermuncung di hujung dan paipkan pes di atas dulang pembakar yang dialas kertas parchment. 10.Paipkan pes menjadi jaluran 2sm lebar dan 8sm panjang. 11. Bakar dalam suhu 125 C selama 15 minit dan kemudian turunkan suhu ke 190 C dan biarkan dibakar hingga eclair nampak masak dan tidak lembab. 12. Ambil topping krim dan kacau hingga ia bertanduk dan masukkan pes cappucino atau pes strawberi, pukul hingga sebati. 13. Lubangkan dihujung dan isikan dengan krim, dan boleh juga dihiaskan atas permukaannya.
INFO CHEF : Doh harus dalam keadaan tidak terlalu panas, suam kuku supaya telur tidak masak bila dimasukkan dalam adunan. Hidangan untuk 5 keping.
2. FRUIT TARTLET
BAHAN-BAHAN:
Bahan kulit tart (pastri rapuh) :
187gm tepung kek
125gm mentega sejuk dipotong kiub
1/8 sudu teh garam
2-3 sudu besar air sejuk | dingin
Bahan krim pastri :
250ml susu cair
32gm gula (1)
1 biji kuning telur
1 biji telur
19gm tepung jagung
32gm gula (2)
15gm mentega
1/2 sudu teh esen vanila
Bahan inti :
300gm kulit tart | sudah dibahagikan ikut saiz acuan tart
150gm krim pastri
1 biji buah kiwi| dipotong kecil
4 biji buah strawberi | dipotong kecil
1 biji buah pic | dibelah dua
20gm aprikot glaze | mengilatkan permukaan
3 sudu besar air panas
CARA MEMASAK :
Cara memasak kulit tart (pastri rapuh): 1. Ayak tepung kek ke dalam mangkuk adunan (mixer). 2. Masukkan mentega dan garam ke dalam mangkuk adunan. Campur dan kacau dalam kelajuan sederhana sehingga sebati dan tiada ketulan 3. Renjiskan air sejuk, sedikit demi sedikit dalam adunan hingga membentuk doh. 4. Tutup doh dengan balutan plastik dan masukkan ke dalam chiller peti sejuk.. Biarkan doh rehat selama 20 minit. 5. Taburkan sedikit tepung dia atas doh atau penggelek kayu (rolling pin) .Gunakan cukup sekadar mengelakkan ia melekit, usah terlalu banyak kerana ia boleh mengeraskan doh. 6. Ratakan doh dan tebarkan dan canaikan hingga 3mm ketebalan yang seragam. 7. Canai dari tengah menghala keluar hingga membentuk bulatan. Bahagikan ikut acuan tart. 8. Tekan doh di dalam acuan tart dan keliling dinding acuan. 9. Tekan dan jangan regang, kerana meregang akan membuatkan ia mengecut semasa dibakar nanti. 10. Biarkan doh rehat kira-kira 10 minit. 11. Isikan inti dan bakar 15-20 minit dalam suhu 210 C atau perang keemasan.
Cara memasak krim pastri : 1. Di dalam kuali larutkan gula ke dalam susu dan biar mendidih. Alihkan daripada api. 2. Dalam mangkuk berasingan, pukul kuning telur dan telur. Kacau hingga sebati. 3. Masukkan tepung jagung dan gula (2) ke dalam campuran telur. 4. Masukkan campuran telur ke dalam larutan susu panas tadi, dan pukul perlahan. 5. Campuran adunan tadi dimasak hingga mendidih, dikacau sekali sekala. 6. Apabila adunan mendidih dan pekat , alihkan daripada api 7. Masukkan mentega dan esen vanilla dan kacau hingga mentega cair 8. Biarkan sejuk,diketepikan dan digunakan sebagai ramuan inti nanti.
Cara memasak inti : 1. Sediakan kulit tarlet ( tart shell). Biarkan ia sejuk. 2. Paipkan krim pastri ke dalam shell dan hiaskan dengan buah-buhan yang sudah dipotong. 3. Di dalam kuali masukkan aprikot glaze dan air panas. Masak atas api perlahan hingga campuran larut. 4. Guna berus pastri, dan sapukan glaze di permukaan tart
INFO CHEF : Sebelum mencanai doh pastikan ia sudah direhatkan 20 minit dalam peti sejuk untuk mengelakkan doh mengecut .
3. BROWNIES
.
BAHAN-BAHAN:
100gm mentega
100gm gula kastor
60gm gula perang
2 biji telur
40gm coklat gelap | dicincang halus
100gm tepung kek
40gm serbuk koko
Secubit garam
90gm coklat gelap | dipotong kiub
30gm walnut | dicincang
CARA MEMASAK : 1. Ambil periuk dan masukkan mentega, gula kastor dan gula perang. Masak dengan api sederhana dan kacau hingga mentega cair dan menjadi berkilat. 2. Biarkan campuran mentega menjadi suam kuku. Kemudian baru masukkan telur. Kacau hingga sebati jangan dipukul telur kerana ia boleh menyebabkan adunannya mengembang dan rapuh. 3. Masukkan coklat yang dicincang kacau hingga coklat cair. 4. Ayak tepung kek, serbuk koko dan garam bersama. Lipat kaup tepung ke dalam campuran coklat tadi. 5. Masukkan coklat gelap (kiub) dan walnut dan kacau hingga sebati. 6. Griskan tin pembakar (empat segi 6 in) atau alaskan dengan kertas parchment. 7. Tuangkan adunan di dalam tin pembakar dan bakar dalam suhu 180 C selama 15-20 minit.
INFO CHEF : Cairkan mentega bersama gula hingga mentega cair dan berkilat. Usah masak gula hingga terlalu larut. Mentega yang berkilat akan menghasilkan kesan kilat dan lapisan rapuh pada brownies.
4. CHICKEN SLIDERS (ALA BURGER)
BAHAN-BAHAN :
Bahan tomato salsa :
2 biji tomato | dibuang biji dan dadu
20gm daun bawang| dihiris
2 ulas bawang putih | dicincang
20gm daun ketumbar | dihiris halus
20gm jalapenos | dicincang halus
25ml jus lemon
Sedikit serbuk jintan putih
Garam secukup rasa
Serbuk lada hitam secukup rasa
Bahan (patty) kepingan daging :
30gm bawang besar | dicincang halus
30gm daun saderi | dicincang halus
30gm lobak merah | dicincang halus
50ml minyak masak
200gm ayam kisar
Garam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
1 biji putih telur
20gm serbuk roti (breadcrumbs)
Bahan melengkapi chicken sliders :
30gm kepingan ayam chicken sliders (patty)
Kepingan bun roti secukupnya
30gm mentega
50ml mayonis
200gm daun lettuce
Tomato salsa secukupnya
CARA MEMASAK:
Cara memasak tomato salsa : 1. Satukan kesemua ramuan dan gaulkan.Dan masukkan dalam peti sejuk.
INFO CHEF : Bahan yang segar akan menyebabkan ia tahan lama dan penampilan chicken slider yang menarik.
Cara memasak kepingan Chicken Sliders Patty : 1. Masukkan bawang besar, saderi dan lobak merah di dalam minyak, tumis hingga lembut, biarkan sejuk. 2. Satukan bawang besar,saderi, lobak merah, ayam kisar, putih telur, dan serbuk roti dalam mangkuk. Perasakan dengan lada sulah dan garam. Gaulkan agar bercampur rata. 3. Bahagikan adunan kepada 65gm, bentukkan dalam kepingan (patty) yang tebal.
INFO CHEF : Cuba gril dulu dalam satu sudu besar adunan patty untuk memastikan keenakan rasanya
Cara penyediaan Chicken Sliders: 1. Mula-mula gril patty sliders sehingga masak. 2, Sementara itu, sediakan roti dan sapukan dengan mentega di atas permukaan kedua dua belah roti dan diikuti dengan mayonis 3. Kemudian letakkan daun lettuce dan tomato salsa di satu bahagian. 4. Bila kepingan patty ayam sudah masak, letakkannya dan tutup dengan roti sebelah lagi. 5. Sedia untuk dihidang.
INFO CHEF : Elakkan daripada mencucuk kepingan ayam masa memasak agar ia lebih berjus.
5. SPICY CHICKEN FINGERS WITH CITRUS SAUCE
BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk jejari ayam :
100gm tepung gandum
2 biji telur
50gm serbuk roti (breadcrumbs)
100gm fillet (isi) ikan dory – potong jejari
Garam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
Serbuk paprika secukup rasa
Serbuk cajun secukup rasa
20ml minyak masak untuk menggoreng
Bahan sos citrus :
35ml jus oren
35ml jus anggur
35ml jus epal
Gula secukup rasa
Sedikit perahan jus lemon
CARA MEMASAK : Cara memasak jejari : 1. Masukkan tepung di dalam kuali, telur dipukul dalam mangkuk berasingan dan serbuk roti dalam kuali lain. 2. Perap dengan paprika dan cajun dan perasakan ikan dengan garam dan lada sulah. 3. Salutkan fillet ikan ke dalam tepung, telur dan akhir sekali serbuk roti. Tekan dan golekkan fillet atas serbuk roti. 4. Goreng fillet hingga perang keemasan. 5. Toskan dan hidangkan segera dengan sos citrus.
INFO CHEF: Untuk elakkan lembik masak dan makan segera ketika masih garing. Usah simpan lama.
Cara masak sos citrus : 1. Sediakan semua ramuan jus dan satukan dalam satu mangkuk. 2. Sediakan kuali dengan api perlahan dan tuangkan jus ke dalamnya. Kacau. 3. Masukkan gula secukupnya. Jumlah yang diperlukan bergantung kepada kemanisan jus, usah terlalu manis. 4. Masukkan sedikit jus lemon. 5. Jika sos terlalu cair, boleh renehkan dengan api perlahan sehingga mencapai kepekatan yang diingini. 6. Boleh dihidang sejuk atau suam.
INFO CHEF : Selalu pastikan kepekatan kerana ia akan menjadi lebih pekat bila dibiarkan terus menerus di atas api.
6. EMPANADAS
BAHAN-BAHAN:
Bahan untuk kulit :
2 cawan tepung gandum
2 sudu teh gula
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh garam
1/2 cawan lemak sayuran (shortening)
1 biji telur gred b
3/4 cawan air pati ayam (sejukkan)
Bahan inti empanadas :
2 sudu besar minyak zaitun
250gm daging kisar
1 kiub pati daging
4 sudu besar pati tomato
1 sudu teh serbuk cili
250ml air
1 sudu teh oregano kering
1/2 ulas bawang putih | dicincang
1/2 biji lada benggala hijau | dipotong dadu kecil
1/2 biji lada benggala merah | dipotong kecil
500ml minyak | untuk menggoreng
CARA MEMASAK : Cara memasak kulit empanadas : 1. Satukan tepung, gula, serbuk penaik dan garam, gaulkan hingga sebati. 2. Masukkan lemak sayuran pejal dan gaul dengan jari sehingga mendapat tekstur seperti serbuk roti. 3. Pukul telur bersama air pati ayam yang masih sejuk sehingga sebati. 4. Masukkan cecair tersebut ke dalam adunan tepung tadi secara perlahan sambal diuli sehingga tidak melekit selama 5-10 minit. 5. Rehatkan adunan di dalam peti sejuk selama 30 minit (bolehlah sediakan inti pula)
INFO CHEF : Gunakan air yang masih sejuk untuk elakkan lemak sayuran cair. Elakkan menguli terlalu lama untuk membuat kulit empanadas yang lembut. Hidangan untuk empat orang.
Cara memasak inti empanadas : 1. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih, bawang merah, pati tomato, serbuk cili hingga naik bau, kemudian masukkan daging kisar Kacau hingga sebati. 2. Masukkan air bersama kiub pati daging. 3. Apabila air mula mengering masukkan lada benggala hijau dan merah, kacau sehingga kering dan daging masak
INFO CHEF : Pastikan inti kering untuk elakkan doh kulit menjadi lembik jika kandungan air tinggi.
Cara penyediaan (gabungan adunan doh empanadas dan inti) 1. Keluarkan aduan yang direhatkan di dalam peti untuk diuli. 2. Tabur tepung di atas permukaan meja untuk elakkan doh melekat di meja. 3. Uli adunan sehingga nipis lalu ditekan dengan menggunakan pemotong bulat atau cawan kopi. 4. Letakkan inti tadi kemudian basahkan di hujung adunan dengan menggunakan putih telur untuk memastikan empanadas melekat. 5. Tekan dengan menggunakan garpu agar ia melekat lebih kuat. Sedia untuk digoreng 6. Panaskan minyak dalam kuali, dan goreng sehingga kuning keemasan
INFO CHEF : Untuk lebih nampak menarik, masukkan lemak sayuran (shortening) ke dalam minyak sebelum digoreng
7. CHEESE RISOTTO BALLS
BAHAN-BAHAN :
2 cawan beras arborio
3 cawan air pati ayam
1 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak zaitun
1/2 biji bawang besar | dicincang
1/2 cawan keju parmesan
250gm keju mozarella | dipotong dadu
2 biji telur
2 cawan serbuk roti
1 cawan tepung gandum
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Tumis bawang bersama minyak zaitun sehingga kekuningan. 2. Masukkan beras arborio dan digaul selama 2 minit. 3. Kemudian, masukkan air pati ayam bersama keju parmesan chese dan dikacau perlahan sehingga kering dan masak. 4. Bulatkan beras di atas tapak tengan lalu dileperkan untuk meletakkan mozzarella cheese ditengah. 5. Bulatkan kembali untuk dapatkan bentuk bebola. 6. Salutkan bebola tersebut dengan tepung kemudian telur dan akhirnya serbuk roti. 7. Bebola sedia digoreng sehingga kuning keemasan. Tos minyak dan hidangkan.
INFO CHEF : Basahkan tapak tangan dengan menggunakan air untuk mengelakkan beras melekat di tangan.
8. WILD MUSHROOM QUICHE
BAHAN-BAHAN :
Bahan pastri (kulit) quiche:
187gm tepung kek
125gm mentega sejuk dipotong kiub
1/8 sudu teh garam
2-3 sudu besar air sejuk | dingin
Bahan inti:
55gm cendawan
20gm bawang besar
15gm bawang putih
2 tangkai thyme segar
5 biji tomato ceri
250ml krim masakan
Minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
CARA MEMASAK : Cara memasak kulit tart (pastri rapuh): 1. Ayak tepung kek ke dalam mangkuk adunan (mixer). 2. Masukkan mentega dan garam ke dalam mangkuk adunan. Campur dan kacau dalam kelajuan sederhana sehingga sebati dan tiada ketulan 3. Renjiskan air sejuk, sedikit demi sedikit dalam adunan hingga membentuk doh. 4. Tutup doh dengan balutan plastik dan masukkan ke dalam chiller peti sejuk.. Biarkan doh rehat selama 20 minit. 5. Taburkan sedikit tepung dia atas doh atau penggelek kayu (rolling pin) .Gunakan cukup sekadar mengelakkan ia melekit, usah terlalu banyak kerana ia boleh mengeraskan doh. 6. Ratakan doh dan tebarkan dan canaikan hingga 3mm ketebalan yang seragam. 7. Canai dari tengah menghala keluar hingga membentuk bulatan. Bahagikan ikut acuan tart. 8. Tekan doh di dalam acuan tart dan keliling dinding acuan. 9. Tekan dan jangan regang, kerana meregang akan membuatkan ia mengecut semasa dibakar nanti. 10. Biarkan doh rehat kira-kira 10 minit. 11. Isikan inti dan bakar 15-20 minit dalam suhu 210 C atau perang keema
Cara memasak inti quiche: 1. Tumis cendawan, bawang besar, bawang putih, tomato ceri dan thyme hingga naik bau. 2. Masukkan krim masakan dan biarkan mereneh selama 3 minit. 3. Biarkan campuran batter sejuk dan masukkan telur dan kacau. 4. Perasakan dengan garam dan lada sulah
INFO CHEF : Selain cendawan liar anda boleh juga guna cendawan butang atau cendawan shiitake
9. NASI PILAF CENDAWAN
BAHAN-BAHAN :
½ sudu besar minyak
1 bawang holland | potong dadu
2 ulas bawang putih (dicincang)
6 cendawan besar (dicincang)
4 cawan beras
4 cawan air
Garam dan lada (secukup rasa)
CARA MEMASAK : 1. Tumiskan bawang holland dan bawang putih sehingga naik bau. Kemudian, masukkan cendawan. Masakkan cendawan sehingga layu. 2. Masukkan beras ke dalam periuk dan kacau kan bersama bahan yang ditumis tadi. Perisakan dengan garam. Biarkan masak selama 4 minit dengan api yang perlahan. 3. Tutupkan periuk dan biarkan nasi masak.
INFO CHEF : Elakkan menumis cendawan dengan kuantiti yang banyak sekaligus untuk mempercepatkan proses memasak.
10. NASI JAGUNG
BAHAN-BAHAN :
1 kg beras basmathi
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 sm halia
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
3 tangkai bunga cengkih
1 cawan isi jagung
1 cawan susu cair
1 cili benggala merah
Garam dan gula secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Basuh beras basmathi dan rendam selama 1 jam. Kemudian toskan air rendaman beras dan ketepikan. 2. Tumiskan bawang merah, bawang putih, dan halia yang telah dikisar sehingga wangi. Kemudian masukkan cili benggala yang telah dipotong dadu. 3. Masukkan susu cair, air secukupnya dan garam. 5. Masukkan beras dan jagung. 6.Pindahkan periuk dalam rice cooker & masak seperti biasa.
INFO CHEF : Setelah nasi masak, gunakan garfu untuk menggembur nasi supaya nasi dari beras basmati tidak patah.
RESIPI OLEH : Barisan pensyarah FOOD INSTITUTE of MALAYSIA dari Chef Fadza, Chef Nuruddin, Chef Chef Hazim dan Chef Idris Terima kasih : Chef Amir WEB : fim.edu.my FB : Food Institute Of Malaysia
INGIN KUALI ANTI MELEKAT, JOM BELI ONLINE DI SINI.
UNTUK MEMUDAHKAN MEMBELI BAHAN RAMUAN SNEK, ROTI DAN PASTRI DI ATAS, JOM LAYARI DI SINI
Sambal Paru, Sambal Sotong dan Sambal Lodeh Jawa ni memang tak asing di kalangan masyarakat Malaysia, Simgapura dan Brunei. Makan dengan Nasi Impit atau nasi memang terbaik, lagi pedas lagi sedap. Nak makan menu ni korang boleh je masak sendiri, tengok pada resipinya mudah je. Yang penting cuba dulu baru tahukan…
SAMBAL GORENG PARU
BAHAN-BAHAN:
500gm paru | cuci bersih
1 biji bawang besar | mayang halus
Garam gula secukup rasa
1 biji limau nipis | ambil jus
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng dan menumis
BAHAN KISAR KASAR:
8 biji cili merah
8 biji cili padi
8 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2cm halia muda
2 batang serai | hiris
CARA MEMASAK:
1. Rebus paru hingga empuk, angkat dan toskan.
2. Hiris nipis paru, kemudian gaulkan dengan sedikit garam.
3. Goreng hingga garing, ketepikan.
4. Menggunakan kuali lain, tumiskan hirisan bawang hingga layu.
5. Masukkan bahan kisar, tumis hingga garing dan timbul minyak.
6. Perasakan dengan jus limau nipis, garam dan gula secukupnya.
7. Setelah cukup rasa, kecilkan api dan masukkan paru.
8. Tutup api dan gaul paru dengan sambal hingga rata.
9. Angkat dan sambal paru sedia dihidangkan.
SAMBAL SOTONG MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
1kg sotong | bersihkan dan hiris bulat
1 biji bawang besar | hiris
1 sudu makan sos plum
1 sudu makan sos Chili Thai
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
BAHAN KISAR:
6 biji cili merah
6 tangkai cili kering
8 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
2cm halia muda
1 biji tomato
1 batang serai
CARA MEMASAK:
1. Masukan sotong yang telah dibersihkan dalam periuk, kemudian layu dan keringkan air sotong, lebih kurang 2-3 minit, Ketepikan.
2. Panaskn minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang besar hingga layu.
3. Kemudian masukkan bahan kisar, kecilkan sedikit api dan terus kacau.
4. Setelah bahan kisar pecah minyak, Tambahkan ke dalam sos plum, sos cili Thai.
5. Kemudian masukkan sotong, gaul rata dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
6. Tutup api, sambal sotong masam manis sedia dihidangkan.
MASAK LODEH JAWA
BAHAN-BAHAN:
1 keping tempe | hiris tebal
2 biji kentang | hiris tebal
2 keping tauhu | hiris tebal
1/2 isi dada ayam | hiris kecil
3 keping fuchuk | rendam supaya lembut
Sedikit suhun rendam
5 batang Kacang Panjang | potong 2cm
4 batang anak jagung | hiris serong
1/2 batang lobak merah | hiris kecil
2 biji cili merah | hiris
2 biji cili hijau | hiris
Sedikit hirisan kubis
500ml santan pekat
2 sudu makan air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
5 sudu makan minyak masak
BAHAN KISAR:
20 biji cili padi
8 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
2cm halia muda
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak goreng kentang tauhu dan tempe secara berasingan (jangan terlalu garing).
2. Keluarkan minyak, tinggal sedikit minyak dalam kuali untuk menumis.
3. Tumis bawang besar hingga layu, kemudian masukkan bahan kisar, tumis hingga wangi dan pecah minyak,
4. Seterusnya masukkan isi ayam, kacau hingga layu,baru masukkan fuchuk dan sayuran lainnya.
5. Setelah sayur layu masukkan bahan goeng, suhun serta santan pekat dan air asam jawa.
6. Kecilkan api, kemudian perasakan lodeh dengan garam dan gula secukup rasa.
7, Setelah cukup rasa, dan kuah pekat. Tutup api dan sayur lodeh sedia dihidangkan.
Terdapat pelbagai biskut moden yang telah di ubah suai. Pelbagai bahan telah ditambah ke dalam biskut untuk menyedapkan lagi biskut seperti oat, susu, Horlicks dan sebagainya. Jadi, anda mempunyai banyak pilihan untuk memilih biskut yang anda sukai. Jom cuba 10 jenis biskut ini.
1. PUTU KACANG BERSUSU
BAHAN-BAHAN:
300gm tepung kacang hijau
150gm susu tepung
100gm gula ising
50gm gula ising untuk hiasan
Sedikit air untuk lembapkan adunan
CARA MEMASAK:
Gaul semua bahan di atas kecuali air. Kemudian barulah direnjis sedikit air ke dalam adunan. Jangan terlalu basah.
Taburkan sedikit gula ising ke dalam acuan. Kemudian tekan kuat adunan ke dalam acuan. Keluarkan dari acuan. Ulangi langkah hingga selesai.
Bakar menggunakan suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak kacang
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut selera masing-masing.
2. BATANG BURUK BERSUSU HORLICKS
BAHAN-BAHAN:
20 keping kulit popia
Minyak masak secukupnya
UNTUK SALUTAN:
200gm serbuk kacang hijau
150gm Horlick
100gm susu tepung
100gm gula ising
CARA MEMASAK:
Kulit popia dipotong mengikut cita rasa. Panaskan minyakdan goreng kulit popia. Angkat dan toskan.
Campurkan kesemua bahan untuk salutan dan kemudian gaulkan dengan kulit popia yang telah digoreng.
Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa kacang hijau beri kelainan
Jenis masakan : Pencuci mulut
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut kegemaran masing-masing.
3. JEJARI SUSU BEROAT
BAHAN-BAHAN:
200gm tepung gandum
100gm susu pekat
100gm oat
100gm gula halus
150gm marjerin
1 biji telur
10gm soda bikarbonat
10gm baking powder
HIASAN:
Sedikit kuning telur
Oat
CARA MEMASAK:
Pukul telur bersama marjerin dan gula hingga kembang. Masukkan susu, oat, baking powder dan soda bikarbonat. Gaul sebati.
Masukkan tepung gandum dan uli hingga menjadi doh. Terap adunan tadi beralaskan plastik.
Potong memanjang kemudian sapukan kuning telur dan sedikit oat sebagai hiasan.
Bakar pada suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Tekstur oat dapat dirasa ketika digigit
INFO CHEF: Agak menyihatkan kerana mengandungi oat.
4. BEBOLA SUSU
BAHAN-BAHAN:
200gm tepung gandum
100gm susu pekat
100gm gula halus
150gm marjerin
1 biji telur
10gm soda bikarbonat
10gm serbuk penaik
CARA MEMASAK:
Pukul telur bersama marjerin dan gula sehingga kembang. Masukkan susu pekat, soda bikarbonat dan serbuk penaik. Gaul hingga sebati.
Masukkan tepung gandum dan uli hingga menjadi doh.
Bentukkan adunan seperti bebola.
Bakar sehingga masak pada suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak susu
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut kegemaran masing-masing.
5. BISKUT BUNGA HORLICKS
BAHAN-BAHAN:
200gm tepung gandum
100gm susu pekat
100gm gula halus
150gm marjerin
100gm Horlicks
1biji telur
10gm soda bikartbonat
10gm serbuk penaik
Cip Coklat untuk hiasan
CARA MEMASAK:
Pukul telur bersama marjerin dan gula hingga kembang.
Masukkan pula susu, Horlick, soda bikarbonat, baking powder. Gaul sebati.
Masukkan tepung kemudian uli hingga membentuk doh.
Bentukkan adunan menjadi bunga. Letakkan cip coklat sebagaihiasan.
Bakar pada suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak Horlicks
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut kegemaran masing-masing.
6. BISKUT SUSU BERTAKTHA
BAHAN-BAHAN:
300gm tepung jagung
200gm susu pekat
250gm marjerin
Ceri merah secukupnya |hiasan
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati. Sekiranya adunan agak lembik, boleh tambah tepung jagung sedikit demi sedikit.
Bentukkanm adunan tadi bulat-bulat dan leperkan sedikit. Letakkan ceri merah di atasnya. Letak di dalam dulang pembakar.
Bakar dengan suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa susu yang sedap
INFO CHEF: Boleh juga hiaskan dengan manik warna-warni untuk lebih menarik.
7. BISKUT RERAMA
BAHAN-BAHAN:
300gm tepung jagung
200gm susu pekat
250gm marjerin
Coklat masakan secukupnya | hiasan
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.Sekiranya adunan agak lembik,boleh tambah tepung jagung sedikit demi sedikit. Bentukkan menjadi doh.
Uli dan tekap menjadi bentuk rama-rama. Paipkan coklat masakan yang dicairkan untuk membentuk rama-rama.
Masukkan di dalam loyang pembakar. Bakar dengan suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Bentuk yang unik
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut kegemaran masing-masing.
8. BISKUT NESTUM
BAHAN-BAHAN:
200gm tepung gandum
100gm marjerin
100gm gula ising
100gm soda bikarbonat
100gm serbuk penaik
80gm Nestum
20gm Horlicks
1 biji telur
CARA MEMASAK:
Pukul telur bersama gula dan marjerin hingga kembang. Masukkan tepung bersama soda bikarbonat, serbuk penaik, horlicks dan Nestum. Kacau sebati.
Uli hingga menjadi doh dan bentukkan mengikut cita rasa masing-masing.
Letakkan di dalam dulang pembakar dan bakar pada suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak kacang
INFO CHEF: Sangat mudah dibuat dan sedap.
9. BISKUT JEJARI COKLAT
BAHAN-BAHAN:
300gm tepung gandum
200gm susu pekat
250gm marjerin
Coklat masakan | hiasan
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.
Uli adunan dan bentukkan memanjang. Masukkan di dalam loyang pembakar.
Bakar dengan suhu 150C selama 10 minit.
Dengan menggunakan ‘piping’, hiaskan dengan coklat masakan yang telah dicairkan dan sedikit ceri warna-warni di atasnya.
Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak kacang
INFO CHEF: Coklat masakan dicairkan dengan menggunakan kaedah ‘double boiler’.
10. BISKUT BURGER COKLAT
BAHAN-BAHAN:
300gm tepung jagung
200gm susu pekat
250gm marjerin
Coklat masakan secukupnya | hiasan
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan, gaul sebati.
Setelah itu, bentukkan adunan bulat leper. Letakkan coklat masakan yang telah dicairkan di atas sekeping biskut dan lapiskan dengan sekeping lagi. Bentukkan seperti burger.
Bakar dengan suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak susu
INFO CHEF: Boleh letakkan manik warna-warni atau lukiskan corak di permukaan atas biskut untuk lebih menarik.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.