Masakan Korea memang kaya dengan penggunaan rempah dan cilinya tersendiri.Sajiannya Korea memanga banyak menggunakan kimchi, gochujang ( pes cili Korea), Gochugaru (serbuk cili Korea) dan lada hitam dalam ramuan masakannya.
Kalau anda peminat drama Korea, sajian ini pasti tidak asing lagi. Nah, 5 resipi ni adalahair tangan tenaga pengajar IKBN, Peretak, Kuala Kubu Baru , Selangor.
Jom cuba resipi dari Norshazila Mohamed Rahman, Norazilah Rahman dan Harmayah Argadan, 'follow' resipinya ternyata lazat berempah.
1. SEAFOOD JAPCHAE (Korea)
BAHAN-BAHAN :
Bahan japchae :
200gm dangmyeon @ suhun Korea
1 sudu makan minyak masak
1 sudu makan minyak bijan
1 sudu makan gochugaru *serbuk cili Korea
Bahan seafood :
2 ekor sotong | dihiris
10 ekor udang saiz XL | dibuang kulit
¼ biji bawang Holland | dihiris nipis
3 keping cendawan shitake | rendam sampai kembang dan dihiris
1/3 batang lobak merah | dipotong nipis fine julienne
Daun bawang secukupnya | untuk hiasan
Garam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
Bahan sos :
2 sudu makan kicap cair
½ sudu makan gula
2 sudu teh bawang putih | dicincang halus
1 sudu makan minyak bijan
CARA MEMASAK :
1. Rendam dangmyeon (suhun Korea) dengan air suam, kemudian tos kering dan ketepikan seketika.
2. Panaskan minyak masak, kemudian tumiskan bawang Holland dan bawang putih cincang hingga naik bau. Kemudian masukkan minyak bijan dan gochuru.
3. Masukkan sotong, udang, lobak merah dan cendawan shitake. Kacau sekata.
4. Kemudian masukkan kicap cair, gula, minyak bijan dan dangmyeon. Kacau sebati dan perasakan dengan garam dan lada sulah.
5. Angkat dan hias dengan hirisan daun bawang.
Ads
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak :Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian pembuka selera, Korea
Keistimewaan : Gochugaru memberikan rasa pedas manis
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Pastikan dangmyeon direndam sehingga lembut, dalam anggaran masa 30 – 40 minit dalam air suam.
2. TTEOKBOKKI @ STIR FRIED RICE CAKES
BAHAN-BAHAN :
130gm tteokbokki * kek beras panjang
1 keping ikan | dihiris
2 keping fucuk ikan | dihiris
113gm kobis | dihiris
3 cawan stok ikan bilis @ air
3 sudu makan Gochujang * pes cili korea
1 sudu makan kicap cair
1 sudu makan gula
1 sudu makan bawang putih | cincang
Daun bawang secukupnya | dihiris serong
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Ambil periuk dan renehkan stok ikan bilis
2. Masukkan pes gochujang dan renehkan selama 5- 8 minit.
3. Kemudian masukkan kek ikan, fucuk ikan, tteobokki, kobis, kicap cair dan perasakan dengan gula dan garam
4. Angkat dan tabur dengan daun bawang.
Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasa : 20 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis masakan : Sajian pembuka selera @ snek street food, Korea
Keistimewaan : Sajian street food yang sangat mudah dibuat. Rasa pedas dan manis
Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Tteokbokki (kek daripada beras) ini boleh dibeli yang sudah siap di pasaraya. Untuk tambah rasa pedas lagi boleh ditambah dengan serbuk cili.
3. CHIJEU-BULDAK @ FIRE CHICKEN (Korea)
BAHAN-BAHAN :
450gm dada ayam | dipotong dadu
¼ cawan gochugaru * serbuk cili Korea
2 sudu makan gochujang *pes cili Korea
2 sudu teh kicap cair
2 sudu teh minyak bijan
3 sudu makan minyak masak
¼ sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu makan madu
3 ulas bawang putih | dicincang halus
1 sudu teh halia dipotong halus
2 keping keju
3 sudu makan air
Bawang Holland secukupnya | dihiris nipis untuk hiasan
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Ambil mangkuk dan masukkan gochugaru, gochujang, kicap cair, minyak bijan, serbuk lada hitam, madu, bawang putih, halia dan garam secukup rasa.
2. Masukkan ayam dan gaul hingga sebati, perapkan seketika. Ketepikan.
3. Panaskan minyak masak di dalam periuk dan masukkan ayam yang telah diperap
4. Masukkan air dan tutup periuk seketika, masak ayam dalam 10 minit
5. Buka tudung periuk dan gaulkan ayam, letakkan keju di atas ayam dan kemudian taburkan engan hirisan bawang Holland. Tutup semula tudung, dan biarkan keju cair dalam 5 minit.
6. Sedia untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian utama, Korea
Keistimewaan : Gandingan rasa keju serta pedas lazat yang membangkitkan selera
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Pastikan api dikawal supaya jangan terlalu besar. Jika tidak ayam akan jadi hangit dan keras.
4. YANGNYEOM CHICKEN @ SPICY KOREAN CHICKEN WING
BAHAN-BAHAN :
Ads
Bahan perap kepak ayam:
6 keping kepak ayam
½ cawan buttermilk
Bahan campuran tepung :
½ cawan tepung ubi kentang
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh lada hitam
Bahan sos :
1 sudu makan madu
4 sudu makan gochujang * pes cili Korea
3 ulas bawang putih | cincang
½ sudu makan kicap masin
1 sudu makan cuka
1 sudu makan minyak bijan
½ sudu makan bijan putih | sangai
CARA MEMASAK :
1. Perapkan ayam dengan buttermilk selama 20 minit.
2. Dalam mangkuk lain gaul tepung ubi kentang, tepung jagung dan lada hitam
3. Masukkan ayam dan salut dengan tepung.
4. Goreng ayam hingga keemasan, ketepikan seketika.
5. Panaskan minyak dan tumis bawang putih
6. Masukkan pes cili Korea (gochujang), kicap masin, madu, minyak bijan dan cuka, Gaulkan.
7. Apabila sudah masak, tutup api dan masukkan ayam yang sudah digoreng dan gaul.
8. Angkat dan hidangkan. Tabur dengan bijan sebagai hiasan.
Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian pembuka selera, Korea
Keistimewaan : Rasa rangup ayam goreng disaluti dengan sos yang sungguh berperisa
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Jika tiada gochujang boleh juga digantikan dengan cili boh atau cili kering
5.CHAMCHI-KIMCHIJJIGAE @ KIMCHI STEW WITH TUNA (Korea)
Ads
BAHAN-BAHAN :
150gm tuna
340gm kimchi | dihiris
1 sudu makan mentega
2 ½ cawan air
1 sudu makan gochugaru
½ cawan jus air kimchi
230gm tauhu | dipotong dadu
Garam secukup rasa
Daun bawang secukupnya | dihiris
CARA MEMASAK :
1. Cairkan mentega di dalam periuk dan tumiskan tuna.
2. Masukkan kimchi dan gaul sebati. Masukkan air kimchi bagi mengelakkan ia melekat di periuk.
3. Masukkan air dan renehkan seketika dalam 10-15 minit. Masukkan gochugaru.
4. Masukkan tauhu dan perasakan dengan garam .
5. Angkat dan hiaskan dengan taburan daun bawang.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis masakan : Sajian utama, Korea
Keistimewaan : Mudah disediakan dan ringkas bahan-bahannya
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Usah masak terlalu lama kerana ia akan menyebabkan tauhu hancur
Resipi kepak ayam goreng Serai Thai ini memang super yummy. Rahsiaya kena goreng dua kali. Macam mana tu? Siapa yang dah pernah cuba, mesti tahu kesedapan ayam ni. Ratah macam tu je pun sedap.
Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Nurul Ateekah ini Selamat mencuba.
Sediakan mangkuk atau bekas, masukkan ayam dan kesemua bahan (KECUALI daun limau purut dan minyak masak) serta bahan Yang dikisar halus. Gaul sebati dan perapkan paling kurang selama 30 minit.
Panaskan minyak dalam kuantiti yang agak-agak boleh tenggelamkan ayam apabila digoreng nanti. Bila minyak panas, masukkan ayam dalam kuali dan goreng sekitar 5- 7 minit.
Kemudian angkat dan rehatkan 3 minit.
Kemudian, gorengkan semula ayam tadi 1-2 minit dengan minyak yang sama dan panas.
Apabila ayam sudah masak, angkat dan masukkan ke dalam bekas. Taburkan daun limau purut yang telah dihiris tadi. Gaul ayam bersama daun limau purut.
Mi kari, mi rebus mi jawa dan mi racun memang klasik dan menu 'legend' kesukaan ramai. Tambah pulak ada ramuan keledek makin sedap lah jadinya, ni untuk mi rebus and mi jawa aje.
Bahan ramuan tu boleh tambah ikut citarasa. jika anda penggemar makanan laut, boleh aje tambang udang atau kerang. Yang penting masa masak kena rasak , kata orang tu barulah secukup rasa.
1. MI KARI NYONYA
BAHAN-BAHAN :
Setengah ekor ayam (potong kecik²)
5 biji bawang merah kecil (kisar)
1 labu bawang besar (kisar)
4 ulas bawang putih (kisar)
1 inci halia (kisar)
1 inci lengkuas (kisar)
3 biji buah keras (kisar)
1 batang kayu manis
2 biji bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
2 sudu besar udang kering ( rendam seketika dan kisar )
2 tangkai daun kari
1 tangkai daun kesum
1 batang bunga kantan (tak letak)
2 batang serai (ketuk)
8 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar cili kering kisar (boleh tambah kalau nak lagi pedas)
1 kiub pati ayam
1 kiub pati ikan bilis
2 keping asam keping
Santan secukupnya (saya guna 3 cawan santan)
Garam
Gula (pembuat resipi guna nisan)
CARA MEMASAK :
1. Kisar semua semua bahan-bahan kisar sehingga halus.
2. Panaskan minyak yang mencukupi, masukkan kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih, tumis semua bahan kisar bawang merah, bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, buah keras, daun kari dan udang kering. Tumis sehinggga masak @ kekuningan.
3. Kemudian masukkan daun kesum, serai dan tumis sekejap. masukkan pula rempah kari yg telah dibancuh bersama cili kisar bersama sedikit air. Tumis rempah ni sampai betul2 garing dan naik minyak.
4. Kemudiann masukkan ayam yg telah dipotong kecil2. Tumis sehingga air ayam keluar.
5. Kemudian masukkan santan dan air. Agak-agak la ye nak kuah banyak mana.
6. Biarkan mendidih, masukkan kiub pati ayam, kiub pati ikan bilis, asam gelugur, garam dan nisan. Sesuaikan rasa ikut citarasa masing2.
7. Bila nampak kuah dah mula mendidih dan mula pekat boleh masukkan fishball, fishcakes dan tauhu pok. Kalau nak masukkan kerang pun boleh, ikut citarasa uolss.
8. Dah masak semua, boleh la rasa apa yg kurang dan tutup api.
BAHAN SAMBAL UDANG KERING :
2 sudu besar udang kering| rendam sekejap dan kisar
4 ulas bawang putih | kisar
1 cawan cili kering | kisar
Garam
Gula (guna nisan warna sambal cantik)
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak.
2. Tumis semua bahan blender sehingga benar² masak dan garing. Kemudian masukkan gula serta garam.
4. Tumis sambal smpi betul² naik minyak serta bertukar warna merah yang cantik.
BAHAN HIASAN/ LAIN MEE KARI
Sawi
Taugeh
Telur rebus
Bawang goreng
mee kuning
Cili besar
Limau kasturi
* celur mee, sawi dan taugeh seketika shja.
Kredit resepi di fb tetapi diolah oleh saya mengikut citarasa saya. Sy skip part ltk udang.
Kredit :tuan adriana arissa
fb : ANEKA Resepi Kompilasi
2. MI JAWA
BAHAN-BAHANNYA :
400 gm keledek – direbus dan dikisar
2 labu bawang besar*
5 ulas bawang putih*
2 btg serai yang gemok*
Sedikit halia*
Sedikit lengkuas* – xda so tak payah letak
2 sudu besar udang kering*
(Semua bahan*dikisar)
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar penuh serbuk kari daging
Air rebusan daging secukupnya
gula secukupnya
Bahan tabur atas mi :
1 kg mi kuning – dicelur
1/2 kg daging yg telah direbus dan dihiris
Fishcake – di celur dan dihiris nipis
Taugeh – takyah celur
Tauhu – digoreng dan dihiris nipis
Daun sup & daun bawang secukupnya
Bawang goreng
Cili hijau / cili merah – dihiris
Telur rebus
Sawi dicelur
Limau
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak ke dalam periuk. Tumis semua bahan yang dikisar hingga wangi.
2. Masukkan cili kisar dan serbuk kari dan kacau hingga naik minyak.
3. Masukkan air rebusan daging sikit dan keledek yang dikisar. Keledek ni kan, cuba masuk separuh dulu, kacau dan tengok kepekatannya, ubahsuai ikut kesukaan. Nak cair tambah air atau stok daging, nak pekat tambah keledek kisar. Reneh seketika.
4. Masukkan garam dan gula secukupnya.
5. Dayah bubuh pati ayam satu kiub. Siap.
Mi Jawa ni boleh lah dikatakan rasanya hampir menyamai mi kari tapi 'mild'rasa karinya dan sama juga rasa dengan mi rebus utara, mi jawa ni unik skit rasa dia. Sedap, tak muak, anak anak pun suka makan.
Kredit :hidayah syibly
3.MI REBUS JOHOR
BAHAN-BAHAN :
2 kilo mi kuning, dicelur
1/2 kilo daging, dihiris halus ataupun tetel
4 biji keledek, direbus dan dikisar
1 cawan tauchu, dicuci dan dikisar
3 ulas bawang putih, dikisar
3 biji bawang merah, dikisar
1 inci halia, dikisar
1/2 cawan udang kering, dikisar
3 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik
5 sudu makan rempah kari daging
garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
minyak untuk menumis
Bahan Taburan Tepung Udang Kering:
1/2 cawan udang kering, dikisar
80gm tepung gandum
¼ sudu teh serbuk kunyit
garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng
Bahan Hiasan:
tahu yang digoreng, dipotong kecil
daun sup, dimayang
bawang goreng
telur rebus, dibelah dua
ada hijau, dipotong bulat
taugeh, dicelur
limau kasturi, dibelah dua
CARA NEMASAK :
Cara-cara untuk Tepung Udang Kering:
1.Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata. Cara menggoreng ada teknik sikit. Bancuhan tepung direnjis pada minyak dan goreng adunan sehingga garing. Angkat dan toskan.
2.Minyak kena banyak untuk menggoreng tepung ini.
Cara-cara untuk Kuah
1. Panaskan minyak dalam periuk.
2. Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik.
3.Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering yang telah dikisar hingga naik bau.
4.Masukkan rampah kari kacau rata,
5. kemudian masukkan tauchu dan keledek yang telah dikisar bersama dengan daging. (selalu tauchu dan keledek yang dikisar kita letakkan air untuk senang dikisar) jadi tak payah tambah air takut kuahnya tak pekat.
6. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.
Cara untuk menghidang:
Hidangkan mee yang telah dicelur bersama taugeh. Tuangkan kuahnya dan kemudian hiaskan dengan tauhu goreng, daun sup, bawang goreng, telur rebus, lada hijau, limau kasturi dan tak lupa juga taburan tepung udang kering.
Kredit : ibu resepi resepi
MI RACUN BATU PAHAT
Di Batu Pahat menmang terkenal dengan Mi Racun
BAHAN-BAHAN :
400gm daging atau tulang gear box
6 biji bawang merah – dikisar/ditumbuk
6 biji bawang putih – dikisar/ditumbuk
1 senduk cili sos
1 senduk tomato sos
2 susu cili boh – yang tak tahan pedas boleh kurangkan/tahan pedas boleh tambahkan
3 tangkai sawi
3 helai daun kobis
4 biji tomato
6 biji telur
1 kg mi kuning
CARA MEMASAK:
1. Daging dipotong kecil-kecil dan direbus.
2. Telur digoreng dadar dan dihancurkan.
3. Tumis bawang kecil, bawang putih dan cili boh hingga garing.
4.Kemudian masukkan tomato sos dan cili sos. Tambah air secukupnya.
5.Bila sudah mendidih masukan telur dadar yang dihancurkan tadi dan masukkan sawi dan kobis yang telah dihiris.
6. Taburkan garam secukupnya dan masukkan tomato yang telang dipotong.
7. Akhir sekali, celur@rebus mee kuning dan hidangkan bersama kuah mee racun.
*Bagi pengemar gearbox, daging itu boleh ditukar dengan gearbox.
Kalau dulu-dulu, nak makan menu berasaskan jering dan petai kena tunggu musim, sekarang dua bahan ini sentiasa ada di pasaran. Bila teringin makan boleh beli dan masak sambil mengimbau keenakan masakan autentik air tangan ibu-ibu di kampung. Berikut ada beberapa variasi menu jering dan petai yang boleh anda cuba sebagai hidangan keluarga.
GULAI LEMAK PETAI MUDA BERSAMA UDANG
BAHAN-BAHAN:
2 papan petai muda | kikis kulit arinya dan potong 3-4 cm
500gm udang saiz XL | bersihkan
2 batang serai | titik
2 keping asam gelugor
1 helai daun kunyit | carik-carik dan simpul
3 cawan santan
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS:
15 biji cili padi
2 tangkai cili merah
1 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
3cm kunyit hidup
CARA MEMASAK:
Rebus petai yang telah dibersihkan hingga empuk. Angkat dan toskan.
Masukkan petai di dalam periuk bersama asam gelugor, serai dan daun kunyit dan bahan-bahan kisar halus tadi.
Tuangkan santan dan gaul rata.
Masak dengan api sederhana sehingga mendidih.
Seterusnya masukkan udang dan sentiasa kacau.
Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Kecilkan api dan kacau seketika, kemudian tutup api.
Gulai sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Anda boleh tukar udang dengan ketam mahupun ikan. Ikut selera dan cita rasa anda sekeluarga.
RENDANG BEREMPAH JERING TUA BERSAMA AYAM
BAHAN-BAHAN:
10 biji jering semai | rendam dan buang kulit arinya
500gm ayam | potong kecil, cuci dan toskan
1 liter santan pekat
3 sudu makan kerisik
1 sudu makan rempah kari
1 keping asam gelugor
3 batang sarai | titik
1 helai daun kunyit | siat dan simpul
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
BAHAN KISAR:
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
8 tangkai cili kering
3cm halia
2cm lengkuas
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dalam kuali, goreng jering. Angkat dan titik jering dalam lesung batu. Kemudian ketepikan.
Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar bersama serai hingga wangi.
Kemudian masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air. kacau rata hingga pecah minyak.
Masukkan ayam, kacau lagi sehingga ayam kecut.
Masukkan santan, asam gelugor dan daun kunyit.
Kemudian perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Apabila kuah agak pekat, kecilkan api, masukkan jering dan kerisik.
Kacau rata sehingga kuat menjadi kering dan timbul minyak.
Setelah secukup rasa dan ayam empuk. Tutup api.
Rendang sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Selain ayam boleh juga guna daging tetel atau daging biasa.
SEMUR JERING BERSAMA DAGING
BAHAN-BAHAN:
300gm jering tua | buang kulit ari dan rebus
250gm daging | rebus dan hiris nipis
2 helai daun salam
3 helai daun limau purut | carik-carikkan
1 batang serai | titik
3 sudu makan kicap manis
1 sudu teh lada hitam | kisar kasar
1 sudu teh jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya untuk menumis
BAHAN KISAR:
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2cm halia muda
1 batang serai
3 biji buah keras
3 biji cili merah
10 biji cili padi
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak, goreng daging yang telah direbus (jangan terlalu garing). Angkat dan ketepikan, kemudian titik daging supaya lembut.
Kemudian tumiskan bahan kisar bersama serai, daun salam dan daun limau purut hingga wangi.
Masukkan jering bersama daging goreng tadi, kacau rata 2-3 minit.
Masukkan air asam, kicap pekat manis dan perasakan dengan serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa.
Kecilkan api, kacau sehingga semur kering dan timbul minyak lebih kurang 2-3 minit lagi.
Tutup api dan semur sedia dihidangkan.
INFO CHEF:Selain jering direbus, ia boleh juga digoreng. Terpulang kepada cita rasa anda.
DENDENG KERDAS BERSAMA DAGING
BAHAN-BAHAN
200gm kedas | goreng dan buang kulit arinya
200gm daging | rebus dan hiris nipis
1 sudu teh pes asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
BAHAN KISAR:
6 biji cili merah
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2cm halia muda
2 biji buah keras
1 batang serai
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak, goreng daging (jangan terlalu kering). Angkat dan daging dititik supaya lembut.
Kemudian, tumiskan bahan kisar hingga wangi, kemudian masukkan pes asam jawa.
Seterusnya masukkan daging dan kerdas tadi, kacau lebih kurang 2-3 minit.
Kecilkan api, kemudian perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Kacau lagi sehingga kering dan timbul minyak lebih kurang 2-3 minit.
Tutup api, angkat dan hidangkan.
INFO CHEF: Selain kerdas boleh juga tukar dengan jering.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira