Bagi penggemar manisan, resipi Agar-Agar Lumut Butterperkongsian saudara Fendy Ismail ni harus anda cuba. Sedap dan mudah disediakan. Kombinasi Puding Lumut dan Puding Butter, memang sepadan. Lapisan butter tu terasa seakan Puding Karamel. Nikmat dimakan sejuk-sejuk. Jom cuba! Anda dan keluarga pasti sukakannya.
1.Satukan semua bahan diatas ke dalam bekas dan kacau rata. 2. Tapis campuran tadi dan masukkan ke dalam periuk. 3. Masak guna api sederhana panas sambil dikacau. Masak hingga mendidih. 4. Jika nak hasil Agar-Agar yang penuh lumut tanpa mendapan air, biarkan campuran di dalam periuk terlebih dahulu. 5. Bila sudah kurang panasnya, barulah dimasukkan ke dalam acuan pilihan. 6. Ketepikan seketika dan boleh masak lapisan Puding Butter.
CARA MEMASAK: 1.Satukan semua bahan Puding Butter dan kacau sebati. 2. Masak sampai mendidih mengguakan api kecil sahaja. 3. Bila sudah masak, padamkan api dan tuang campuran ke atas Puding Lumut yang telah dimasukkan ke dalam acuan tadi. 4. Biarkan agar-agar sejuk terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk. 5. Agar-Agar Lumut Butter sedia untuk dinikmati.
Sedapnya Ikan Celup Tepung. Dapat cicah panas-panas dengan sos, pergh..memang berebut. Seekor memang tak cukup. Biasanya resipi bancuhan Ikan Celup Tepung memerlukan kapur tetapi Cikgu Afy Al Habibi kongsi resipi yang tak perlu guna kapur tapi hasilnya tetap rangup. Selain celup ikan, boleh juga resipi sama untuk masak pisang goreng cara orang Kelantan. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
2 sudu besar telur (seeloknya guna kuning telur sahaja)
1/2 cawan kecil air sejuk
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung beras, garam, serbuk kunyit, telur dan air sejuk dalam bekas.
2. Adun rata semua bahan. Pastikan adunan tidak terlalu pekat dan perlu sedikit cair.
3. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Ia penting untuk menghasilkan gorengan yang cantik.
4. Bila minyak masak betul-betul panas, celup ikan, udang atau sotong ke dalam adunan tepung. Goreng.
5. Guna api yang besar di awal gorengan kemudian biar pada kepanasan sederhana.
6. Bila gorengan sudah mula mengeras, balikkan supaya masak sekata dikedua-dua belah.
7. Semasa menggoreng, serdak tepung akan lebih cepat garing berbanding, ikan, udang dan sotong. Jadi anda boleh ceduk kerak terlebih dahulu guna senduk berlubang dan toskan.
8. Untuk menghasilkan serdak tepung yang banyak, boleh renjis baki adunan dengan emnggu akan penyepit. Teknik ini boleh menghasilkan serdak tepung yang halus dan rangup.
9. Ikan, udang dan sotong celup tepung sedia untuk dinikmati bersama nasi kerabu ataupun dicicah bersama sos pilihan.
Sepanjang tahun 2022, pelbagai resepi menarik muncul dan buat anda terliur ingin mencuba. Ini antara senarai menu makanan buat anda ketagih nak makan dan boleh juga masak untuk hidangan sekeluarga dan tetamu yang bakal datang tahun baru nanti.
1.KARI AYAM BANGLADESH
Bahan-bahan:
4 kg ekor ayam
1 1/2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 biji bawang merah kecil
4-5 tangkai cili padi
3 tangkai cili merah
1 inci halia
1 sudu besar jintan putih
2 batang kayu manis
7 biji pelaga
1 1/2 sudu besar serbuk kari daging
1/2 sudu besar serbuk kunyit
1/4 cawan minyak masak
1/2 sudu besar garam
1 1/2 cawan air
2 biji kentang
Penyediaan bahan:
1.Hiris nipis bawang besar. Potong kasar bawang putih, bawang merah kecil, halia, cili padi dan cili merah besar.
2.Potong kentang kepada 4 bahagian.
3.Tumbuk halus bawang putih, bawang merah, cili padi, cili merah, halia, jintan putih dan buah pelaga.
Cara memasak:
1.Dalam kuali, masukkan ayam, bahan tumbuk halus, bawang besar, kulit kayu manis, serbuk kari daging, serbuk kunyit, garam dan minyak masak.
2.Gaul sebati kesemua bahan.
3.Tambah air, tutup kuali dan masak dengan api perlahan.
4.Masukkan kentang, sedikit air dan sambung masak sampai kentang empuk dan minyak terapung.
5.Boleh tambah air untuk lebih berkuah.
6.Hidang bersama nasi panas.
Kredit: Che Nom
2.DONUT RED VELVET
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum 1 sudu besar yis instant 1 sudu besar gula 1 sudu kecil baking powder 1 sudu besar emulco Red Velvet ¾ cawan air suam Secubit garam 1 sudu besar marjerin
Cara membuat:
1.Satukan semua bahan dalam bekas kecuali marjerin. Gaul dan uli sampai sebati
Masukkan marjerin dan terus uli sampai licin. Perap 30 minit – 1 jam.
3.Bentukkan jadi donat guna acuan/tangan. Perap lagi 20-30 minit. 4. Goreng dalam minyak panas, api perlahan. Siap untuk dihidang.
Kredit: Khairunnisa Mohammad
3.CRAB RANGOON
Bahan-bahan kulit: ( jika guna kulit wantan segera, abaikan bahan ini) 2 cawan tepung gandum 4 sudu makan marjerin Air secukup untuk jadikan doh
Cara membuat: 1.Ramas marjerin dengan tepung sampai jadi peroi. 2. Tambah air sedikit demi sedikit sampai jadi doh. 3. Ketepikan doh. Nak bagi rehat dalam peti sejuk pun boleh.
Bahan-bahan inti: 1 cawan isi ketam (boleh guna isi ketam tiruan @ crabstick) 1 cawan krim keju / cream cheese ¼ cawan daun sup + daun bawang (ikut selera) Garam secukup rasa Lada hitam secukupnya 1 biji telur – jika suka
Cara membuat: 1. Satukan semua bahan dan gaul sehingga sekata. 2. Jika nak jadikan lebihan inti ini sebagai salad untuk dimakan terus atau diletakkan pada sandwich / croissant, tidak perlu letak telur.
Cara memasak: 1. Ambil doh yang telah direhatkan tadi. Canai doh dengan ketebalan yang tidak terlalu tebal dan nipis. Sedang-sedang sahaja.
Ukur atau potong doh menjadi empat segi sama 2 x 2 inci.
Ambil inti dan letak 1 sudu teh di atas kepingan doh tadi.
Balut dan kelim. Caranya ialah mula-mula, temukan bucu bertentangan.
Kemudian temukan bucu kedua yang bertentangan.
Kelim bahagian tepi-tepi supaya kemas dan tidak terbuka.
Ulang langkah yang sama hingga habis adunan doh dan inti.
Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sehingga garing.
Angkat, toskan minyak dan hidang dengan sos cili atau sos Thai. Satu adunan ini akan dapat 45 biji Crab Rangoon.
Rangup di luar, lembut dan berkrim di dalam. Memang sedap!
Kredit: Hazneza binti Abdul Hamid
4.RAINDROP CAKE@ JAPANESE WATER CAKE
Bahan-bahan: 1 paket Konyaku Jelly Powder / serbuk agar agar 950ml air 250gm gula halus Pewarna – jika suka Gula merah Serbuk kacang tanah
Cara memasak: 1. Satukan serbuk konyaku, air dan gula halus. masak hingga hancur.
Jika suka, boleh letak pewarna pilihan atau jika mahu warna jernih, kekalkan sahaja pada warna asal.
Bila campuran sudah larut, tuang adunan dalam bekas acuan lompang. Biarkan sejuk.
Masak gula merah bersama sedikit air hingga larut. Kemudian biarkan sejuk.
Bila agar-agar sudah mengeras, keluarkan dari acuan dan siram dengan gula merah serta serbuk kacang.
Raindrop Cake versi mini sedia untuk dihidang dan dinikmati.
1 biji buah tomato | dihiris 1/2 labu bawang besar Holland Sejengkal batang saleri Segenggam daun ketumbar 1 biji cili merah besar 1 sudu sos ikan (jika suka) 1 sudu air asam limau (jika suka) 2 paket rempah maggie siam (yang ada dalam paket maggie tu, 1 lagi tak dipakai).
Bahan lauk:
Sotong Udang Fish cake Crab stick Fish ball
Cara membuat:
Panaskan air untuk merebus bahan lauk dan maggi segera.
Masukkan 1 paket rempah maggi segera. Tunggu hingga mendidih.
Masukkan udang, sotong, kemudian diikuti dengan fish cake (hanya sekejap sahaja, rebus secara berasingan).
Keluarkan udang, sotong.
Dalam periuk rebusan yang sama, masukkan maggi segera.
Apabila sudah lembut, keluarkan. Air rebusan jangan dibuang kerana digunakan untuk dicampurkan dengan kerabu.
Masukkan kesemua bahan dan juga air rebusan di dalam mangkuk besar. Gaulkan hingga semuanya sekata. Siap untuk dihidang!
250g tepung high protein 1 biji kuning telur 120ml-150ml susu full cream (letak sikit-sikit sebab jenis tepung kadang tak sama) 1 sudu besar susu tepung fernleaf full cream 40g gula 30g mentega 2-3g yis
*doh tak boleh terlalu lembik sebab akan menyerap minyak, kalau terlalu keras, donut akan keras. Cukup sekadar tak melekat di tangan dan mudah untuk dirounding* (untuk 500gm boleh gandakan adunan)
Cara membuat:
Masukkan susu full cream dan telur dalam bread maker. 2. Masukkan tepung, susu tepung dan gula. Set masa uli lebih kurang 45 minit.
10 minit pertama masukkan mentega dan 10 minit terakhir baru masukkan yis dan uli sampai yis sebati dengan doh. 4. Dah uli, boleh rounding dan bentukkan doh ikut berat yang diingini.
Tip goreng donut ialah bila angkat doh, doh tak melekat di tangan dan rasa ringan. 6. Bila ditekan guna jari, doh akan lambat memantul ke bentuk asal dan kesan jari tu masih ada sikit saja. Kalau tak ada kesan jari, masih belum boleh goreng sebab masih underproof, kalau overproof doh tak kan memantul ke bentuk asal. Api kena perlahan dan minyak kena panas, goreng donut dengan cara satu kali balik.n bentukkan doh ikut berat yang diingini.
Untuk salutan, guna sukatan 2:1, 2 sudu besar susu tepung dan 1 sudu besar gula kastor, kisar dan salutkan donut bila dah suam sejuk.
Bahan-bahan: 2 cawan ubi keledek oren (direbus & dilenyek) 1/2 cawan tepung ubi 1/2 cawan tepung pulut 2 sudu besar tepung jagung 5 sudu besar gula 1 sudu besar serbuk penaik Minyak masak untuk menggoreng
Cara membuat: 1. Dalam bekas, satukan semua bahan. 2. Gaul sebati sehingga menjadi doh. 3. Bulat-bulatkan doh sehingga habis.
Panaskan minyak masak dengan api yang sederhana. Masukkan bebola ubi apabila minyak telah benar-benar panas. 5. Apabila bebola ubi sudah kekuningan, layang-layangkan dan tekan-tekankan bebola tersebut dengan menggunakan belakang sudip. Tidak perlu risau bebola akan penyek kerana bebola akan kembali kepada bentuk asal.
Goreng sehingga bebola berwarna kuning keemasan. Angkat dan toskan. Siap.
Masih ada yang cutihari ni? Apa kata anda masak menu yang lebih istimewa buat suami dan anak-anak. Daging Bakar Thai. Menu yang pastinya buat anda makan nasi dengan penuh selera. Daging lembut berperisa yang dicicah dengan sos beraroma. Pasti anda tak puas makan. Jom cuba resipi perkongsian saudari Atisya Anuwa ni.
DAGING BAKAR ALA THAI
BAHAN-BAHAN:
1/2kg daging
4 ulas bawang putih
1 batang serai
2 sudu makan kicap
1 sudu sos tiram
Garam & gula
CARA-CARA
Tumbuk bawang putih dan serai sehingga lumat.
Gaul semua bahan-bahan bersama daging dan biar ia perap ( boleh terus dibakar jika tidah mahu perap, tapi lagi lama perap lagi sedap)
Daging jangan dibakar terlalu lama kerana daging akan kering.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.