Bila sebut agar-agar atau puding, mesti terbayang saat menikmatinya sejuk-sejuk. Tak kira apa jua jenis atau perisa, kesemuanya mempunyai rasa yang tersendiri.
Kali ini, Rose Aien Ramli sudi berkongsikan resipi agar-agar pandan kelapa dua lapis yang tampak begitu sedap dan menyelerakan. Sedap dinikmati sejuk-sejuk. Ramai penggemar ni.
Untuk isi kelapa, masakkan bahan-bahannya dan sejukkan. Apabila telah sejuk, boleh sagat menggunakan penyagat kelapa. Jika tiada, boleh gunakan penyagat keju.
Untuk lapisan bawahnya masak bahan-bahan tersebut sehingga larut.
Kemudian, masukkan agar-agar yang telah disagat tadi.
Tutup api dan masukkan ke dalam acuan. Masukkan separuh acuan sahaja.
Manakala untuk lapisan atas, masak bahan-bahan tersebut sehingga larut.
Dihari cuti msim hujan ni nak berjalan ke mana-mana pun takut sangkut banjir, apa kata duduk kat rumah tu, korang cuba murtabak mini yang rasa kongsikan ini, ia sangat mudah dan gerentik anak-anak suka. Kalau makan panas-panas untuk sarapan atau minum petang memang terbaik ni. Korang kenalah cuba .
.
MURTABAK TELUR DAGING BAHAN-BAHAN:
1 biji bawang Holland saiz sederhana | potong dadu
100gm daging kisar
3 pokok daun bawang | hiris kecil
2 ulas bawang putih | cincang halus
2 biji cili merah | hiris nipis
1 biji telur ayam
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada hitam
10 keping kulit popia basah
CARA MEMASAK: 1. Panaskan sedikit minyak, kemudian tumis daging hingga masak atau berubah warna. 2. Campurkan daging yang telah ditumis dengan bahan-bahan lain kecuali kulit popia. 3. Adun rata campuran bahan inti. 4. Bentangkan kulit popia, kemudian letakkan satu sudu inti kemudian lipat seperti lipatan sampul surat. 5. Panaskan minyak dalam kuali, kemudian goreng terus hingga kuning keperangan. 6. Tutup api, angkat dan toskan. 7. Murtabak Mini telur daging sedia dihidangkan.
By: @yunitaanwar
Sedapnya aiskrim kacang merah! Teringat dulu admin masa kecil, tunggu uncle jual aiskrim naik basikal lalu semata-mata nak beli aiskrim kacang merah tu sebab memang sedap kacang merah memang banyak! Zaman dulu Rm1.20 je dah merasa aiskrim kacang merah sedap kalau zaman sekarang macam susah je nak dapat aiskrim sedap tak kedekut bahan memang mahal sedikit. Terima kasihlah untuk Raja Amanina sudi berkongsi resipi aiskrim kacang merah yang lemak berkrim ni di Facebook. Senang sikit untuk admin lepasni cuba buat sendiri je di rumah. Korang pun boleh cuba resipi ni di rumah!
AISKRIM KACANG MERAH
BAHAN-BAHAN:
-4 cawan kacang merah (rendam sekejap)
*rebus kacang merah hingga lembut & empuk
*blend & kisar kacang merah bersama 2 cawan air
Bahan A
-2 cawan gula
-sehelai daun pandan
-7 cawan air
Bahan B
-2 sudu besar tepung ubi
-3 sudu besar tepung jagung
-1/2 cawan air
*bancuh tepung jagung&tepung ubi dengan air
Bahan C
-1/2 cawan susu pekat
-2 kotak kecil santan kara (200ml+200ml)
-1/2 sudu kecil garam
-sedikit pewarna merah
Dapatkan TELEKUNG RAWDAH NAYLA SETdengan harga istimewa menggunakan code RASGSP5DISINI!!!
CARA PENYEDIAAN:
Masak bahan A hingga gula larut dan mendidih
Masukkan bancuhan tepung dan kacau hingga sebati
Masukkan kacang merah yang dikisar
Masukkan bahan2 C whisk hingga sebati masak hingga mendidih
Perasakan gula(nak manis boleh lebihkan gula)
Tutup api dan sejukkan
Isikan dalam plastik aiskrim dan bekukan
P/s : Resepi Aiskrim kacang merah lemak berkrim.. Lagi banyak kacang lagi sedap makan sejuk sejuk laju je kan masuk mulut. Ais tu nak bagi gebu nina masukkan tepung jagung & tepung ubi.
Jika beli hidangan ni, rasa tak puas makan. Kalau buat sendiri, pasti lebih mengenyangkan. Nak cuba? Resipi mudah perkongsian saudari Izan Abd Rahman ni boleh anda cuba.
BAHAN-BAHAN:
Tauhu kering
5-6 biji ubi kentang
Daging @ ayam kisar – jumlah ikut citarasa
Bawang goreng secukupnya
1 biji bawang besar – potong dadu
2-3 sudu makan bawang goreng
Daun sup – potong halus
Serbuk lada putih secukupnya
2-3 biji telur
Garam & serbuk perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
Kopek kulit & rebus kentang hingga empuk. Kemudianlenyekkan kentang masa masih panas.
Daging kisar digoreng hingga kering air. Masukkan garam dan serbuk perasa jika suka.
Satukan kentang yang telah dilenyek tadi dengan daging.
Masukkan bawang yang dipotong dadu, daun sup, serbuk lada putih dan bawang goreng. Gaul sebati.
Potong tauhu kering berbentuk X ditengah.
Sumbat adunan kentang dan daging di dalam tauhu hingga penuh.
Pecahkan telur dan pukul.
Celup tauhu yang dah disumbat tadi di dalam bancuhan telur dan goreng menggunakan minyak panas sehingga perang.
Sedia untuk dinikmati bersama sos.
BAHAN SOS HITAM MANIS PEDAS
BAHAN-BAHAN:
10 tangkai cili kering
Gula melaka atau gula merah
Bijan (disangai)
Gula biasa (kalau kurang manis)
Garam (secukup rasa)
Sedikit belacan
300ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan 50ml air bersama serbuk perasa
CARA MEMASAK:
Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
Setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
Panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
Masukkan garam, ajinomoto dan gula (jika gula melaka kurang manis).
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.