Agar-agar dan puding bila dihidang sebaik makan memang enak. Tambah pula dihidang sejuk. Boleh cuba buat agar-agar susu kotak pasti anak-anak menggemarinya. Boleh cuba buat agar-agar susu kotak berperisa coklat ataupun strawberi.
Agar-agar susu kotak
Bahan-bahan:
1 liter air kotak – coklat / strawberi / ikut lah jenis apa pun janji besar 3 sudu gula (ikut citarasa- nak kurang pun ok) 10gm (1pek) agar-agar serbuk – ambil yang jernih. Kalau tak ada yang berwarna pun boleh
Ads
Cara membuat: 1.Masuk semua bahan, didihkan. 2.Biar mendidih dan kacau. Siap. 3.Kemudian gunting kotak susu comel-comel sikit.
4.Biar sejuk kejap baru masuk peti bahagian bawah bukan dekat atas. Kalau boleh satu malam baru elok beku.Kalau 1 jam atau 2 jam tak sempat beku sebab ni kotak besar. Kredit: Ain’nie Rahman
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tercari-cari juadah mudah untuk dijadikan hidangan minum petang? Resipi Ubi Kayu Pelangi perkongsian Pn Qiha Fareesya ni antara yang sedap dan mudah untuk dicuba.
CARA MASAK UBI KAYU PELANGI
BAHAN-BAHAN:
1kg ubi kayu
2 genggam kelapa parut putih – dikukus seketika supaya lambat basi
Serbuk agar-agar warna jernih
Gula
Garam
150ml santan kotak
Pewarna pilihan secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Ubi kayu dipotong kecil. Kemudian kisar dengan sedikit air. 2. Perah kisaran ubi kayu menggunakan penapis kain. Jangan sampai terlalu kering. 3. Biar air perahan di dalam bekas dan jangan dibuang. Beningkan seketika supaya pati ubi kayu mendap di dasar bekas. Buang air di bahagian atas. 4. Ambil pati mendapan ubi kayu dan gaul dengan ubi kayu yang diperah tadi hingga sebati. 5. Panaskan pengukus dan sediakan loyang atau bekas bersesuaian. Lapik plastik bagi memudahkan kuih dikeluarkan dari acuan. 6. Satukan semua bahan kecuali pewarna, garam dan gula. Gaul sebati. 7. Bahagikan kepada 3 bekas untuk diwarnakan dan ditambah perasa. 8. Tambah gula dalam bekas berisi adunan hijau. Jumlah gula bergantung pada selera masing-masing. 9. Lapisan kuning di tambah dengan sedikit garam. Gaul sebati. 10. Bagi lapisan pink, ia juga ditambah gula secukupnya supaya menjadi lapisan manis. 11. Ambil adunan hijau. Ratakan dalam loyang. Kukus selama 10 minit. 12. Masukkan lapisan kuning. Ratakan dan kukus lagi selama 10 minit. 13. Akhir sekali, masukkan lapisan berwarna pink. Ratakan dan kukus hingga masak. 14. Bila kuih sudah masak sempurna, keluarkan dari periuk kukusan dan biarkan sejuk sebelum dipotong.
15. Gaul potongan kuih ke dalam parutan kelapa yang sudah digaul dengan sedikit garam. Sedia untuk dinikmati.
Gandingan Aunty Aini dengan instafamous Adam Didam memang hebat. Gabungan ilmu memasak ibarat ibu dan anak ni menampilkan lagi 3 resipi,moden dan tradisi khas untuk penonton RASA : Ketuhar Kuali.
Siri ke 13 dan episod terakhir minggu ini Aunty Aini dan Adam Didam berkongsi resipi Pizza Sosej Bersama Basil,, Sambal Tumis Kupang Bersama Petai dan Jejari Roti Bersama Sos Beri, cuba lah memang betul-betul sedap.
1.PIZZA SOSEJ BERSAMA BASIL
BAHAN-BAHAN :
2 sudu teh yis
300ml air suam
1/2 sudu teh gula
450gm tepung serba guna
1 sudu teh garam garam
3 sudu makan minyak zaitun Zaitun Extra Virgin
Bahan topping :
1 tin tomato cincang
Garam secukup rasa
Serbuk lada hitam secukup rasa
Bawang Putih
Keju Mozarela secukupnya
Keju Parmesan secukupnya
Sosej secukupnya
½ sudu teh minyak zaitun Extra Virgin
Daun Basil
CARA MEMASAK : 1. Campurkan tepung dengan yis segera, gula, dan gaul rata. 2. Masukkan bahan kering dalam mesin penguli, buat lubang di tengah-tengah dan masukkan air dan minyak zaitun. 3. Mesinkan hingga doh tidak melekat. 4. Taburkan sedikit tepung gandum dan uli doh. 5. Bentukkan bulat besar dan rehatkan doh selama 40minit. 6. Setelah selesai, buatkan bentuk buat dan leperkan diatas kertas pembakar. 7. Tekan 3cm dari hujung doh untuk menghasilkan kerak pizza. 8. Untuk sos, gunakan tomato cincang dan campurkan dengan bawang putih yang telah dicincang, garam, dan serbuk lada hitam. 9. Sapu sos pada permukaan pizza dan taburkan isi pizza seperti sosej, keju Mozarela dan Keju Parmesan. 10. Sapu minyak zaitun ditepi kerak pizza. 11. Panaskan dulang pizza sebelum meletakkan pizza. 12. Letak pizza, bakar selama 15minit pada suhu 200’C. 13. Keluarkan pizza setelah siap, dan taburkan daun basil. 14. Siap untuk dihidang.
2. SAMBAL TUMIS KUPANG BERSAMA PETAI
BAHAN-BAHAN :
400gm gm kupang
25 tangkai cili kering | direbus
1 labu bawang putih
5 biji bawang merah
1 biji bawang besar | dihiris
2.5 sm belacan
Garam secukupnya
Sedikit air asam jawa
Petai secukupnya | ikut suka
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak. 2. Kisar bawang merah, cili kering, belacan, dan bawang putih bersama sedikit air. 3. Tumis bahan kisar dan masukkan sedikit air. 4. Apabila kering, masukkan sedikit air asam jawa. 5. Tambahkan petai kedalam masakan dan perasakan dengan garam. 6. Masukkan bawang besar yang dihiris. 7. Masukkan kupang dan gaul hingga sebati. 8. Siap untuk dihidang.
3. JEJARI ROTI BERSAMA SOS BERI
BAHAN-BAHAN :
4 sudu besar Air
180ml susu segar
60gm mentega
¼ sudu tehl Garam
200gm tepung serba guna
1 sudu teh serbuk penaik
3 biji telur
1 cawan gula
Minyak secukunya
Campuran Beri Segar | secukupnya (Strawberi, Beri Biru, Ceri, Rapsberi)
½ sudu teh esen vanila
2 sudu besar madu
CARA MEMASAK : 1. Panaskan susu, air, garam dan mentega. Kacau hingga cair sebati. 2. Ayakkan tepung dan serbuk penaik. 3. Masukkan susu yang sudah berada dalam suhu bilik kedalam tepung dan gaul rata. 4. Pukul telur hingga kembang dan curahkan kedalam barter perlahan-lahan sambil mengacau adunan. 5. Masukkan adunan kedalam beg paip, dan panaskan minyak untuk menggoreng. 6. Paipkan adunan dalam minyak panas dan gunting unuk putuskan adunan. 7. Toskan jejari apabila sudah kuning keemasan. 8. Untuk sos beri, potong buah beri segar menjadi saiz kecil. 9. Masukkan beri kedalam periuk dan masakkan beri bersama gula, esen vanila dan madu. 10. Masak beri sehingga lembik dan hancurkan. 11. Siap untuk dihidang.
Zaman kanak-kanak riang dulu, memang kita selalu makan biskut ini kan? Biskut ni memang sedap. Sangat terkenal pada tahun 1980-an dulu. Boleh dianggap sebagai biskut lejen ni. Tapi dulu kalau makan kadang suka makan aising saja. Selalu kena marah dengan emak. Nah, kali ni melalui facebook, Ismail Abdul berkongsi resipi biskut lejen ni. Jomlah try buat. Boleh kembalikan nostalgia.
TOPPING ICING
500 gram gula aising
3 biji telur putih
Piping bag dan pewarna
CARA MEMBUAT
1. Dalam mangkuk, ayakkan tepung gandum, tepung jagung dan garam. Ketepikan.
2. Ambil mangkuk lain. Masukkan mentega. Putarkan sampai gebu. Masukkan gula dan putar lagi.
3. Masukkan telur ayam dan esen vanila. Masukkan tepung dan garam yang sudah diayak tadi. Putar lagi.
4. Kemudian leperkan dan balut dengan plastik. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
5. Kemudian leperkan jadi setebal 1 inci dan cetak guna acuan.
6. Bakar dalam oven pada suhu 180 darjah selama 10 minit.
7. Untuk membuat aising, ambil satu mangkuk dan isikan gula aising dan putih telur. Kacau sehingga gebu.
8. Kemudian bahagikan kepada bahagian ikut jumlah warna yang hendak dibuat.
9. Letakkan pewarna dan kacau sebati.
10. Masukkan dalam piping bag. Paipkan atas biskut yang sudah dibakar tadi.
11. Biarkan mengeras. Siap.