Apam Balik: antara makanan legend dan evergreen yang dari dulu sampai kini disukai ramai. Ada dua jenis, satu yang nipis dan ranggup dan satu lagi tebal dan lembut. Dua-dua menjadi kegemaran masyarakat kita. Kalau di Indonesia ia dipanggil Murtabak. Walau namanya lain, tapi rasanya masih sama. hari ini orang dah mula pelbagaikan flavour nya. Dari yang basic cuma kacang tumbuk, jagung dan gula, ia mula beperisa nuttela, coklat, durian , kaya dan banyak lagi. Ada juga yang letakkan pisang. Jom kita cuba buat sendiri jom.
BAHAN-BAHAN:
- 2 Cawan tepung gandum
- 1 1/2 Cawan air
- 1/3 Cawan gula
- 2 biji telur
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh yis mauripan
- 2 sudu besar minyak masak
- Secubit garam
BAHAN TABUR:
- Kacang tanah yg telah di kisar
- Gula
- 1 tin Jagung
- KALAU NAK KELAINAN BOLEH LA LETAK NUTTELA , DURIAN ATAU KAYA.
CARA MEMASAK
- Blender telur dan gula sehingga kembang.
- Masukkan soda bikarbonat, yis, minyak masak dan garam, blend lagi.
- Masukkan air, tepung,. Setiap kali masuk bahan tekan blend
- Apabila bancuhan sudah sebati, rehatkan 1-2 jam
- Gunakan kuali non stick ( tak perlu letak minyak)
- Masukan bahan-bahan tabur biarkan sehingga masak kemudian lipat.
- Sedia untuk dimakan
Info: Apam Balik juga sekarang turut dihidangkan di majlis-majlis rumah terbuka hari raya dan kenduri kahwin.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sedapnya Dapat Makan Sup Wantan, Ini Resipi & Cara Buatnya
Sedapnya dapat makan wantan dengan sup panas-panas ni. Kena pula dengan cuaca redup di luar. Lagi berselera makan.
Ada orang kata nak buat wantan ni kena sabar kerana ia mengambil sedikit masa untuk disiapkan.
RESIPI CARA BUAT WANTAN
BAHAN KULIT:
1 cawan tepung gandum
½ cawan tepung jagung
½ air panas
*Campur sampai jadi doh, gelek nipis dan tekap ikut saiz yang disukai
TONTON Dapur Rasa Live: Spageti Sos Rendang
TONTON Dapur Rasa Live: Kue Teow Goreng
BAHAN INTI:
(saya agak-agak, tiada sukatan tepat)
Dada ayam | kisar
Isi udang | kisar
Bawang putih | dicincang & digoreng sampai wangi – beli online di sini
Bawang besar | potong kecil – beli online di sini
Lobak merah | potong dadu – beli online di sini
Daun bawang
Perasa + garam
1 biji telur
1-2 sudu tepung jagung – beli online di sini
*Campur dan adun semua hingga sebati.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
BAHAN CHILLI OIL:
(sukatan saya, boleh ubah)
3 ulas bawang putih – beli online di sini
Udang kering sikit (optional) – beli online di sini
3 sudu besar chili flakes
3/4 cawan minyak – beli online di sini
Garam
Gula (optional) – beli online di sini
1 sudu kecil minyak bijan – beli online di sini
[KLIK DI SINI SERTAI PERADUAN MAGGI RASA]
CARA-CARA:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan udang kering kisar sehingga naik wangi.
2. Masukkan chili flakes, kacau rata. Apabila dah garing, masukkan garam, gula dan minyak bijan. Kacau lagi. Siap.
Kredit resipi: Aelma Husna
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Sedapnya Tauhu Bergedil Ketam, Setiap Gigitan Terasa Isi Ketam!
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Kudapan Lejen Ni Buat Anda Tak Henti Mengunyah
Selain biskut raya, kudapan seperti kerepek juga disukai ramai.Kudapan orang lama seperti kuih gunting juga sedap untuk dinikmati di sepanjang raya nanti.
Kuih Gunting
Bahan-bahan:
1 kg tepung gandum
250g marjerin
1 biji telur
1 kiub ikan bilis
Minyak
*100g bawang merah
*50g bawang putih
*50g ikan bilis
*50g udang kering
*Cili kering agak-agak
*10g garam
*10g (AjiNomoto)
*200ml air untuk mengisar
Bahan-bahan bertanda *dikisar sekali
Cara memasak:
1.Tepung diramas dengan marjerin,masukkan telur.
2.Masukkan bahan kisar,uli hingga rata,masukkan daun kari yang telah dipotong,uli hingga doh tidak melekat lagi dijari.Agak-agak tidak terlalu lembek dan terlalu keras.
3.Bahagikan @ bulat-bulatkan doh supaya senang dicanai dengan kayu giling.
4.Panaskan dalam kuali non stick sekejap tanpa minyak supaya keras,sejukkan dan boleh dipotong/digunting .
5.Goreng dalam minyak yang banyak.
6.Tos dengan tisu untuk serap minyak.
Kredit: Salmah Hj Hassan
Air Kacang Soya Homemade, Sedap Dan Manis Berlemak, Yang Penting Tiada Bahan Pengawet
Step By Step Buat Kuih Kurma Kukus, Sedap & Lembut Je Bila Dimakan
Jom Masak Kuah Hitam, Pemilik Restoran Nasi Kandar Sendiri Yang Kongsi Resipi
Menu Cuti Sekolah, Aneka Snek Homemade Sedap Untuk Anak-Anak
Koleksi resipi snek yang ibu-ibu kena cuba. Maklumlah, bila tibanya cuti sekolah, riuh rendah rumah dibuatnya. Masa inilah kaum ibu ‘terlebih’ sibuk di dapur sebab kaki makan tengah ramai berkumpul. Memang meriah! Snek antara hidangan ringan yang menjadi kegemaran anak-anak namun kebanyakan snek beku yang dijual di pasaran, kurang bagus untuk kesihatan kerana mengandungi kandungan garam serta MSG yang tinggi.
Bagi anda yang mementingkan kualiti makanan yang dihidangkan, anda boleh menyediakan aneka resipi snek ini secara homemade. Mudah je! Jom cuba.
- NUGET AYAM HOMEMADE
BAHAN-BAHAN UTAMA:
6 keping dada ayam – dikisar halus (buang tulang dulu ya)
1 batang lobak merah – dikisar halus
Serbuk lada putih – beli online disini
Garam secukup rasa
Serbuk roti / breadcrumbs putih (anggaran 1-2 cawan) – beli online disini
1/2 sudu makan baking powder – beli online disini
1 telur
1 sudu makan mentega (unutk effect seperti lemak ayam) – beli online disini
BAHAN SALUT:
Serbuk roti / Breadcrumbs oren secukupnya – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Kisar isi ayam. Masukkan dalam mangkuk yang besar, campurkan kesemua bahan-bahan utama. Sebatikan hingga semua bahan sebati.
2. Canai ikut ketebalan yang disukai kemudian cetak guna bentuk yang anda sukai. Jika guna pencetak (acuan), basahkan dulu pencetaknya setiap kali sebelum diterap pada ayam supaya tidak melekat.
3. Ambil kepingan ayam tadi dan salut dengan serbuk roti berwarna oren.
4. Panaskan minyak dan goreng nuget hingga masak.
5. Jika mahukan nuget yang berkeju, boleh tambah kepingan keju ketika mengisar isi ayam.
INFO:
1.Resipi nuget ini menggunakan telur kerana ia akan menjadikan nuget jadi lebih lembut.
2. Lada putih dan garam harus diletakkan dengan secukup rasa. Barulah rasanya lebih enak seakan menggunakan stok ayam.
3. Letak baking powder untuk bagi kesan gebu menggelembung seakan nuget ayamas.
4. Letak serbuk roti dalam adunan nuget supaya supaya tekstur nuget tidak terlau mampat.
5. Nuget boleh dibentuk ikut cita rasa masing-masing.
Kredit resipi & foto: Habibah Badar Bajrai
2. CHEESY WEDGES HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1 kg ubi kentang secukupnya – bersihkan & potong baji – beli online disini
1-2 kiub pati ayam – beli online disini
Garam secukup rasa – beli online disini
Tepung goreng serbaguna pedas secukupnya – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan ubi kentang dan potong ikut saiz dan bentuk yang diingini.
2. Masukkan air dalam periuk bersama kiub pati ayam dan garam. Rebus ubi kentang seketika.
3. Toskan ubi kentang dan biarkan sejuk dan kurang basah.
4. Gaul ubi kentang dalam bekas berisi tepung goreng serbaguna. Susun dalam dulang.
5. Susun ubi kentang dalam beg plastik dan sejukbekukan semalaman. Lagi lama kentang disimpan, lagi sedap rasanya.
6. Untuk menikmati, panaskan minyak dan goreng ubi kentang hingga garing.
7. Nikmati bersama sos cheesy wedges segera.
Kredit resipi & foto: Nabilah Mamat
3. SOSEJ HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
4 ketul dada ayam
1/2 batang lobak merah potong nipis (boleh masukkan sayur lain jika suka)
3 batang daun sup
1 ulas bawang besar – dihiris nipis – beli online disini
3 ulas bawang putih – beli online disini
Sedikit garam
1 sudu stok ayam (boleh guna 1 ketul kiub ayam) – beli online disini
Sebiji telur
3 sudu tepung jagung – beli online disini
1/2 sudu teh daun oregano – beli online disini
Sedikit serbuk lada hitam – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Campurkan semua bahan dalam pengisar dan kisar sampai lumat.
2. Bahan yang telah siap dikisar. Kalau agak pekat sangat boleh tambah sedikit air untuk mudah dipaipkan dalam plastik.
3. Kaub balikkan adunan supaya sebati.
4. Masukkan bahan kisar ke dalam plastik atau piping bag. Masukkan separuh sahaja jangan penuh takut nanti akan terkeluar ikut belakang.
5. Gunting bahagian hujung plastik.
6. Picitkan ke dalam plastik aiskerim. Pastikan hujung lagi satu plastik aiskerim itu telah dipotong supaya tiada tekanan udara dan memudahkan adunan dimasukkan.
7. Ikat kedua-dua hujung plastik aiskrim dengan kemas.
8. Jika tidak suka guna plastik, boleh bungkus guna daun pisang atau aluminium foil.
9. Caranya mudah sahaja. Paipkan adunan memanjang ikut kesesuaian. Gulung adunan dan ikat bahagian hujung kanan kirim daun pisang atau aluminium foil.
10. Adunan yang telah siap dibungkus.
11. Masukkan gulungan sosej ke dalam pengukus dan kukus dalam15-20 minit.
12. Setelah siap boleh diangkat dan sejukkan sosej.
13. Buka pembalut sosej.
14. Panaskan minyak dan bolehlah digoreng.
15. Goreng dan balik-balikkan sampai kekuningan. Boleh juga dipanggang atau bakar dalam ketuhar.
16. Sosej yang telah siap digoreng. Jika lebih bolehlah simpan dalam bekas dan sejukbekukan.
Kredit resipi & foto: Rosmirah Yussof
4.ROTI PIZZA SOSEJ MINI
BAHAN DOH:
250ml cawan air suam
1 paket yis mauripan – beli online disini
1 sudu teh gula – beli online disini
1 sudu teh susu pekat manis – beli online disini
4 cawan tepung gandum – beli online disini
1 biji telur
1/4 sudu teh garam – beli online disini
1 cawan marjerin – beli online disini
CARA MEMBUAT DOH:
1. Campurkan gula dan susu pekat manis ke dalam bekas berisi air suam. Kemudian masukkan yis. Kacau rata dan biarkan selama 5 minit tanpa dikacau lagi.
2. Dalam mangkuk yang lain, masukkan tepung gandum, marjerin, garam dan telur ke dalam mangkuk dan gaul sehingga menjadi seakan serbuk roti.
3. Kemudian masukkan campuran yis yang telah kembang tadi. Tuang sedikit demi sedikit.
4. Uli doh sehingga tidak melekat di tangan. Kemudian tutup doh menggukan kain atau plastik dan biarkan selama 20-30 minit supaya doh naik 2 kali ganda.
BAHAN TOPPING PIZZA:
Tomato puri
Sayur campur
Sosej – beli online disini
Keju cheddar atau mozarella – beli online disini
Sos cili – beli online disini
Mayones – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian.
2. Susun atas dulang, sapu sos dan letak topping ikut cita rasa masing-masing.
3. Bakar dalam ketuhar pada suhu 190C selama 20 minit atau hingga masak (empunya resipi guna oven kecil). Waktu memasak mungkin berebza mengikut ketuhar masing-masing.
Kredit resipi & foto: Natasha Jeffrey
5. POTATO SMILES
BAHAN-BAHAN:
4 biji ubi kentang
4 sudu makan tepung gandum
4 sudu makan tepung jagung
4 sudu makan serbuk roti
1 kiub pati ayam
Garam
CARA MEMASAK:
1. Rebus kentang bersama kiub pati ayam hingga empuk.
2. Kemudian lenyek kentang hingga sebati. Campurkan tepung gandum,tepung jagung & serbuk roti.
3. Perasakan dengan garamdan uli hingga menjadi doh. Jika adunan lembik, tambah sedikit tepung jagung.
4. Canai adunan(jangan terlalu tebal) & tekap menjadi bentuk bulat.
5. Lubangkan mata guna straw dan buatkan mulut guna hujung sudu.
6. Goreng dalam minyak yang sederhana panas. Sedap dimakan panas-panas & dicicah dengan sos serta mayones.
Kredit resipi & foto: Ayza Nur
6.BABY PANCAKE VIRAL
BAHAN-BAHAN:
150gm tepung gandum – beli online disini
200gm susu full cream – beli online disini
35gm mentega – beli online disini
35gm gula kastor – beli online disini
2 sudu teh baking powder – beli online disini
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh vanilla powder
1 biji telur
CARA MEMASAK:
1.Satukan kesemua bahan ke dalam blender dan sehingga sebati dan tak berketul.
2.Kemudian tapis adunan supaya tekstur pancake lebih halus.
3.Tuangkan adunan ke dalam botol acuan.
4.Panaskan kuali. Sapukan sedikit mentega.
5.Masak pancake ikut saiz kesukaan masing-masing lebih kurang 10 minit. Masak guna api perlahan sahaja. Lakukan hingga habis adunan.
6. Akhir sekali boleh letak topping mengikut citarasa masin-masing. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Cik Dayang Zuhaila
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Kek Keju Meleleh Pandan Kukus. Lembut Gebu Memang Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official