Biasa apam kampung jadi kegemaran dan sekarang apam pisang pun dan jadi viral pula. Jadi untuk memenuhi perut sekeluarga dengan menu Apam susu & apam susu cheese untuk berbuka nanti. Bagi yang suka cheese, boleh saja letak cheese.
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
4 biji telur
1 cawan gula
4 sudu susu pekat
1 sudu esen vanilla
1 sudu ovelate
Cara membuat:
1.Bahan-bahan ini dipukul hingga kembang. Lagi senang kisar je.
2.Pewarna hijau,kuning & merah untuk hiasan
Kredit: Yna Sarina
https://www.rasa.my/apam-kampung-gebu-gebas/
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Nak Pisang Goreng Sedap? Ini Resipi Tepung Bancuhan Pisang Yang Best
Sarapan atau minum petang yang sedap salah satunya adalah pisang goreng. Kali ini RASA ingin kongsikan resipi membuat tepung goreng pisang yang gerenti rangup dan sedap. Resipi ini dikongsikan oleh surirumah, Rafidah Zainul di laman facebooknya. Siap ada bijan. Bolehlah kita try buat.
TEPUNG BANCUH PISANG GORENG
rafidah zainul pisang goreng 1.
BAHAN-BAHAN
2 senduk tepung beras (BELI DI SINI)
2 sudu besar tepung rangup (BELI DI SINI)
1 sudu besar bijan (BELI DI SINI)
Garam secukupnya (BELI DI SINI)
Gula secukupnya
Air secukupnya
CARA MEMBUAT
1. Dalam mangkuk, masukkan tepung beras, tepung rangup, bijan, garam dan gula.
2. Tuangkan air sedikit demi sedikit dan gaul sebati.
3. Bancuhan cair sahaja, asalkan bersalut pada pisang.
CARA MEMASAK
1. Panaskan minyak masak.
2. Celup pisang pada bancuhan.
3. Goreng dalam minyak panas sehingga kekuningan.
Sumber: Facebook Rafidah Zainul
NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/resipi-oreo-cheesecake-yang-mantap/
https://rasa.my/lelaki-ini-olah-roti-jadi-biskut-kering-bergula-kreatif-sungguh/
https://rasa.my/perghhh-mantap-sungguh-gulai-ikan-tenggiri-paling-power-ni/
Jom tengok video ni
https://www.youtube.com/watch?v=aEt_c9-AsQo
Resipi Kuih Cara Serunding Kentang
Resipi kuih cara serunding kentang. Selalu kita jumpa kuih cara manis atau cara berlauk kan? Kali ini resipi kuih cara ini agak berbeza, menggunakan inti serunding kentang.
Menarik kan? Yang penting, mesti sedap. Ikut saja resipi yang dikongsikan oleh puan Rozmaliza Omar ini ye.
Resipi Kuih Cara Serunding Kentang
Bahan-Bahan:
2 1/2 cawan tepung gandum – boleh beli online di sini
1 1/2 cawan air
2 cawan santan KARA (santan + air = 2 cawan)
1/2 sudu kecil serbuk kunyit – boleh beli online di sini
2 biji telur
Sedikit garam – boleh beli online di sini
Pewarna kuning
Bahan-Bahan Inti Kentang:
4- 5 biji kentang (potong dadu)
3 ulas bawang putih – boleh beli online di sini
4 biji bawang merah (ditumbuk lumat) – boleh beli online di sini
1 kiub ayam – boleh beli online di sini
3 sudu besar serbuk kari daging – boleh beli online di sini
Sedikit garam
Gula – boleh beli online di sini
Sedikit air
Minyak untuk menumis – boleh beli online di sini
Bahan Taburan:
1 mangkuk serunding daging
Daun sup (hiris halus)
Cili merah besar (hiris nipis) – boleh beli online di sini
Cara-Cara Memasak Inti kentang:
Untuk memasak inti kentang, tumis bawang hingga kekuningan. Masukkan rempah kari dan tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan kentang dan air. Masak hingga kentang betul-betul empuk dan inti sedikit kering.
Kemudian masukkan kiub ayam, garam dan gula. Siap. Sejukkan sebentar. Ketepikan.
Untuk membuat cara-cara buat kuih cara, satukan semua bahan tepung. Whisk hingga halus dan tapis.
Panaskan acuan dan sapukan minyak.
Tuang adunan dalam acuan. Letakkan inti kentang diikuti bahan-bahan taburan seperti serunding daging, daun sup dan hirisan cili.
Tutup acuan dengan tudung periuk. Biarkan hingga masak. Bolehlah angkat dan siap untuk dihidangkan
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Cara Buat Donut Labu Gebu Yang Sangat Mudah & Sedap.
Anda pernah cuba donut labu? Ha…bagi peminat donut, resipi perkongsian saudari Nita-nvoo Daniels ni boleh anda cuba. Donutnya kelihatan sedap dan gebu. Kalau makan ni, mesti rasa cair di mulut. Fuhhh..Percayalah, satu je tak cukup. Nak cuba buat? Boleh cuba resipi di bawah ini.
BAHAN A:
- 500gm tepung gandum cap rose
- 50gm gula halus ( bole lebihkan jika nak manis + labu pun dah manis)
- 20gm susu tepung
- 1/2 sudu besar baking powder
- 10gm instant yis
>>( Campurkan 1/2 cawan air suam + 1 sudu besar gula dan instant yis. Sebatikan sehingga yis aktif dan berbuih)
BAHAN B:
- 2 biji kuning telur
- 3gm Ovallate
- 2 sudu besar susu pekat
- 1/2 cawan labu yang dikukus & dilenyek sehingga halus biarkan sejuk.
- 150gm air sejuk dari peti ais.
>> Isi sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yg lembut . Jangan isi air sekali gus nanti doh terlalu lembik. Bila doh tak melekat ditangan berhenti isi air. ( Puan Nita guna mixer. Kalau uli dengan tangan, guna air suam.)
BAHAN C:
- 50gm shortening / marjerin
- 5gm cream super ( kalau tak ada, boleh abaikan )
BAHAN D:
- 5gm garam
CARA MEMASAK:
- Gaul rata bahan A hingga sebati.
- Masukkan bahan B + air sikit demi sedikit. Jangan isi sekali gus nanti doh lembik. Bila dah menjadi doh, berhenti isi air.
- Masukkan bahan C dan adun rata. Masukkan juga bahan D dan gaul sebati .
- Uli sampai doh menjadi licin dan elastik. ( saya guna mixer dalam 30 minit lebih kurang)
- Matikan mixer dan uli dengan tangan selama 3 minit. Tak perlu perap .
- Timbang doh 40gm setiap satu dan bulatkan sehingga habis adunan. ( uli sikit sehingga permukaan doh licin )
- Tutup adunan dengan kain selama 15 minit.
- Selepas 15 minit, tekan doh dan leperkan sedikit dengan tapak tangan. Pastikan tapak tangan disapu dengan sedikit tepung gandum.
- Lubangkan adunan donut dengan nozzle atau penutup botol dan tutup dengan kain sehingga doh naik 2 kali ganda (lebih kurang 30 minit.)
- Panaskan minyak dan goreng donut dengan api perlahan. Angkat dan toskan.
Kredit resipi & foto: Nita-nvoo Daniels