Lauk yang satu ni kalau korang buat memang akan repeat makan. Rasa masam dan pedas yang seimbang memang tak jemu makan. Korang kena try sebab sedap ya amat!!!
Ayam Masak Thailand
Bahan-bahan:
Ayam
Cili merah
Bawang putih
ibu kunyit
serai
daun limau purut
Sos tiram
Sos ikan
Cara memasak:
1.Mula mula goreng la ayam yang digaul dengan garam dan sebuk kunyit.Kena pakai kuali legend gini baru nampak rajin masak.
Goreng sedang-sedang je. Jangan sampai jadi ayam goreng rangup pulak. Tak jadi resepi ni.
Ads
2.Sambil goreng ayam tu blend la cili merah ,bawang putih dan ibu kunyit .Pastu boleh la potong bawang dan selongkar peti sejuk cari serai dan daun
limau purut.
3.Ayam tadi ingat tak? Angkat la bila dah masak. Minyak jangan buang. Ni buat tumis bawang dengan serai pulak.
4.Kemudian tuang la hasil blend tadi. Ambil blender kocak2 air sikit dan tuang la sekali. Jangan membazir.
5.Goreng la kacau-kacau sampai naik minyak.
6.Ayam tadi jangan dihidang, Masukkan dalam kuali lepas naik minyak
Ads
7.Gaul2 bagi semua ayam bersalut.
8.Daun limau jangan lupa masukkan ya. Sedap baunya.
Ads
9.Masukkan sos tiram sikit
10.Dah nama ayam thai , kena letak sos ikan ye.Pastu rasa la cukup tak rasanya. Ejas-ejas la ye. Saya dah x letak garam sebab awal2 tadi dah gaul ayam dengan garam.
Credit : Nik Hazifah
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Bagi penggemar lauk pauk pedas dan bersambal, resipi Ikan Cencaru Sambal Goreng Pedas perkongsian saudari Tengku RosElyza Raja Muhammad antara yang boleh dicuba. Sedap dan tentunya hangat. Namun bagi penggemar lauk bercili, tentunya berasa nikmat. Selain ikan cencaru, boleh juga guna ikan lain ataupun ayam. Sesuaikan sahaja ikut selera masing-masing. Selamat mencuba!
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak masak dan goreng ikan sampai garing. Angkat dan ketepikan. 2. Kisar kasar belacan, bawang merah, bawang putih, cili api, ikan bilis dan cili merah. Pastikan kisaran tidak terlalu halus.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan tumisan. Masukkan juga serai yang diketuk dan teruskan masak hingga pecah minyak. (minyak perlu lebih supaya bahan tumisan tidak kering dan tumisan akan jadi cantik).
4. Masukkan air asam @ asam keping, garam dan gula secukup rasa. Sebatikan.
5.Bila sudah cukup rasanya, tuang sambal di atas ikan. 6. Ikan Cencaru Sambal Goreng Pedas sedia untuk dihidang.
Syawal masih muda.Rentas negeri pun dah dibenarkan. Bila balik kampung nanti bolehlah masakkan ibu di kampung tiga lauk ayam ni. Ibu pun dah tua, cuba kita pulak yang menjamu ibu dengan Ayam Lodho, Ayam Ungkep dan Rendang Hijau Ayam. Biarlah orang kita cintai tu dapat berehat dan cerita menanti kedatangan anak-anak yang dikasihi.
Jom tengok resipi yang dikongsikan oleh Fatin Damia, Sue M. Shauhki dan Nor Zaqiyah. Taklah sesusah mana.
1. AYAM LODHO
.
BAHAN-BAHAN :
Ayam kampung | (cukup untuk 2-3 orang makan)
* Gaul dengan garam dan bakar sampai sedikit kering)
Bahan A :
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3sm kunyit hidup
5sm halia
5sm lengkuas
2sm kencur
20 biji cili padi | kurangkan kalau tak suka pedas
* Kisar semua sampai halus semua bahan-bahan ini
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Bahan B :
* 1 sudu teh lada putih
* 1 sudu teh ketumbar
* 1 sudu teh jintan
* Tumbuk sampai halus semua bahan yang bertanda *
Bahan C :
2 helai daun salam
2 batang serai
2-3 helai daun kunyit
2-3 helai daun limau purut
Bahan D :
500ml santan | kalau suka lebihkan air
CARA MEMASAK: 1. Tumis semua bahan A hingga semua pecah minyak. 2. Masukkan bahan B. Masak sebentar selepas itu masukkan ayam. 3. Gaul sampai mesra kemudian masukkan bahan C. 4. Masukkan bahan D, masak guna api perlahan sampai pekat. Lebih kurang 30-45 minit. 5. Masukkan garam dan gula sesuai selera
Kredit foto & resipi : Fatin Damia
2. AYAM UNGKEP STAIL JAWA JOHOR.
.
BAHAN-BAHAN :
2 ekor ayam | dipotong 12 eloknya ayam tua atau ayam kampung
Bahan kisar :
3 labu bawang besar
10 ulas bawang putih
2.4sm halia
4.5sm kunyit hidup | lebih kurang tiga ketul kunyit
15 tangkai cili padi | seeloknya cili padi hijau, warna ungkep mestilah kuning kehijauan.
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu makan ketumbar biji
1 biji buah keras
6 butir lada hitam biji
Secubit serbuk kunyit.
Bahan tumis :
2 labu bawang besar | dihiris kasar
2 batang serai |ketuk dan siatkan
2 cawan minyak zaitun untuk menumis
*boleh juga guna minyak biasa.
Bahan Tambahan ( wajib ada ):
1 keping asam keping.
6 biji kentang | dibelah empat
3 biji tomato | dibelah empat
16-20 biji cili padi | buang tangkai
1 helai daun kunyit | disiat-siat
1 liter air | untuk empukkan ayam.
Santan @ susu cair secukupnya |opsyen
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan tumis sehingga naik bau. 2. Kemudian masukkan pula bahan-bahan kisar pula. Biarkan sampai pecah minyak. 3. Kemudian masukkan ayam, gaulkan hingga sebati, sampai ayam kecut. Masukkan air 4. Untuk mempercepatkan ayam pencen lembut, masukkan sudu dan tutup kuali dengan api sederhana selama 30 hingga 45 minit. 5. Biarkan ia empuk, dan kemudian masukkan santan/ susu cair. Masukkan kentang dan usah terlalu kering biarkan basah sedikit 6. Kemudian masukkan asam keping, tomato dan cili padi yang dibuang tangkai. Perasakan dengan garam dan gula. 7. Akhir sekali masukkan daun kunyit yang disiat.
Kredit Resepi : FB SUE M SHAUHKI
3. RENDANG AYAM HIJAU
.
BAHAN-BAHAN :
10 biji cili besar hijau | boleh tambah jika suka
10 biji cili api hijau |boleh tambah jika suka
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2.4sm halia
2.4sm lengkuas
2 batang serai
Sedikit serbuk kunyit
*Semua bahan-bahan di atas dikisar
1 cawan santan
1 cawan air
2 keping asam keping
2 sudu makan kerisik
Daun limau purut secukupnya | dihiris kasar
Daun kunyit secukupnya | disiat
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak. 2. Masukkan ayam. Kacau sebati, biarkan ayam kecut ( air ayam dah keluar) 3. Masukkan santan, air, asam keping, kerisik dan daun limau purut. Biarkan ayam empuk 4. Masak hingga pecah minyak, masukkan garam dan gula secukup rasa. 5. Taburkan daun kunyit dan padamkan api
Kredit Resepi :FB nor zaqiyah
INGIN MENCARI PETI SEJUK TERBARU, JOM LAYARI DI SINI
Suka makan kuetiau? Jom belajar buat kuetiauhomemade ni. Lepas ni kalau dah pandai buat sendiri, tiba-tiba terasa nak makan kuetiau goreng tapi kurang rajin nak pi beli dekat kedai, bolehlah buat sendiri. Malah bila buat sendiri ni tentunya lebih bersih, lebih jimat dan dijamin halal. Jom lihat resipi perkongsian saudari Kak Yong Ima Shida ni. Memang mudah, lebih bersih serta jimat!
CARA BUAT KUETIAU HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
2 3/4 cawan tepung gandum (340gm)
1 cawan tepung pulut (125gm)
1/2 cawan tepung beras (60gm)
1 biji putih telur
1 cawan air (250ml) Tambah 1-2 sudu besar jika perlu
1 sudu teh garam
1/2 cawan tepung ubi – untuk ditabur semasa proses mencanai agar tidak melekat
CARA MEMBUAT:
1. Satukan ketiga-tiga jenis tepung di dalam bekas.
2. Masukkan garam, putih telur dan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Jika doh terlalu keras, tambah 1-2 sudu makan air. Uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
3. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian. Canai dan nipiskan doh menggunakan mesin mi atau pasta. Semasa menggelek, pastikan tepung sentiasa ditabur bagi mengelakkan doh melekat antara satu sama lain.
4. Canai doh hingga nipis sebanyak 2 kali. ( empunya resipi canai guna mata no 5 sebanyak 2 kali, mata no 4 sekali.)
5. Setelah doh nipis, potong doh menggunakan pemotong pasta ( fetuccine) atau kueyteow.
6. Didihkan air dan masukkan 1 sudu makan minyak. Kemudian rebus kueyteow seketika. Jangan terlalu lama.
7. Setelah kueyteow timbul, itu menandakan ia telah masak. Segera angkat dan lalukan di bawah air mengalir bagi membuang lebihan kanji.
8. Toskan kueyteow hingga kering dan gaul bersama minyak masak sebelum disimpan atau dimasak.