Hidangan kuih Melayu punyai ramai penggemarnya. Jika beli mungkin tidak sesedap atau mengikut citarasa anda. Apa kata membuatnya sendiri. Lebih puas rasanya dan buatnya pun mudah.Jika ada yang nak mencuba, dikongsikan resipi membuatnya.

 

Bingka Tepung Gandum

Bingka Tepung Gandum Jadi Kegemaran Ramai

Bahan-bahan:

3 cawan tepung gandum

Ads

1 cawan gula pasir

1 cawan air pandan

4 cawan santan pekat

5 biji telur

3 sudu marjerin

Garam secubit

2 titik pewarna hijau

 

Cara membuat:

1.Kisar bahan hingga sebati,sampai tak berketul-ketul.

2.Sapukan loyang dengan sedikit marjerin supaya tak melekat,Masukkan loyang ke dalam oven sekejap,bila sudah panas loyang tuangkan adunan tadi ke dalam loyang.

Ads

3.Jika suka tabur lah bijan,bakar 1 jam pada suhu 180C hingga masak menggunakan api atas bawah,bila dah masak separuh tukar dengan api bawah sahaja dalam 15 minit.

Bingka Tepung Gandum Jadi Kegemaran Ramai

4.Bila dah sejuk baru boleh dipotong.

Kredit: Watie Aiman

Resipi Asam Gumpal Inti Kacang Hijau. Mudah Buat & Sedap

Popia Sira Rangup Sekali Rasa Pasti Nak Lagi

Ads

Popia Sira Rangup Sekali Rasa Pasti Nak Lagi

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI