Biskut Bangkit Kelapa ni memang sedap buat kudapan petang sambil menikmati secawan kopi. Rasa rangup yang mencair di mulut kekal disukai dari zaman dahulu hinggalah ke generasi sekarang.
Jom semak perkongsian resipi dari Shanasz Aisy. Ringkas aje reipinya. Langkah memasak pun mudah sangat. Bila digigit teringat kenangan menikmatinya di kampung halaman, masa kecil kecil dahulu kan
BISKUT BANGKIT KELAPA
.
BAHAN-BAHAN :
2 1/2 Cawan Tepung ubi
1 1/2 Cawan tepung gandum cap ROS
1 biji telurr
1 buku mentega atau boleh ganti marjerin 250gm
1 Cawan gula
1 penutup esen Vanila
2 cawan kelapa parut di sangai tanpa minyak
CARA MEMASAK :
1. Satukan mentega, gula, esen vanila dan telur.
2. Pukul hingga kembang dan sebati, guna senduk kayu pun boleh, masukkan tepung sedikit demi sedikit, perlahan-lahan.
3. Masukkan kelapa, gaul rata uli sampai tak melekat di tangan.
4. Terap, bakar selama 20 minit atau keperangan. Panaskan lebih dahulu oven dengan suhu 160 darjah Celcius.
5. Bila dah sejuk, masukkan dalam bekas kedap udara.
.
Kredit: Shanasz Aisy
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
https://www.rasa.my/puding-lapis-biskut-marie/
DAN JUGA VIDEO INI..
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Aneka Rendang Buat Lauk Berbuka
Biasanya rendang dinikmati kala hari istimewa seperti lebaran. Namun jika menyukai masakan rendang tidak usah menunggu hingga tiba hari tersebut. Ia boleh dinikmati bila-bila sahaja. Daun kunyit memberi rasa asli dan aroma yang menyelerakan. Sajian asli rendang minang dengan paduan rempah khas Minang dan santan memang melengkapkan sajian. RASA kongsikan resipi aneka jenis rendang untuk anda cuba.
RENDANG AYAM DAUN KUNYIT
BAHAN-BAHAN:
- 1kg ayam | potong sederhana
- 500ml santan pekat
- 1 helai daun kunyit | dicarik-carik
- 1 keping asam gelugur
- Garam dan gula secukupnya
- Minyak untuk menumis
BAHAN KISAR:
- 10 tangkai cili kering
- 6 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 2cm lengkuas
- 2cm halia
CARA MEMASAK:
- Bersihkan ayam, kemudian toskan.
- Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
- Masukkan ayam, kacau lagi hingga ayam kecut dan airnya kering.
- Seterusnya masukkan santan dan asam gelugur, biarkan mereneh.
- Apabila ayam empuk, keluarkan dan ketepikan seketika.
- Masukkan garam dan gula. Biarkan mereneh hingga kuah pekat.
- Masukkan semua ayam bersama daun kunyit.
- Kecilkan api. Biarkan ia mereneh di atas api sederhana sehingga rendang mengeluarkan minyak.
- Sedia dihidangkan bersama Nasi Tomato.
RENDANG AYAM NOGORI SEMBILAN
BAHAN-BAHAN:
- 500gm ayam | potong sederhana
- 500ml santan
- 3 batang serai |titik
- 2 sudu makan kerisik
- Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR:
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 2cm lengkuas
- 2cm kunyit hidup
- 15 tangkai cili padi
CARA MEMASAK:
1. Masukkan ayam dalam kuali kemudian campurkan bahan kisar.
2. Seterusnya masukkan santan. Biarkan mendidih.
3. Masukkan serai.
4. Kemudian perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
5. Apabila kuah pekat, masukkan kerisik.
6. Kecilkan api dan terus kacau hingga pecah minyak.
7. Angkat dan hidangkan.
RENDANG AYAM CILI PADI
BAHAN-BAHAN
- 1 ekor ayam saiz L | potong ikut suka dan dibersihkan dan tos
- 2 1/2 biji kelapa | ambil santan pekatnya
- ½ biji kelapa | dibuat kerisik
- 5 batang serai | dititik
- 6 batang serai | dihiris
- Garam secukup rasa
BAHAN KISAR
- Segenggam cili padi | Anggaran 30 biji
- 10 biji bawang kecil
- 5 ulas bawang putih
- 3cm kunyit hidup
- 3cm halia
- 2cm lengkuas
CARA MEMASAK
- Masukkan ayam dalam kuali besar dan gaulkan dengan bahan kisar serta serai titik. Hidupkan api dan biarkan sehingga air ayam sedikit kering.
- Kemudian masukkan santan dan besarkan api. Masak sehingga santan sedikit kering dan masukkan garam. Kacau rata dan kecilkan api.
- Kemudian masukkan kerisik dan kacau rata.
- Masak dengan api yang kecil hingga rendang agak pekat dan ayam masak . Kemudian masukkan hirisan serai.
- Akhir sekali masukkan kerisik dan gaul rata. Masak sehingga rendang kering ataupun jika suka berkuah bolehlah ditutup apinya. Sedia dihidangkan.
RENDANG LIMPA
BAHAN-BAHAN:
- 500gm limpa ] dipotong kepingan besar
- 1 biji kelapa ] diambil santan
- 8 tangkai cili kering ] dikisar
- 3 biji bawang merah ] dikisar
- 2 ulas bawang putih ] dikisar
- 1 biji bawang besar ] dikisar
- 2cm halia ] dikisar
- 2cm lengkuas ] dikisar
- 1 batang serai ]dikisar
- 2 sudu makan kerisik
- 1 sudu makan serbuk jintan manis
- 1 1/2 sudu makan serbuk ketumbar
- 1 batang serai ] dititik
- 1 keping asam gelugur
- Air secukupnya ( jika perlu)
- Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
- Masukkan limpa, bahan-bahan kisar, santan, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis, serai dan asam gelugur ke dalam kuali. Masak sehingga mendidih.
- Apabila kuah sedikit kering kira-kira separuh dari jumlah asal, perasakan dengan garam serta gula dengan secukupnya. Gaul rata.
- Kemudian masukkan kerisik. Gaul lagi hingga hampir kering. Perlahankan api.
- Setelah rendang kelihatan semakin pecah minyak, padamkan api. Sedia untuk dinikmati.
RENDANG MINANG
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg daging | dipotong kecil
- 4 batang serai | dititik
- 320ml santan pekat
- 2 cawan air
- 150gm kerisik
- 3 helai daun kunyit | dihiris halus
- Beberapa helai daun limau purut | dibuang urat tengahnya
- 2 – 3 keping asam gelugur
- 2 sudu makan gula merah
- 1/2 kiub pati ayam
- Minyak masak secukupnya untuk menumis
BAHAN KISAR:
- 3 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 5 biji cili merah | dibuang biji tengahnya
- 6 biji cili padi hijau dan merah
- 5cm halia
- 2cm lengkuas
- 5cm kunyit hidup
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan daging, air, daun limau purut, serai dan daun kunyit.
- Seterusnya masukkan santan, asam gelugur, gula merah, pati ayam dan kerisik. Kacau dan biarkan mereneh sehingga rendang kelihatan agak kering.
- Angkat dan sedia untuk dinikmati.
https://www.rasa.my/pengat-pisang-lemak-manis-sedap-buat-berbuka/
3 Idea Sajian Ayam, Chef Mohd Zamri Kongsi Resipi Lazat Berjus.
Ayam masak apa pun tetap sedap . Dalam sajian barat pun ada macam-macam idea juadah yang dibuat berasaskan ayam dan menu ini sesuai untuk berbuka.
Ni min kongsikan tiga idea sajian barat dari Chef Mohd Zamri yang juga pensyarah di Taylor’s University.
Tengok rupa pun dah meleleh air liur dibuatnya, gerenti lazat. Cubalah nanti ya.
1.BEGEDIL AYAM BERKEJU
BAHAN-BAHAN :
Bahan begedil :
- 100gm isi ayam ayam | dicincang
- 4 biji ubi kentang | dipotong dan rebus hingga empuk
- 100gm serbuk keju Parmesan
- 5 ulas bawang putih | dicincang kasar dan digoreng hingga kuning
- 80gm keju ‘gruyere’ | dipotong dadu
- ½ sudu teh serbuk perasa
- 50gm tepung gandum
- 2 biji telur | dipukul sedikit
- Garam dan lada sulah secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng secukupnya
Bahan Sos :
- 80gm tepung keju segera
- 150ml air panas
CARA MEMASAK:
Cara membuat begedil:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan masakkan ayam bersama garam dan lada sulah hingga kering.
2. Ubi kentang yang telah dimasak dilenyek halus dalam satu bekas.
3. Kemudian masukkan ayam ke dalam ubi kentang, keju parmesan dan bawang putih goreng.
4. Masukkan sedikit tepung, serbuk ketumbar dan serbuk perasa.
5. Gaulkan hingga sebati.
6. Bentukkan bulat, masukkan keju gruyere yang dipotong dadu dan tekan rata sedikit, taburkan sedikit tepung dan celupkan ke dalam telur yang telah dipukul.
7. Panaskan kuali dan goreng sehingga kuning keemasan.
8. Hidangkan begedil dimakan bersama sos keju dan sos cili Thai.
Cara membuat sos keju segera :
1. Gaulkan serbuk keju segera bersama air panas.
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu memasak : 30 – 50 minit
Cara memasak : Menggoreng
Jenis masakan : Sajian asia fusion
Keistimewaan : Sajian ringkas dan cepat dimasak lagi dan mengenyangkan
INFO CHEF : Hati-hati bila menambah tepung ke dalam begedil kerana jika terlebih akan menyebabkan begedil menjadi keras.
2.CASSEROLE CHICKEN WITH ZUCCHINI & SPINACH
BAHAN-BAHAN :
- 4 bahagian kaki ayam | telah dibuang tulang
- 50gm daun bayam | direbus hingga masak
- 60gm zucchini | dipotong nipis
- 100gm bawang Holland | dicincang
- 30gm bawang putih | dicincang halus
- 350gm krim masakan
- ½ sudu teh garam
- ½ sudu teh lada sulah
- Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Cara membuat Casserole Ayam:
1. Ayam diperap dengan garam dan lada sulah
2. Bakar atas kuali dengan sedikit minyak untuk dapatkan warna kuning keemasan. Ketepikan.
3. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang Holland dan bawang putih dan masukkan krim masakan.
4. Masukkan keju parmesan sedikit demi sedikit dan terus kacau hingga pekat. Ketepikan sos keju ini sebentar.
5. Masukkan ayam yang sudah dibakar tadi dalam mangkuk casserole bersama zucchini dan bayam yang telah direbus.
6. Ambil sos keju dan taburkan sos keju di atas ayam dan bakar didalam ketuhar 180°C selama 30 minit.
7. Boleh dihidangkan semasa panas.
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu memasak : 30 – 40 minit
Cara memasak : Bakar dalam ketuhar
Jenis masakan : Sajian barat
Keistimewaan : Sajian ini sesuai untuk makan malam
INFO CHEF : Usah membuat sos yang terlalu pekat kerana ia menenggelamkan keenakan rasa bayam dalam ayam.
HONEY LEMON CHICKEN
BAHAN-BAHAN :
Bahan honey lemon :
- 70gm madu
- 300gm jus lemon
- 70gm sos plum
- 20gm tepung jagung
- Garam secukup rasa
Bahan ayam :
- 4 ketul drumstick ayam
- 4 keping kepak ayam
- ½ labu bawang Holland | dicincang halus
- 2 ulas bawang putih | dicincang halus
- 80gm tepung jagung | campur dengan sedikit air
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK:
Cara membuat sos honey lemon:
1. Masak jus lemon, sos plum dan madu sehingga pekat dalam periuk.
2. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air.
3. Kacau adunan hingga sebati.
4. Biarkan adunan seketika untuk sejuk
Cara membuat honey lemon chicken:
1. Ayam dibasuh dan keringkan.
2. Gaulkan ayam dengan tepung jagung dan garam.
3. Panaskan minyak dan masukkan bawang holland dan masak sehingga ianya layu.
2. Masukkan ayam, bawang putih dan garam.
3. Selepas itu masukkan sos honey lemon
4. Kacau hingga sos melekat pada ayam
5. Susun ayam dalam dulang pembakar dan bakar didalam ketuhar 180°C selama 30 minit
6. Setiap 6 minit salut ayam dengan sos dan bakar hingga kuning keemasan,
7. Hidangkan ketika panas bersama sos.
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu memasak : 30 – 45 minit
Cara memasak : Tumis dan Bakar
Jenis masakan : Sajian Asia
Keistimewaan : Sajian ayam bermadu yang masam manis.
INFO CHEF : Jika sos terlalu masam, campurkan lebih madu atau masukkan gula sehingga mendapat rasa yang diinginkan.
RESIPI : CHEF MOHD ZAMRI IDRIS, Pensyarah di Taylor’s University
Tajaan Pinggan Mangkuk : RUSLIZA MD DRUS
Daging Burger Masak Merah, Burger Tu Goreng Dulu
Bukan setakat anak-anak, mak-mak pun suka makan burger kan. Burger tu bukan sekadar sandwich tetapi boleh juga jadi ramuan lauk. Mesti budak-budak suka sangat nih.
Ni resipi daging burger masak merah yang dikongsikan oleh Finas Osman, mudah sangat memasaknya. Kalau dapat guna burger homemade lagi berganda sedapnya.
Tapi kalau takde masa beli aja yang dah siap tu. Cili tu tumis sampai naik minyak dan bau dan bagi berkuah sikit, pergggh memang meletoplah.
DAGING BURGER MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN :
- 4 keping daging burger
- 4 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 btg serai diketuk
- 4 sekawan – kayu manis, lawang, cengkih, pelaga sikit2 je
- 1 biji bawang holland potong bulat2
- 4 sudu cili kisar.. Rasa2 nak pedas tambah la lg ye
- 5 sudu cili sos
- Gula garam secukup rasa
- Air sikit
CARA MEMASAK :
1. Potong 4 daging burger tu pastu goreng
(ketepikan)
2. Hiris bawang merah dan putih, ketuk serai, dan 4 sekawan tu kemudian tumis, naik bau masukkan cili kisar, sos cili dan sedikit air bagi berkuah sikit.
3. Masukkan garam gula secukup rasa. Last masukkan daging burger yg dah goreng td bersama bawang holland yg dipotong bulat2 dan cili merah dan hijau yg dihiris besar2.
4. Dah sebati boleh la hidangkan.
Ini resipi kegemaran anak-anak empunya resepi Finas Osman.
Bismillah and Alhamdulillah
#daridapurfinas
Kredit : Finas Osman