Gebu gebas, lemak manis, puas hati makan. Itulah yang boleh dikatakan dengan bomboloni inti nutella yang dibuat oleh pengguna facebook dengan nama Iedaa Jahaya. Wanita ini memang suka memasak dan selalu berkongsi resipi di laman facebook group RASA Share Resipi. Jom kita try buat.
BOMBOLONI INTI NUTELLA
Ads
BAHAN-BAHAN
1/2 cawan susu segar suam (BELI DI SINI)
2 sudu besar gula kastor
1 sudu besar yis
2 cawan tepung gandum (BELI DI SINI)
1 biji telur ayam
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar baking powder (BELI DI SINI)
Nutella secukupnya
CARA MEMBUAT
1. Untuk menguli, masukkan susu segar, gula kastor, yis dalam satu bekas. Kacau sekejap. Biarkan selama 20 minit atau hingga naik membuih.
2. Dalam satu bekas lain, masukkan tepung gandum, telur ayam, esen vanila dan baking powder. Gaul guna senduk sehingga sebati.
3. Apabila adunan yis sudah membuih, masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan tepung. Uli sehingga adunan tidak melekat di tangan. Kalau adunan tidak cukup lembut, tambah air suam sedikit. Uli lagi sampai adunan tidak melekat pada tangan.
4. Jika anda ada breadmaker, caranya lebih mudah. Masukkan sahaja semua bahan dalam bekas. Tekan butang ON. Jika adunan tidak cukup lembut, tambah air suam dan biarkan mesin menguli sehingga lembut dan tidak melekat. Beli breadmaker DI SINI.
5. Selesai menguli, perap doh sehingga naik mengembang. Kemudian ambil sedikit dan bulatkan. Leperkan sedikit.
6. Panaskan minyak masak. Goreng dengan api perlahan. Apabila nampak kekuningan, angkat. Ulang sehingga doh habis.
7. Untuk inti, paipkan nutella ke dalam bomboloni. Sedia dinikmati.
Pelbagai hidangan menarik boleh dihasilkan dengan menggunakan keledek. Sesiapa yang mempunyai keledek di rumah tapi tidak ada idea untuk buat hidangan, boleh lah cuba resipi-resipi ni untuk dihidang masa berbuka.
1. BEBOLA UBI KELEDEK
BAHAN-BAHAN
2 cawan ubi keledek-rebus & mashed
1 biji telur
1/2 sudu baking powder
tepung secukupnya
minyak untuk menggoreng
sedikit garam
3 tsb gula
CARA PENYEDIAAN
Masukkan ubi, baking powder, telur dan garam ke dalam mangkuk. Tambah tepung sedikit demi sedikit. Uli sehingga tak melekat di tangan.
Buat bulat-bulat kecil. Goreng dalam minyak panas sehingga perang.
Masak gula nisse/gula kerek bersama-sama dengan air, daun pandan & cengkih sehingga larut & pekat. Keluarkan daun pandan dan mengkuang yang balut nisse. Tapis air gula tadi.
Pecahkan telur, kacau-kacau sedikit. Tuangkan air gula nisse ke dalam telur, masukkan garam & kacau rata.
Masukkan bancuhan telur dalam periuk yang sesuai (kalau ada periuk yang tebal lebih baik kerana tidak cepat hangus). Campurkan hirisan keledek tadi & ratakan sedikit. Masak dengan api paling perlahan dengan periuk tertutup. (Jika guna pemanggang ajaib jadi ia nampak nipis & cepat empuk) Bila keledek empuk & bancuhan telur membeku bolehlah dipadamkan api. Sesuai dihidangkan ketika masih panas atau sejuk dimasukkan dalam peti sejuk.
Ayak tepung gandum dan tepung jagung bersama garam ke dalam mangkuk.
Masukkan mentega. Gaul ramas sehingga menjadi serbuk roti.
Masukkan telur. Tambahkan air ais sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi doh lembut.
Isikan ke dalam plastik atau balut dengan ‘cling wrap’. Rehatkan di dalam peti ais selama 20 minit.
Sementara tu sediakan lapisan kastard dan inti pai.
BAHAN-BAHAN (KASTARD)
1/2 tin susu cair
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar gula
CARA PENYEDIAAN
Satukan semua bahan di dalam periuk. Gaul dengan whisk hingga sebati.
Letakkan periuk di atas dapur dan hidupkan api perlahan. Masak kastard sambil dikacau sehingga kastard pekat. Ketepikan.
CARA MEMASAK PASTRI
Keluarkan doh daripada peti sejuk. Canai pastri pada ketebalan bersesuaian dan letakkan di dalam tin pai bersaiz 7 inci. Biar berlebihan di tepi acuan kerana pastri akan sedikit mengecut apabila masak.
Panaskan oven pada suhu 180 C. Masukkan tin pastri di tengah oven dan bakar selama 20 minit menggunakan api atas dan bawah.
BAHAN-BAHAN INTI PAI
150 gm keledek putih/merah- dipotong kiub dan direbus empuk
50 gm gula perang
1 biji telur
20 gm mentega
60 ml susu segar
1/2 sudu teh esen vanilla
1/4 sudu teh garam
BAHAN CRUMBLE
50 gm gula perang
20 gm tepung kek/ tepung berserbuk penaik
15 gm mentega
3 sudu besar kacang tanah yang telah disangrai dan dikisar
1/2 sudu teh esen vanilla
CARA PENYEDIAAN
Lecek keledek hingga halus. Campurkan dengan gula, mentega, esen, telur dan garam. Gaul sebati.
Keluarkan pastri yang telah dibakar tadi dan ratakan kastard di atasnya.
Ratakan pula campuran keledek di atas lapisan kastard. Akhir sekali satukan semua bahan crumble dan gaul sebati. Taburkan di atas lapisan keledek.
Masukkan pai ke dalam bahagian tengah oven dan bakar pada suhu 160 C selama 30-40 minit lagi. Sejukkan sebelum dihidang.
Roti keju salut telur ini memang sesuai dijadikan bekal untuk anak-anak ke sekolah. Memang sedap dengan kejunya yang meleleh. Bahan pun tak banyak. Yang sudah tersedia di dapur rumah kita.
Sedap dimakan untuk sarapan, atau boleh juga dibuat untuk minum petang. Atau snek ketika duduk santai bersama keluarga pada waktu malam. Pendek kata, roti ini sesuai dimakan bila-bila masa yang kita suka.
Bahan pun tak banyak diperlukan. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Har Ryea ini ye. Gerenti anak-anak suka.
Rendang daging hitam atau daging masak hitam selalunya akan menggunakan kicap. Malah rasa kicap ini juga menjadi penyedapnya.Tapi resipi rendang yang dikongsi oleh Khairul...