Biasa kita degngar Basque Burnt Cheese Cake Aje. Siapa sangka boleh jadi topping untuk roti. Buat sarapan atau minum petang , memang enak sangat nih.
Resipi mudah dibuat ini adalah hasil perkongsian daripada Farisha Sofea. Luangkan masa kejap aje, dah siaappp.
BREAD WITH BASQUE BURNT CHEESE TOPPING
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
Bahan B :
- 125gm krim keju – beli online DI SINI
- 1/4 cawan susu penuh krim – beli online DI SINI
- 2 keping keju
- 2 sudu besar gula – beli online DI SINI
- 1 sudu besar mentega
- 2 biji kuning telur
- sedikit jus lemon / esen vanilla – beli online DI SINI
.
CARA MEMASAK :
1. Satukan krim keju , susu penuh krim dan kepingan keju di dalam periuk .
2. Untuk versi baby , gantikan gula dengan puri kurma / madu dan langkau penggunaan kepingan keju . 3. Masak di atas dapur menggunakan api sederhana perlahan . 4. Sentiasa kacau sehingga adunan menjadi licin . 5. kemudian masukkan gula , aduk rata . 6. Masukkan pula mentega bersama kuning telur dan juga sedikit jus lemon / esen vanilla . 7. Kacau sehingga adunan menjadi likat . 8. Tutupkan api . 9. Sapukan Bahan B pada Bahan A dan susunkan di dalam loyang pembakar . 10. Ulang proses sehingga selesai . 11. Panaskan oven . 12. Bakar pada suhu 200C selama 10 – 15 minit atau sehingga bahagian atas kelihatan hangus .
.
siap , selamat mencuba !
FB : Farisha Sofea
IG : _farisha_sofea
NAK BELI OVEN TERBARU, JOM LAYARINYA DI SINI.
ANDA MUNGKIN JUGA BERMINAT DENGAN RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI-RESIPI INI :