Resipi Sambal Kicap Johor ni memang padu. Andai ke negeri Selatan tanah air ni, macam-macam makanan boleh dicicah dan dicampur dengan sambal kicap ni. Pisang goreng, sukun goreng, tempe goreng malah makan bersama sup pun padu. Nak buat tak susah pun dan bahan-bahannya pun ringkas je. Nak buat sendiri? Jom cuba resipi perkongsian saudari Hamizah Zakaria ni. Sesuai dijadikan stok sambal dekat rumah. Boleh makan dengan macam-macam benda. Simpan dalam peti sejuk je. Nak makan, tinggal ceduk sahaja. Sangat berbaloi untuk dicuba.
Bila pekena puding terasa nikmat ditekak. Lebih-lebih lagi kalau dimakan sejuk. Sangat mudah membuatnya dengan bahan-bahan yang mudah didapati.
Kalau buat lebih bolehlah dibawa ke pejabat untuk kawan-kawan merasanya. Rupanya yang berwarna-warni umpama pelangi sungguh mengundang sesiapa jer untuk menjamahnya.
Puding Sagu Pelangi
Bahan-Bahan:
1 cawan biji sagu putih
1 liter air
20gm serbuk agar-agar
11/2 cawan gula pasir
3 helai daun pandan
1 tin susu cair – 400ml, boleh guna santan
3 jenis pewarna kegemaran
Cara memasak:
1.Rendam biji sagu selama 2 jam. Kemudian rebus hingga biji sagu menjadi jernih. Tuangkan ke dalam tapisan dan cuci di bawah air mengalir untuk membuangkan kanji dan mengelakkan ia melekat-lekat.
2.Bahagikan biji sagu kepada 6 bahagian berasingan dan warnakan 3 bahagian berbeza-beza dengan pewarna kegemaran anda. Lagi 3 bahagian sagu biarkan pada keadaan asal.
3.Dalam sebuah periuk yang lain, masukkan 1 liter air bersama serbuk agar-agar, gula dan daun pandan, masak hingga mendidih.
4.Masukkan susu cair.Kemudian tutup api. Cedok 200ml larutan agar-agar dan masukkan ke dalam 1 bekas sagu tanpa warna. Kacau rata dan tuang ke dalam acuan yang telah dibasahkan dengan air. Biar keras seketika dan kelar permukaan agar-agar dengan pisau.
5.Cedok 200ml larutan agar-agar tadi dan masukkan ke dalam 1 bekas sagu dengan pewarna dan kacau rata. Tuang perlahan ke atas lapisan pertama tadi.
6.Biarkan keras seketika sebelum mengelar permukaan agar-agar dengan pisau.
7.Ulangi beberapa kali sehingga habis semua larutan agar-agar dan biji sagu digunakan. Sejukkan di dalam peti ais.
NOTA:
Untuk setiap lapisan saya masukkan ke dalam freezer 1-2 minit suhu max. Supaya puding cepat membeku.
Sumber : FB Resepi Puding Sedap
Pes mudah yang membolehkan anda menikmati hidangan sup sedap setiap hari. Boleh disimpan dan peti sejuk dan tahan lama. Anda perlu cuba.
BAHAN-BAHAN:
1 labu bawang besar | dipotong kecil
3 ulas bawang putih | dipotong kecil
2 inci halia | dipotong kecil
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1 sudu kecil kfc lada hitam
1 sudu kecil kfc bunga cengkih
2 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
CARA MEMASAK:
1. Masukkan semua bahan ke dalam penapis teh dan basuh. Kulit kayu manis diketuk-ketuk terlebih dahulu untuk memudahkan proses mengisar.
2. Masukkan semua bahan dalam pengisar, tambahkan air dan kisar hingga halus. Jika suka, boleh juga dimasukkan sedikit minyak.
3. Tuang bahan kisaran ke dalam bekas bertutup dan simpan dalam peti sejuk. Boleh juga dimasukkan ke dalam bekas kiub ais untuk menjadikan pes berbentuk kiub.
4. Untuk menggunakannya, masukkan rempah sup anggaran 1 atau 2 sudu makan ke dalam sup mengikut keperluan. Boleh juga masukkan secubit kas-kas untuk menyedapkan sup.
Ramai yang kurang gemar isi ayam kerana terlalu berdaging. Tapi lepas ni pasti anda akan lebih sukakannya kerana terdapat pelbagai menu sedap dan mudah yang boleh anda hasilkan. Malah sebahagian dari bahan-bahan ini boleh disediakan awal dan guna bila tiba masa anda perlukannya. Berikut empat idea menu yang enak,sihat, ringkas dan mudah disediakan di rumah.
1. BIHUN SUP
BAHAN-BAHAN:
250 gm bihun | celur dengan air campur sedikit serbuk kunyit
Panaskan minyak zaitun dalam kuali, tumiskan bawang putih dan bawang Holland hingga wangi.
Masukkan cendawan, kacau rata dan masukkan pula sos carbonaraaaaa.
Seterusnya masukkan susu cair, diikuti spageti kacau rata.
Perasakan dengan garam dan serbuk pati ayam.
Kecilkan api dan terus gaul lebih kurang 1-2 minit.
Tutup api, taburkan serbuk keju parmesan, serbuk lada sulah dan hirisan cili padi. Gaul rata.
Hidangkan bersama hirisan fillet ayam goreng tadi.
INFO CHEF:Untuk menyediakan spageti carbonara ada pelagai versi ikut cita rasa anda. Resipi ini paling ringkas. Sesuai sebagai hidangan makan malam keluarga.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!