Memang sedap dapat makan bubur jagung sempoi untuk minum petang.Campur sagu pun sedap ikut citarasa masing-masing. Kalau pecah-pecahkan biskut wheat cracker campur dengan bubur jagung ni pun lagi sedap.
Bubur Jagung
Bahan-bahan:
- 1 tin cream styled corn (jenama Hosen)
- 1 tin jagung manis (jenama Hosen)
- 1 tin susu cair
- 1 helai daun pandan
- 2 sudu besar gula perang
Cara memasak:
1.Dalam periuk masukkan kedua-dua jagung dalam tin.
2.Tuang susu cair. Letakkan daun pandan dan gula perang.
3.Masak semua bahan hingga mendidih.
4.Bila dah mendidih, tutup api dan sejukkan.
Kredit: Norhafizan Ezan Sulaiman
Buat Sendiri Tauhu Telur Homemade Yang Sedap, Bersih & Dijamin Halal
Gulai Lemak Nanas Ikan Kurau Masin Yang Sangatlah Sedap, Ini Resipinya
Oyster Sauce Chicken Stail Chinese. Sedap, Anak-Anak Comfirm Suka
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara-Cara Buat Popcorn Macam Jual Dekat Panggung Wayang Secara Homemade. Mudah Je!
Bertih jagung karamel ni antara snek ringan yang popular lebih-lebih lagi kalau pergi menonton wayang. Susah sangat ke nak buat benda ni? Jawapannya, tak pun. Mudah sahaja. Dengan hanya guna periuk biasa, anda boleh hasilkan bertih jagung enak buat anak-anak. Bolehlah makan sambil menonton TV di hujung minggu. Pasti best!
POPCORN HOMEMADE
BAHAN-BAHAN POPCORN :
- 1/3 cawan jagung popcorn
- 1 sudu besar mentega
- 2 1/2 sudu besar minyak masak
BAHAN-BAHAN CARAMEL :
- 1/3 cawan gula castor/gula pasir
- 1 sudu besar mentega
CARA MEMASAK:
1. Keluarkan periuk bertutup yang sederhana besar saiznya. Jangan guna periuk kecil. Tak muat popcorn nak mengembang nanti. Panaskan minyak dan mentega dengan api sederhana. Api jangan terlalu besar, nanti popcorn hangit.
2. Bila minyak dan mentega dah panas, masukkan satu biji jagung dalam periuk dan tunggu sampai dia bunyi ‘pop’. Bila dah dengar bunyi ‘pop’ tu, jagung tadi dah kembang. Jadi, bolehlah masukkan semua jagung tadi dalam periuk. Kacau rata bagi semua kena minyak dan mentega tadi.
3. Tutupkan periuk dengan penutup dia. Pastikan api sederhana kecil. Dan tunggu jagung dalam tu meletup-letup bunyinya. Jangan buka penutup periuk sebab jika buka, popcorn akan bersembur keluar. Tunggu sampai habis ‘meletup’ dalam tu, sekali sekala, goyang dan goncangkan periuk manja-manja supaya semua jagung dapat ‘meletup’ dengan sempurna. Tunggu sampai dah tak ada bunyi ‘pop’ baru buka dan tengok kejadiannya. Api jangan lupa tutup.
4. Ha, inilah hasilnya lepas habis semua ‘letupan pop’ tadi. Cantikkan? Keluarkan dari periuk dan letakkan dalam bekas lain. Kita nak buat caramel dia pula.
5. Dalam kuali lain, masukkan gula pasir. Panaskan dengan api sederhana. Tunggu sampai gula mencair dan jadi caramel tetapi jangan sampai hangit sebab bila salut dengan popcorn, ia akan menjadi pahit. Agak-agak gula tadi dah jadi warna perang-perang coklat, masukkan mentega. Kacau sampai mentega cair.
6. Tutup api. Masukkan popcorn yang dah siap tadi dalam kuali, dan kacau sehingga rata.
7. Bila dah rata semuanya, pindahkan popcorn bercaramel tadi dalam dulang untuk disejukkan. Sambil-sambil tu boleh lerai-leraikan popcorn yang melekat. Dah sejuk, boleh simpan dalam bekas kedap udara dan bolehlah makan sambil tengok drama kegemaran.
Info RASA:
- Semasa menyejukkan popcorn, dulang boleh dilapik menggunakan ‘baking paper’ bagi memudahkan popcorn sejuk serta tidak melekat pada dulang.
Kredit resipi & gambar: Nurul Hidayah Zakaria
Resipi Cara Buat Cempedak Goreng Crispy Walaupun Sejuk
Sedapnya dapat makan cempedak goreng yang rangup. Cempedak yang penuh dengan isi, bukan semata-mata yang dibalut dengan tepung.
Cempedak goreng memang sangat mudah disediakan. Nak pula dihidangkan bersama teh o panas. Tapi macam mana nak bagi cempedak goreng kekal rangup walaupun sudah sejuk?
Menerusi perkongsian resipi daripada Che Nolly, dia menggunakan tips ketul kiub ais dalam adunan tepung salutan cempedak. Jom kita cuba
RESIPI CARA BUAT CEMPEDAK GORENG CRISPY
BAHAN-BAHAN:
Isi buah cempedak
2 cawan tepung beras – beli online di sini
1 biji telur
1 sudu kecil garam – beli online di sini
3-4 ketul ais kiub
Air sejuk
Sedikit air kapur makan – beli online di sini
Minyak masak (untuk menggoreng) – beli online di sini
TONTON Dapur Rasa Live: Daging Kerutuk
TONTON Dapur Rasa Live: Ikan, Sotong & Udang Celup Tepung
CARA-CARA:
1. Masukkan tepung beras ke dalam bekas. Masukkan garam, telur, ketul ais kiub dan sedikit air kapur makan (anggaran hujung sudu kecil).
2. Akhir sekali, masukkan air sejuk sedikit demi sedikit.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
3. Kacau kesemua bahan sehingga menjadi bancuhan tepung yang tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. (Tujuan untuk memudahkan isi cempedak melekat sebati bersama bancuhan tepung)
[KLIK DI SINI SERTAI PERADUAN MAGGI RASA]
4. Panaskan minyak. Masukkan isi cempedak ke dalam bancuhan tepung. Gaul sehingga rata dan sebati.
5. Kemudian masukkan ke dalam minyak yang telah panas dan goreng sehingga garing.
6. Akhir sekali goreng lebihan tepung sehingga garing untuk jadikan kruk kruk. Siap untuk dihidang.
*Rahsia untuk mengekalkan cempedak goreng jadi crispy walaupun sejuk ialah ketul kiub ais.
Kredit resipi: Che Nolly
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Resipi Pajeri Nenas Utara Warisan Turun-Temurun Yang Pekat & Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Mudah Rupanya Buat Sendiri Kuih Angku Tanpa Acuan
Kuih Angku atau kuih kura-kura merah, salah satu kuih-muih tradisional masyarakat Tionghua dan Baba Nyonya.
Inti di dalamnya boleh diletakkan sama ada kacang merah, kacang tumbuk atau kacang hijau.
Menerusi perkongsian resipi daripada Carolyn Tan, kuih ini boleh juga dibuat tanpa menggunakan acuannnya.
Jadi, jika anda teringin untuk makan dan buat kuih angku ini, tapi tidak ada acuannya, jangan risau. Boleh saja buat tanpa acuan.
RESIPI HOMEMADE KUIH ANGKU
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung pulut – beli online di sini
1 sudu besar tepung gandum (optional) – beli online di sini
2 sudu besar gula – beli online di sini
Kacang tanah | disangai dengan pan atau airfryer tanpa minyak, kemudian ditumbuk – beli online di sini
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil pewarna merah
Air
Daun pisang
Minyak sayur
TONTON Minit Ekspress: Omelette Lipat
TONTON Gerenti Jadi S3 EP12: Mudahnya Masak Nasi Ulam Seri-Aji®
CARA-CARA:
1. Campurkan tepung pulut, tepung gandum, garam, gula dan pewarna merah. Gaul sebati. Kemudian, tuangkan air sedikit demi sedikit sambil menguli adunan.
2. Adunan tidak terlalu lembik dan terlalu keras.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
3. Campurkan kacang yang telah ditumbuk dengan gula.
[KLIK DI SINI SERTAI PERADUAN MAGGI RASA]
4. Sapu minyak sayur (boleh juga guna minyak masak) di permukaan daun.
5. Uli dan bulatkan doh. Saiz doh ikut anggaran yang boleh digigit.
6. Buat lubang pada doh. Nipis mesti sama supaya senang ditutup dan sama ketebalan.
7. Sumbatkan inti kacang. Tidak apa overcrowded, tidak perlu jaga jarak, nanti tidak cukup inti, tidak sedap pula. Tutup hujung doh supaya inti tidak terkeluar.
8. Bulatkan doh dan letak di atas daun pisang yang sudah disapu dengan minyak sayur.
9. Leperkan doh. Leper besar-besar tutup 1/3 daun pun boleh. Bergantung dengan berapa gigitan anda mahu.
10. Uli semua doh dan susun dalam pengukus.
11. Bila air sedang mendidih (guna api setengah kuasa/ medium-high), letakkan pengukus dan kukus selama 5 minit. 5 minit ja, kejap ja tu, jangan lama-lama, jangan kejap-kejap.
12. Sudah siap dikukus, biar kuih sejuk di dalam pengukus. Sapukan minyak sayur di permukaan kuih supaya kuih tidak melekat jika disusun bertingkat.
*Tiada pengukus, boleh buat mcm ini. Guna periuk, apa-apa periuk, leper pun boleh, asalkan air tidak sampai atas rak besi tu. Jadi bila air sedang mendidih, letak rak besi yang sudah disusun kueh, pandai-pandai letak. Pastu penutup periuk perlu dibalut dengan kain, kain bersih tau, kalau kotor nanti harum semerbak kueh kamu, tujuan balut dgn kain supaya tiada wap air yang jatuh ke atas kueh, tutup periuk. Kukus selama 5 minit.
Kredit resipi: Carolyn Tan
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
7 Tips Gulai Ayam Kelate Jadi Cantik & Sedap, Boleh Cuba Resipi Ini
Shepherd’s Pie Cheese, Resipi Pai Yang Paling Mudah Disediakan
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: