Bubur Sumsum Lemak Manis

Share

Petang macam ni tengah fikir apa yang sedap nak makan dengan bahan-bahan yang terhad ada di rumah. Teringat pula kenikmatan bubur sum sum aduhai bila disiram dengan gula melaka memang tak terkata. Buat kemudian simpan dalam peti sejuk. Memang tak jemu makan.

Bubur Sumsum

Bahan-bahan:

1 cawan tepung beras

2 sudu tepung jagung

4 1/2 cawan santan

1sudu kecil garam

Daun pandan

Cara memasak:

1.Masukkan semua bahan dalam periuk. Kacau sebati. Api (sederhana saja ya) kacau tanpa henti supaya tidak berketul-ketul.

2.Kacau sehingga tepung masak dan pekat.

3.Padam api dan tuangkan dalam acuan atau dalam bekas. Sejukkan.

Air gula

3 ketul gula Melaka

Sedikit gula putih(ikot kemanisan masing-masing)

Air daun pandan

Cara memasak:

Campur semua dan masak atas api… Siap, Masukkan dalm peti sejuk. Bila dah sejuk, keluarkan dua-dua. Potong Bubur Sumsum siram dengan air gula.

Ngap masuk mulut… Sedapnya sejuk!!!

Selamat Mencuba

Kredit resipi &foto :Yna Sidek

Published by
Putri