Kalau ada lebihan nasi yang tidak habis dimakan, jangan dibuang. Anda boleh buat apam tapai nasi yang sangat gebu dan lembut. Bahan-bahan yang digunakan pun mudah didapati.
Menerusi perkongsian daripada saudari Nawar Azhar, cara membuat apam tapai nasi sangat mudah, namun kena menyediakan tapai nasi lebih awal untuk memudahkan kerja.
RESIPI CARA BUAT APAM TAPAI NASI
BAHAN-BAHAN:
Ads
2 cawan tepung beras (saya pakai cap bunga teratai) – beli online di sini 1 cawan gula pasir (saya letak 3/4 cawan) – beli online di sini 1 cawan tapai nasi (boleh buat lebih awal satu hari) 2 cawan air 1 paket eno (kaler biru) Acuan kecil | disapu minyak
1.Satukan semua bahan. Kemudian, kisar sampai halus dan sebati. Lepas tu tapis. 2. Perap dalam bekas bertutup selama 4-5 jam. 3. Selepas perap, masukkan eno. Kacau sebati. 4. Tuang adunan ke dalam acuan kecil.
5. Kukus selama 15 minit dengan menggunakan api sederhana. 6. Pastikan air kukusan betul-betul mendidih ye. 7. Balut penutup kukusan dengan tuala bersih bagi mengelakkan air jatuh ke dalam acuan.
1.Sediakan tupperware. Masukkan nasi sejuk, lerai-leraikan nasi tu. Kemudian sagat ragi atas permukaan nasi sampai habis. 2. Kemudian gaul merata ragi tadi pada nasi. Tutup, balut dengan kain dan simpan selama 3-4 hari di tempat yang gelap dan tidak terkena cahaya matahari. 3. Guna sudu plastik semasa menggaul ragi pada nasi. 4. Jika suka apam warna-warni, boleh letak pewarna dalam adunan.
Sedapnya Daging Goreng Thai style perkongsian Chef Azahari Abdullah ni. Bahan-bahan nampak mudah dan hasilnya pun buat rasa tak sabar nak cuba. Anda bercadang nak masak lauk daging hari ni? Resipi terbaik ni antara yang boleh dipertimbangkan. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
3. Panaskan mentega dalam kuali dan tumis bawang putih hingga wangi. 4. Masukkan daging yang telah diperap. Masak hingga air daging keluar dan daging kelihatan keperangan. 4. Tambahkan sos. Gaul sebati dan masak lagi hingga daging empuk.
Ni haa..resipi soto ayam mudah dan senang dibuat. Tak ada rempah soto pun boleh boleh aje. Yang penting rencah nya kena cukup, bahan rempah eloknya disangai dahulu.
Jom kita semak resipi perkongsian daripada Masita Basir ni.
SOTO AYAM
BAHAN-BAHAN :
Bahan A : (untuk kuah soto)
3 sudu ketumbar
1 sudu jintan mains
1 sudu jintan putih
2 biji buah keras
3 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
10 biji bawang kecil
5 ulas bawnag putih
* kesemua bahan ini diKISAR HALUS.
* Sedikit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan sedikit bunga cengkih.
CARA MEMBUAT:
1. Tumiskan kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih.
2. Kemudian masuk bahan-bahan A yang telah dikisar tadi. Tumiskan hingga garing.
3. Masukkan pula air rebusan ayam.
4. Masak sehingga mendidih.
CADANGAN HIDANGAN :
– Boleh disediakan dengan nasi impit, mihun atau mi.
– Lebih menarik selera jika dihidangkan beseta sedikit tauge, bawang goreng, daun sup, begedil ayam dan ayam yang disiat kecil. (ayam rebusan tadi)
BAHAN BEGEDIL KENTANG :
1 kg kentang (digoreng dan ditumbuk)
100 gm daging (direbus)
Sedikit daun sup
Bawang goreng
Serbuk lada putih
1 biji telur
Garam secukup rasa
CARA MEMBUAT :
1. Daging yang sudah direbus tadi dicincang halus.
2. Gaulkan semua bahan tadi.
3. Kemudian bulat-bulatkan mengikut kesesuaian.
4. Pukul 1 biji telur.
5. Ambil begedil yang sudah dibulatkan tadi lantas dicelupkan dalam telur
6. Goreng hingga garing.
Bagi yang suka makan aneka kuih muih tradisional, Kuih Badak Berendam inti kelapa ni pasti antara yang jadi kegemaran. Lemak-lemak manis. Memang sedap! Bagi yang belum pernah rasa, resipi perkongsian saudari Zura Zul ni antara yang boleh dicuba.
CARA MASAK KUIH BADK BERENDAM YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN DOH:
3 cawan tepung pulut – beli online disini
2 sudu besar tepung gandum – beli online disini
2 cawan air jus pandan (air + 4-5 helai daun pandan. Kisar & tapis)
Sedikit pewarna hijau – jika suka
CARA MEMASAK:
1. Tuang air jus pandan sedikit demi sedikit dalam bekas berisi tepung. Gaul sebati dan uli hingga jadi doh.
2. Cubit doh dan bulatkan ikut saiz yang digemari. Kemudian leperkan doh, isi inti kelapa dan bulatkan semula.
3. Didihkan air dan masukkan doh. Rebus macam buat kuih buah melaka/onde-onde. Bila doh terapung, angkat dan lalukan sekejap bawah air paip. Toskan airnya.
4. Tuang dadih santan dalam bekas yang sesuai. Masukkan doh yang direbus tadi dan Kuih Badak Berendam sedia untuk dihidang.
BAHAN INTI:
1 biji kelapa parut putih
1/2 cawan gula merah – beli online disini
1 ketul gula melaka – beli online disini
1 1/2 cawan air
1-2 ulas durian (buang biji) – jika ada
3 helai daun pandan
Secubit garam
1 sudu besar tepung gandum
CARA MEMASAK:
1. Masak gula merah, gula melaka dan air hingga larut. Tapiskan.
2. Kemudian masak air gula tadi bersama kelapa parut putih, isi durian, sedikit garam dan daun pandan. Gaul rata. Bila agak-agak inti nak kering, masukkan tepung gandum. Gaul sebati.
BAHAN DADIH SANTAN:
5 cawan santan sederhana pekat
8 sudu makan tepung beras
8 sudu tepung gandum
2 helai daun pandan – simpulkan
Sedikit gula
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan dalam blender dan kisar sebati.
2.Tuang ke dalam periuk dan masak guna api kecil hingga naik wap.
3.Dadih ni kena rasa masin sedikit. Sentiasa kacau agar tidak berketul.
4.Bila sedikit likat (jangan pekat), padamkan api dan hidangkan bersama Kuih Badak Berendam.