Cara Buat Agar-Agar Cendol Gula Melaka Ikut Sukatan Cawan. Makan Ketika Sejuk Memang Sedap

Share

Sudah lama teringin nak membuat agar-agar cendol gula melaka ni. Nampak gambarnya cukup tertarik pasti sedap dan lemak manis.Tak boleh tahan lagi nak tunggu hari minggu. Kuih ini kena betul-betul sejuk, baru cantik bila dipotong. Ummmph, makan sejuk-sejuk best.

Agar-agar cendol gula melaka
Lapisan cendol
10gm agar-agar tali
3 cawan air
1 cawan gula


1 kotak kecil santan kara-BELI ONLINE DI SINI
secubit garam

Lapisan atas
10gm agar-agar tali
4 cawan air
1/2 cawan gula melaka /gula merah -BELI ONLINE DI SINI
sehelai daun pandan
*Agar-agar sepaket 20gram dipotong 2. Saya guna gula merah.gula melaka.Cendol ditapis dulu kemudian toskan

Cara memasak:


1. Masak tiga cawan air,agar agar, daun pandan bagi larut. Kemudian masukkan gula,santan.garam dan juga cendol. Kacau sampai mendidih tutup api.Keluarkan daun pandan.


2.Loyang 9×9 renjis sikit air pada loyang dulu. tuangkan agar- agar tadi. Sejukkan

.


3. Masak agar-agar, 3 cawan air, masukkan daun pandan. Masak hingga larut agar-agar.


4. Masuk 1/2 cawan gula melaka atau gula merah, kacau sampai mendidih. Tutup api

.


5. Cakar dulu permukaan lapisan cendol begini.


6. Tuangkan lapisan gula melaka ke atas lapisan cendol.


7. Sejuk dulu di luar lebih kurang ½ jam. Kemudian baru masuk peti sejuk.


8. Bila dah sejuk bolehlah potong buat hidangan minum petang.


Selamat mencuba.

Kredit resipi: Aishah Ismail

INGIN MEMBELI HAND BLENDER @ FOOD PROCESSOR, BOLEH LIHAT DI SINI

https://www.rasa.my/tak-berkunjung-ke-mana-pun-makanlah-maruku-rangup-kat-rumah-cuti-deepavali-ini/

Published by
Putri Adila Saari