Ayam Goreng Pandan Thai ini terbukti keenakannya , lagi lagi kalau menikmatinya panas-panas. Menu ini juga selalu jadi pilihan bila makan di restoran Thai. Nak tau macam mana nak buatnya supaya aroma pandannya semerbak dan isi ayam lembut dan berperisa. Resipi yang dikongsikan ini boleh membantu. Bila korang cuba gerenti tak oder atau makan di restoran, buat sendiri lagi sedap dan gerenti bersih dan selamat.

AYAM GORENG PANDAN THAI
BAHAN-BAHAN:
1 keping isi dada ayam | dadu besar, bersih dan tos
4ulas bawang putih |ditumbuk
1/2sudu kecil lada hitam | ditumbuk)
1sudu kecil ketumbar | ditumbuk
1sudu makan sos tiram
1sudu makan kicap
1sudu makan gula@madu
Sedikit garam
1sudu makan tepung jagung
Daun pandan dan lidi secukupnya
Sedikit hirisan daun ketumbar | jika suka

Ads

CARA MEMBUAT:

  1. Perap ayam bersama bawang putih, lada hitam, ketumbar, sos tiram, kicap, gula, tepung jagung dan garam
  2. Balut@bungkus isi ayam dengan daun pandan
  3. Perap 2- 3jam@semalaman lagi sedap
  4. Goreng(deep fry) hingga keperangan

SOS ALA THAI (PECICAH)
BAHAN-BAHAN:
3biji cili merah
6biji cili padi
1keping gula melaka
1sudu makan gula
5sudu makan sos ikan@kicap sotong
Daun ketumbar cincang halus
3ulas bawang putih cincang halus
2sudu makan cuka
Sedikit bijan
Setengah cawan air
1sudu kecil tepung jagung

Ads

CARA MEBUAT:

Ads
  1. Kisar cili dengan sedikit air.
  2. Tumis bawang putih & bijan hingga wangi.
  3. Masukkan cili kisar, air, cuka, lemon, gula, kicap sotong.
  4. Masak hingga mendidih dan masukkan tepung jagung.
  5. Masak lagi hingga sos jadi sedikit jernih dan perasakan gula garam
  6. Taburkan daun ketumbar.
  7. Sos sedia dihidangkan dengan Ayam Goreng Pandan tadi.

Kredit-Raja Amanina

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI