Cara Buat Kuih Lapis Keledek Ungu Mudah & Tak Guna Banyak Bahan

Share

Cantiknya Kuih Lapis Keledek Ungu ni. Sesuai sangat dijadikan sajian minum petang. Bahan-bahan sangat ringkas dan memang sudah ada di dapur. Bagi anda yang suka makan kuih tradisional, resipi Kuih Lapis Keledek Ungu perkongsian saudari Raja Amanina ni antara yang boleh dicuba.Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.

 

RESIPI KUIH LAPIS KELEDEK UNGU

BAHAN-BAHAN:

  • 2 cawan tepung beras (beli online DISINI)
  • 2 cawan keledek ungu – direbus & dilenyek (beli online DISINI
    )
  • 1/2 cawan tepung gandum (beli online DISINI)
  • 1/2 cawan tepung jagung (beli online DISINI)
  • 2 cawan santan pekat
  • 4 cawan air (kalau suka lembik, boleh lebihkan air dalam 1/2 cawan)
  • 1 cawan gula (beli online DISINI)
  • 1/2 sudu teh garam (beli online DISINI)
  • Pewarna pink & biru (beli online DISINI)

CARA MEMASAK:

1. Satukan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula, garam, air dan santan hingga sebati

2. Kemudian kisar adunan bersama keledek ungu.

3. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu dibiar pada warna asal dan dua adunan ditambah pewarna pink dan biru.

4. Oleskan acuan dengan minyak dan panaskan periuk kukusan.

5. Tuang lapisan pertama dan kukus selama 5minit menggunakan api besar.

6. Kemudian ulang langkah sama untuk lapisan kedua dan seterusnya hingga adunan habis.

7. Untuk lapisan akhir, tambah masa kukusan selama 15-20 minit lagi.

8. Angkat Kuih Lapis Keledek Ungu. Biar sejuk terlebih dahulu sebelum dipotong.

Kredit resipi & foto: Raja Amanina

 

Miliki PERIUK KUKUSAN ELEKTRIK baru. Dapatkannya secara online DISINI

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

 

Published by
Nur