Kuih tepung pelita merupakan sejenis kuih tradisional yang sedap dan enak rasanya. Setiap kali berpuasa kuih ini antara yang akan menjadi rebutan ramai di bazar ramadan. Kuihnya yang berlemak dan manis menjadi pilihan sebagai hidangan akhir selepas berbuka. Teringin nak buat dan makan kuih tepung pelita sendiri? Apa kata anda cuba resepi kuih tepung pelita ini. Memang gerenti jadi!

 

Cara Buat Kuih Tepung Pelita, Ikut Sukatan Cawan. Gerenti Jadi & Sedap

RESIPI TEPUNG PELITA BERATUR PANJANG

BAHAN-BAHAN:

Cara Buat Kuih Tepung Pelita, Ikut Sukatan Cawan. Gerenti Jadi & Sedap

BAHAGIAN BAWAH:

  • 1 cawan gula
  • 1 cawan tepung beras
  • 4 cawan air
  • Pewarna hijau
  • Daun pandan

 

CARA MEMASAK:

Cara Buat Kuih Tepung Pelita, Ikut Sukatan Cawan. Gerenti Jadi & Sedap

Potong 4 kerat. (lihat video di bawah) Cara-cara nak buat acuan.

Ads

 

Cara Buat Kuih Tepung Pelita, Ikut Sukatan Cawan. Gerenti Jadi & Sedap

Selepas membuat bekas acuan tepung pelita, letakkan sedikit gula halus didalam bekas.

Letak gula pasir yang di kisar. Satu sudu teh dalam bekas ( saya kisar je gula pasir bagi halus.. Kalau letak je gula pasir nanti tak jadi, itu Sbb kita kena letak gula hancur.. Dan kita letak yg warna hijau panas2.. Akn jadi Air gula dibawahnya)

 

Cara Buat Kuih Tepung Pelita, Ikut Sukatan Cawan. Gerenti Jadi & Sedap

Sementara itu masak semua bahan diatas dalam periuk dan kacau sampai pekat.

 

Cara Buat Kuih Tepung Pelita, Ikut Sukatan Cawan. Gerenti Jadi & Sedap

Letak terus dalam bekas acuan. Tidak perlu kukus sebab dah masak atas dapur sampai pekat

dan sekaligus untuk menghancurkan gula halus yang kita letak dalam bekas tu supaya jadi air gula..

(Nota: Biasa kalau kukus.. Dia akan pejal-pejal kan, kalau masak dan terus tuang dalam acuan dia akan jadi lembut bila pulak kena dengan air gula..)

 

Cara Buat Kuih Tepung Pelita, Ikut Sukatan Cawan. Gerenti Jadi & Sedap

BAHAGIAN ATAS:

BAHAN-BAHAN:

  • 1 cawan santan (Kalau sebijik kelapa.. Sukat 4 cawan air dan perah.. (nk 4 cawan santan pekat..)
  • (kalau santan kotak kara yang kecil.. Bancuh biar dapat 4 cawan santan.
  • 4 sudu tepung beras (jangan guna cap 5gajah je. Yg lain boleh. 2,3gajah boleh, teratai boleh. 5gajah utk buat laksa)
  • Sedikit garam

 

CARA MEMASAK:

Ads

Cara Buat Kuih Tepung Pelita, Ikut Sukatan Cawan. Gerenti Jadi & Sedap

Masak semua bahan dan kacau sampai pekat.

Cara Buat Kuih Tepung Pelita, Ikut Sukatan Cawan. Gerenti Jadi & Sedap

Tuang terus ke atas hijau. Tak perlu dikukus sebab dak masak atas dapaur sampai pekat.

Boleh makan terus. Cepat sejuk dan nak lagi sedap simpan dalam peti ais.

 

Cara Buat Kuih Tepung Pelita, Ikut Sukatan Cawan. Gerenti Jadi & Sedap

Dah siap dan boleh dimakan ketika berbuka nanti!

 

Ads

Kongsi resipi: Sally Ahmad

 

https://www.facebook.com/sarina.ahmad.1441/videos/2279398132322331/

 

 

 

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI