Cara buat sos black pepper ini kena belajar kalau suka makanan western. Sama ada dicurah atas ayam bakar, disiram ke atas stik atau dijadikan pencicah kentang goreng, sos ini memang menambah umph!
Sos ini bukan sekadar pelengkap hidangan, tapi boleh jadi highlight yang menaikkan rasa masakan.
Kalau selalu beli yang siap dalam botol, apa kata cuba buat sendiri. Bahan pun mudah, rasa pun lebih sedap. Paling penting, boleh ubah ikut cita rasa nak lebih pedas, lebih pekat atau lebih berkrim, semua boleh.
Cara buat sos black pepper yang sedap
Bahan-bahan Sos Black Pepper Homemade
½ labu bawang besar Holland – dicincang halus
4 sudu besar tepung gandum
1 kiub pati ayam
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis (untuk gelapkan sos)
5 sudu besar sos lada hitam
2 sudu besar serbuk lada hitam kasar
3 cawan air (boleh tambah kalau nak cairkan sikit)
2 sudu besar mentega
5 sudu besar susu full cream
2-3 sudu besar gula perang
Sedikit oregano
Ads
Cara Penyediaan
1. Cairkan mentega dalam periuk, tumis bawang besar cincang hingga layu dan naik bau.
2. Sementara itu, bancuh tepung gandum dengan sedikit air untuk elak berketul.
Ads
3. Masukkan air, serbuk lada hitam dan bancuhan tepung tadi ke dalam tumisan. Guna hand whisk untuk kacau sampai licin dan sebati.
4. Masukkan kiub ayam, sos lada hitam, sos tiram, susu full cream dan kicap.
Perasakan dengan gula perang dan masukkan oregano. Renehkan sampai pekat dan likat. Tambah air jika terlalu likat.
Ads
TIP RASA
Sos ini sedap dimakan dengan ayam grill, daging bakar, pasta, kentang putar atau dijadikan sos pencicah.
Nak lagi sedap, buat lebih dan simpan dalam bekas bertutup dalam peti sejuk. Tahan 3–4 hari dan boleh panaskan semula bila nak guna.
Kalau suka lebih pedas, boleh tambah sedikit cili flakes atau serbuk lada sulah.
Hanya guna empat bahan mudah. Anda boleh hasilkan sos bertaraf kafe secara homemade. Caranya pun mudah. Jom tengok resipi perkongsian saudari Fyda Nz ni.
BAHAN-BAHAN:
Sos lada hitam secukupnya ( ikut citarasa atau letak sehingga sos berwarna hitam.)
CARA MEMASAK:
1. Campur kiub ayam, cream of mushroom dan tepung gandum tadi . Masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tidak berketul.
2. Bila dah tak berketul, masukkan lebihan air dalam anggaran setengah periuk macam dalam gambar. Bila dah masukkan air setengah periuk, baru hidupkan api dan masak atas dapur sambil dikacau hingga mendidih. Jika tidak dikacau, bancuhan akan berketul dan kuah menjadi tidak cantik.
3. Bila dah mendidih, baru masukkan sos lada hitam dan kacau sebati.
4. Siap! Padamkan api. Sos lada hitam ini sedia untuk dinikmati mengikut citarasa anda.
Peminat buah-buahan tempatan pasti suka makan buah tersebut bersama colek. Salah satu colek yang sedap adalah serbuk colek versi Thailand. Nak nikmati kepuasan makan buah mempelam muda cecah dengan serbuk colek, cubalah buat serbuk colek ala Thai ni. Sememangnya sedap. Rasanya pedas, manis dan masin saling melengkapi. Sekali colek, nak lagi!
CARA MEMBUAT
1. Sangai semua bahan kecuali gula.
2. Selepas garing semua bahan itu, sejukkan dan kisar kering.
3. Kalau ikut resipi asal, bahan garing ini dikisar sekali dengan gula. Tapi boleh juga guna gula pasir yang halus.
4. Terus campur bahan garing kisar dengan gula dalam bekas asing dan gaul sebati.
Nota:
1. Tambah garam kalau tak cukup masin.
2. Lebihkan cili kering jika suka lebih pedas.
3. Yang paling penting pastikan bahan-bahan sangai tu sejuk dahulu, kemudian baru dikisar. Kalau tak nanti tak cantik kejadiannya.
Nak panggang atau bakar ayam, kambing, daging dan sate, ni dia resipi perapan yang boleh masuk semua. Menurut Raja Amanina rencah ni harumnya semerbak wangi. Ramuan istimewa lada hitam, rempah kari dan segala bawang ni memang melazatkan makanan.
Buat lebih untuk jadi stok dan simpan dalam peti sejuk, jadi bila nak masak tinggal perap aje. Bahan segala daging, ayam, kambing dan sate memang sedap diperap lama sebelum dimasak. Kalau tetamu datang secara mengejut taklah kalut sangat nanti. Bakar dalam oven pun boleh.Jom kita cuba resipi dari Raja Amanina ini.
SOS REMPAH PERAPAN
BAHAN-BAHAN :
5-7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
4 batang serai
1 sudu teh jintan manis
Sedikit lada hitam
3 sudu makan cili giling
1 paket kecil rempah kari adabi
1 keping asam keping
Satu helai daun pandan | disimpul
Gula Melaka atau gula biasa
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK :
1. Kisar bawang merah,bawang putih,serai,halia,jintan lada hitam hingga halus 2. tumis bahan kisar sekejap masukkan serbuk kari,cili giling,daun pandan asam keping perasakan gula garam.
*empunya resipi nina suka buat manis2 sikit lagi sedap 3. Masak hingga pecah minyak@agak pekat 4. Dah suam sikit boleh perap daging@ayam@kambing
5. Perap 1@2jam lagi lama perap lagi sedap 6. Sukatan yang ni boleh guna untuk perap 2 ekor ayam tu pun ada lebih lagi nak buat banyak boleh gandakan
Selamat Mencuba♥️
Resepi : nina-Raja Amanina
ANDA SEDANG MENCARI DAPUR PEMANGGANG ATAU GRIL YANG TERBAIK, JOM LAYARINYA DI SINI
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!