Bawang putih jeruk bukan sahaja menaikkan selera bahkan menjadikan hidangan nasi kerabu lebih enak. Untuk menikmatinya pula, biasanya kita akan beli yang ready made dari Thailand tu. Tapi sebenarnya, puan-puan boleh je buat bawang jeruk homemade ni hanya guna bawang putih yang biasa kita guna dalam masakan tu. Menerusi perkongsian di blog CikManggis, beliau berkongsi cara-cara buat jeruk guna bawang putih biasa.  Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan!

 

Cara-Cara Buat Bawang Jeruk Homemade Guna Bawang Putih Biasa.

BAHAN-BAHAN:

Ads
  • 20 labu bawang putih | cuci bersih tapi jangan kopek kulitnya.Kukus hingga masak.
  • 1 cawan cuka
  • 2 cawan air
  • 1/2 cawan gula
  • 5 sudu makan garam(cm guna 4 sudu makan sahaja)

Cara-Cara Buat Bawang Jeruk Homemade Guna Bawang Putih Biasa.

CARA MEMASAK:

1.  Satukan air,garam,gula dan garam ke dalam periuk.

2.  Masak hingga mendidih.

3.  Kemudian masukkan bawang putih dan biarkan mendidih sekejap.

Ads

4. Biarkan betul-betul sejuk baru masukkan jeruk ke dalam balang yang kedap udara.

5.  Jika simpan dalam peti sejuk, jeruk dapat bertahan selama 2 bulan tapi jika letak di luar ianya boleh disimpan selama 2 minggu.

Cara-Cara Buat Bawang Jeruk Homemade Guna Bawang Putih Biasa.Cara-Cara Buat Bawang Jeruk Homemade Guna Bawang Putih Biasa.

Ads

Nota: Guna sudu yang bersih setiap kali mengambil jeruk dari balang agar jeruk bawang ini dapat bertahan lama. Selamat mencuba!

 

Kredit gambar & resipi sepenuhnya: blog cikmanggis ( http://mamakitchen-makcikmanggis.blogspot.my/2010/11/jeruk-bawang-putih.html )

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI