Belanja rumah boleh dikurangkan jika kita tahu caranya. Salah satu yang boleh anda lakukan ialah menyediakan sajian ala kedai tapi secara homemade. Macam roti canai ni resipi perkongsian saudari Aien Alaam ni. Sangat berbaloi untuk dicuba.
ROTI CANAI HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1kg tepung gandum
2 sudu makan marjerin / 3 sudu makan minyak masak
2 sudu teh garam
1 biji telur – tak letak pun tak apa
2 sudu makan susu pekat manis
Air sejuk secukupnya
CARA MEMASAK:
Ads
1. Campurkan tepung dan garam. Gaul-gaulkan.
2. Kemudian masukkan marjerin/minyak, susu pekat manis dan telur. Masukkan juga air sedikit demi sedikit dan uli sampai tepung tidak melekat di tangan.
3. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil. Saiznya bergantung pada saiz roti canai yang nak dibuat. Kemudian sapu marjerin ( nak rendam dalam minyak pun boleh)
4. Biarkan doh-doh roti canai tadi selama 3-4 jam barulah boleh ditebar.
Ads
5. Canai doh nipis-nipis dan tebar ikut kreativiti. Goreng dalam kuali dan sedia untuk dinikmati bersama kuah pilihan.
6. Jika nak buat untuk sejukbeku, masak doh roti canai cukup sekadar untuk matikan tepung dan bukan sampai garing.
Ads
7. Sejukkan dan letak dalam plastik atau bekas bersesuaian. Simpan dalam peti sejukbeku.
Nak menu yang ringkas dan mengenyangkan? Boleh buat menu untuk sarapan Sushi Sandwich dan Wanpaku Sandwich. Bahan-bahan nak buat juga mudah dicari. Sushi sandwich Nampak comel jer tapi bila dah makan memang cukup kenyang.Mana taknya dalamnya penuh dengan lobak merah,timun, tuna dan lain-lain bahan.
Sushi Sandwic Bahan-bahan: Roti gardenia (roll/ lenyek nipis dan buang tepi) Lobak merah Timun Jepun Tuna dalam tin-BELI ONLINE DI SINI Telur hancur Jejari ketam(digoreng sekejap) Mayonis-BELI ONLINE DI SINI Sos cili-BELI ONLINE DI SINI
TONTON GERENTI JADI : Resipi Sosej Gulung Rangup Goreng
Cara buat: 1.Sediakan sekeping roti, gelek nipis dan potong tepinya. 2.Letak inti tuna, telur hancur, jejari ketam 3.Letak timun dan lobak merah(dipotong memanjang) 4.Gulungkan roti hingga habis. 5.Potong kepada 2 bahagian 6.Letakkan sos dan mayo. 7.Tabur parsli flakes jika suka.
Wanpaku Sandwic Roti wholemeal/ roti biasa gardenia Isi ayam /nuggets Sosej Kubis ungu-hiris halus Lobak merah -potong panjang Timun Jepun – potong panjang Telur hancur Salad hijau – hiris halus Mayonis Sos cili
Cara buat: 1.Letakkan roti, susun semua bahan atas roti berlapis-lapis 2.Tutup roti dan balut dengan aluminium foil. 3.Belah tengah roti tadi. Dah siap untuk dinikmati.
Kalau pergi ke negeri Johor terutamanya di Johor Bahru, jangan sampai terlupa untuk makan kacang pool. Memang sedap sungguh dan sangat mengenyangkan. RASA kongsikan resipinya yang mudah untuk dibuat.
KACANG POOL
BAHAN TUMIS
3 sudu besar minyak sapi
1 labu bawang merah | cencang halus
2 ulas bawang putih | ditumbuk
1 sudu besar serbuk lada hitam
2 sudu besar ketumbar | ditumbuk halus
25 gram serbuk kari daging
BAHAN KUAH KACANG POOL
400 gram daging kisar
1 tin kacang parang
1 tin kacang merah
1 tin kacang bakar
Air secukupnya
2 sudu besar gula
Garam secukup rasa
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak sapi. Tumis bawang merah dan bawang putih. Masukkan serbuk lada hitam dan ketumbar. Kemudian masukkan serbuk kari daging. Biarkan sehingga naik harum baunya.
2. Masukkan daging kisar. Kacau seketika.
3. Masukkan kacang parang, kacang merah dan kacang bakar. Biarkan semuanya sebati dan masak.
4. Masukkan air. Biarkan seketika.
5. Masukkan gula dan garam. Kacau dan biar seketika sebelum matikan api.
CARA PENYEDIAAN
1. Sapu roti dengan sedikit mentega. Bakar sekejap.
2. Masukkan kuah kacang dalam mangkuk.
3. Goreng telur mata kerbau. Letakkan di atas kuah.
4. Tabur hirisan cili besar dan bawang goreng. Jangan lupa sebiji limau kasturi.
5. Sedia dinikmati.
Nak makan apa ye minum petang nanti. Teringin roti canai tapi malas nak keluar membeli. Jom tukar selera dengan buat roti bijan goreng ni. Makan dengan sambal sardin memang ngam. Resipi ini sama macam cakoi dan roti puri, senang dan sedap.
Roti bijan goreng Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum. 1 ½ sudu makan yis 1 sudu makan marjerin Susu cair Sedikit garam Bijan
Cara memasak: 1.Campurkan tepung gandum,yis dan marjerin,gaul rata. 2.Uli dengan susu cair dan sedikit garam. Uli hingga lembut dan tidak lekat tangan. 3. Biarkan rehat sekejap dan kembang.
4.Bulatkan doh dan gelek 5.Sapukan susu dan taburkan bijan.
Jom cuba resipi meatball homemade sedap menyengat tanpa MSG! Sihat, mudah disediakan dan sesuai untuk hidangan keluarga. Ikuti langkah mudah ini sekarang.