Daging sering digunakan dalam pelbagai menu masakan antaranya ialah rendang, stew, daging bakar dan sebagainya. Namun, daging boleh menjadi kurang bersih, berbau hamis, liat dan lambat empuk sekiranya tersalah cucian atau potongan. Sekaligus mempengaruhi rasa masakan. Jom kita lihat langkah-langkah mencuci daging untuk menghilangkan bau hamis daging.
Ads
Bahan-Bahan
- Tepung gandum
- Asam keping
Cara Penyediaan
Ads
Dah siap potong daging, letak tepung gandum. Biasanya kalau 2kg = 1 senduk tepung.
Ads
Kemudian, masukkan air sampai penuh dan gaul-gaul. Masukkan asam keping dalam 3-5 keping. Biarkan dalam 15-20 minit.
Sesudah itu, tuang semuanya dalam tapis. Bilas lagi dalam 2-3 kali.
Dah siap bilas, toskan. Siap! Senang tak? Selamat mencuba!
Kredit: Khairul Hakimin Muhammad
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI