Ramai yang suka makan Kuih Pulut Sekaya atau juga dikenali dengan nama Kuih Tok Aji Serban tetapi tak berani nak cuba masak sendiri di rumah kerana risau kuih ini sukar untuk dihasilkan. Jangan bimbang, sebenarnya mudah sahaja. Anda boleh rujuk resipi langkah demi langkah perkongsian saudari Asmida Nor. Lengkap dengan gambar. Barulah mudah untuk dirujuk. Jom cuba! Hasilnya memang enak dan beliau guna resipi ini untuk jualan juga. Selamat mencuba!

RESIPI KUIH PULUT SEKAYA @ TOK AJI SERBAN

Cara Langkah Demi Langkah Masak Kuih Pulut Sekaya @ Tok Aji Serban

BAHAN-BAHAN PULUT:
2 cawan beras pulut beli online disini
250ml santan beli online disini
Sedikit garam
Baking paper

BAHAN LAPISAN ATAS:
2 biji nisan kerek @ gula melaka beli online disini
1/2 cawan gula perang beli online disini
1/2 cawan air
Daun pandan
6 biji telur gred A
1 cawan santan
Sedikit garam
Esen vanilla beli online disini

CARA MEMASAK:
1.Rendam beras pulut selama 1 jam. Tos dan ketepikan.

Cara Langkah Demi Langkah Masak Kuih Pulut Sekaya @ Tok Aji Serban
2. Satukan santan bersama sedikit garam. Kacau sebati hingga santan larut. Ketepikan.

Cara Langkah Demi Langkah Masak Kuih Pulut Sekaya @ Tok Aji Serban
3. Seterusnya dalam periuk berasingan, satukan nisan kerek @ gula melaka, gula perang, air dan daun pandan. Masak sehingga semua bahan larut.

Ads

Cara Langkah Demi Langkah Masak Kuih Pulut Sekaya @ Tok Aji Serban
4. Lapik baking paper dalam loyang bersesuaian (empunya resipi guna loyang saiz 7 inci).
5. Letak beras pulut yang direndam tadi. Masukkan santan, kalau tak cukup, tambah sedikit air. Agak-agak sahaja jumlahnya biar beras pulut terendam sedikit.

Cara Langkah Demi Langkah Masak Kuih Pulut Sekaya @ Tok Aji Serban
6. Kukus pulut selama 30 minit.

Cara Langkah Demi Langkah Masak Kuih Pulut Sekaya @ Tok Aji Serban
7. Dalam bekas lain, satukan telur, santan, sedikit garam dan esen vanilla. Pukul sebati.

Cara Langkah Demi Langkah Masak Kuih Pulut Sekaya @ Tok Aji Serban
8. Masukkan air nisan kerek @ gula melaka tadi. Pastikan ia ditapis terlebih dahulu.

Cara Langkah Demi Langkah Masak Kuih Pulut Sekaya @ Tok Aji Serban

9. Kacau guna whisk hingga sebati sahaja tak perlu hingga kembang.

Cara Langkah Demi Langkah Masak Kuih Pulut Sekaya @ Tok Aji Serban
10. Bila pulut sudah masak, gemburkan.

Cara Langkah Demi Langkah Masak Kuih Pulut Sekaya @ Tok Aji Serban
11. Kemudian mampatkan pulut tadi kembali.

Cara Langkah Demi Langkah Masak Kuih Pulut Sekaya @ Tok Aji Serban
12. Cucuk pulut menggunakan garpu supaya bila bahan lapisan atas dimasak nanti, ia akan melekat elok bersama pulut.

Cara Langkah Demi Langkah Masak Kuih Pulut Sekaya @ Tok Aji Serban
13. Tuang adunan telur. Pastikan ditapis terlebih dahulu.

Cara Langkah Demi Langkah Masak Kuih Pulut Sekaya @ Tok Aji Serban
14. Kukus selama 45 minit.

Cara Langkah Demi Langkah Masak Kuih Pulut Sekaya @ Tok Aji Serban
15. Bila sudah masak, sejukkan kuih terlebih dahulu sebelum diterbalikkan. Pulut Sekaya @ Tok Aji Serban siap dimasak dan sedia untuk dinikmati.

Cara Langkah Demi Langkah Masak Kuih Pulut Sekaya @ Tok Aji Serban

Ads

 

TIP MASAK PULUT SEKAYA @ TOK AJI SERBAN

1.Kalau nak masak pulut yang tebal seperti yang dimasak oleh empunya resipi, guna loyang saiz 7.

Cara Langkah Demi Langkah Masak Kuih Pulut Sekaya @ Tok Aji Serban
2. Jika tak suka pulut yang tebal, guna loyang saiz 8.
3. Kuih harus dibiarkan sejuk terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari loyang.

Cara Langkah Demi Langkah Masak Kuih Pulut Sekaya @ Tok Aji Serban

Kredit resipi & foto: Asmida Nor

 

Ads

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Aneka Resipi Berasaskan Ubi Kentang U.S. Sedap & Memang Wajib Cuba

Resipi Maggi Ketam Boleh Masak Sendiri Di Rumah. Sedap & Lebih Jimat

Masak Gulai Ketam Berapi Cara Orang Penang. Sedap Menjilat Jari

Kek Pandan Gebu Adun Guna Blender. Bakar @ Kukus Semua Boleh

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI