
Kalau tak tahu nak masak apa kat rumah, buat je ayam goreng kunyit macam resipi ini. Rasanya sangat sedap dan menaikkan selera makan.om tengok resipi ni. Buat ikut yang diberikan ya.
AYAM GORENG KUNYIT

Bahan-bahan
• isi ayam potong kecil kecil #
• 1 sudu besar tepung jagung #
• 1 sudu kecil serbuk kari #
• 1 sudu besar serbuk kunyit #
• 1 sudu kecil garam #
• halia (kisar halus) #
• minyak masak
• bawang holland
• kacang panjang
• lobak merah
• bunga kobis
• cili besar
Cara membuat
1. Satukan bahan-bahan bertanda #. Gaul ayam dengan bahan-bahan ini sampai sebati.
2. Panaskan minyak masak. Minyak kena banyak biar ayam tenggelam.
3. Masukkan ayam dan goreng sehingga garing.
4. Bila ayam sudah masak, masukkan sayur-sayuran. Goreng seketika.
Tip: Halia tu dikisar halus. Itu yang menambah sedap.
Resipi oleh Nur Haziqah dari Telegram KakiMakan
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Tomyam Putih Versi Thai. Sangat mudah Dan Menyelerakan

Tomyam putih versi Thai ini sangat mudah dimasak namun amat menyelerakan.
Tomyam ada beberapa jenis. Ada yang berwarna merah dan ada yang berwarna putih/jernih. Ikut selera masing-masing.
Tomyam putih ini memang simple tapi rasanya sangat sedap. Tak kalah sedapnya daripada tomyam merah. Nak cuba masak? Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Ameera ini. Campak-campak dah siap! Tak susah pun. Bahan pun hiris-hiris je…
Tomyam Putih Versi Thai
Bahan-bahan:
Sedikit isi ayam (potong kecil)
2 batang serai (titik) – boleh beli online di sini
1 labu bawang merah besar (hiris)
Lengkuas (hiris) – boleh beli online di sini
3 ulas bawang putih (hiris) – boleh beli online di sini
2 kiub ayam – boleh beli online di sini
1 biji tomato (potong 6)
2 sudu makan sos ikan – boleh beli online di sini
Garam – boleh beli online di sini
Gula – boleh beli online di sini
2-3 cili padi (terpulang tahap kepedasan) – boleh beli online di sini
1 labu bawang Holland (potong bulat) – boleh beli online di sini
Daun limau purut (buang urat tengah) – boleh beli online di sini
1 sudu makan jus limau nipis (kalau nak lagi masam. Ada yang siap di pasaran)
Sedikit daun ketumbar (hiris halus)
Sayur-sayuran (bunga kubis, lobak merah, jagung muda. Terpulang pada masing-maaing)
Air
Cara Memasak:

Masukkan air ke dalam periuk. Jumlahnya agak-agak sendiri, berapa banyak kuah kita nak. Dah mengelegak masukkan hirisan lengkuas.

Kemudian masukkan serai yang diketuk dan bawang merah besar.
Tambah bawang putih, kiub ayam dan juga isi ayam. Kalau nak masukkan sotong atau udang sekali pun boleh. Terpulang. Kacau.

Masukkan hirisan cili padi dan daun limau. Urat buang ye, nanti pahit. Tambah sayur-sayuran dan hirisan tomato.

Perah sedikit limau nipis dan masukkan pula dua sudu makan sos ikan. Tambah lagi jus limau.

Tambah hirisan bawang Holland, perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Akhir sekali masukkan hirisan daun ketumbar. Biarkan sekejap.

Siap.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Resipi Tomyam Siam Paling Padu, Kuah Sedap & Tak Bau Hamis Ayam
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Ayam Panggang Masak Bersama Keluarga Di Hujung Minggu. 3 Resipi Terbaik Yang Patut Di Cuba!


Bila ada aktiviti BBQ di rumah hidangan ayam pasti menjadi kegemaran semua. Bahan perapan ringkas dapat menaikkan rasa ayam bila di grilled.
BBQ DRUMSTIK
BAHAN-BAHAN:
- ketul paha ayam
- 3 ulas bawang putih | ditumbuk lumat
- 3 sudu makan kicap manis
- 5 sudu makan sos lada hitam
- 3 sudu makan sos tiram
- 4 sudu makan sos BBQ
- 2 sudu makan jus lemon
CARA MEMASAK :
- Bersihkan paha ayam dan toskan.
- Gaul semua bahan bersama paha ayam.
- Perap selama 2-3 jam dalam peti sejuk.
- Bakar sehingga masak atau kekuningan.
- Hidangkan bersama salad, lobak merah, cili Bangala pangang dan sos cili.
INFO CHEF: Jika ingin segera dipanggang atau bakar, boleh kelar-kelar paha ayam supaya bahan perapan cepat sebati dengan daging.

GRILLED LEMON & YOGURT CHICKEN
BAHAN-BAHAN:
- 8 keping bahagian paha ayam
- 1 cawan yogurt putih
- 4 ulas bawang putih
- 4 ulas bawang merah
- 3 cm halia | cincang
- 1 biji cili hijau
- 1/2 sudu teh kunyit
- 3/4 sudu teh serbuk cili
- 1/2 sudu teh serbuk ketumbar
- 3/4 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
- Kisar bawang putih, bawang merah, halia dan cili hijau.
- Campurkan bahan kisar dengan yogurt, serbuk kunyit, cili, ketumbar serta garam.
- Kemudian gaulkan dengan ayam dan perap sekurang-kurangnya dua jam.
- Bakar hingga masak.
INFO CHEF: Hidangan ini sesuai dihidangkan dengan sos Lada Hitam atau sos BBQ.

BBQ HONEY CHICKEN WINGS
BAHAN-BAHAN:
- 8 ketul kepak ayam
- 3 ulas bawang putih | ditumbuk lumat
- 3 sudu makan kicap manis
- 5 sudu makan sos lada hitam
- 3 sudu makan sos tiram
- 4 sudu makan madu
- 2 sudu makan jus lemon
- 1 sudu makan minyak jagung
- Garam secukup rasa
- Bijan putih untuk ditaburkan atas ayam
CARA MEMASAK:
- Kepak ayam dibersihkan dan ditoskan.
- Gaul semua bahan bersama kepak ayam kecuali bijan dan perap selama 2-3 jam.
- Bakar sehingga kepak ayam masak kekuningan .
- Angkat dan sedia dihidang.
INFO CHEF: Untuk perapan lebih baik simpan ayam yang telah diperap dalam peti sejuk.
ANDA MUNGKIN MENYUKAI RESEPI INI:
Senang! Homemade Kentang Putar Halus & Gravy Black Pepper Meleleh
http://www.rasa.my/ayam-panggang-otai-simple-tapi-rasanya-memang-merecik/
5 Jenis Masakan Peha Ayam & Drummet Simple Yang Wajib Anda Cuba
Kesedapan Ayam Pop Krup Krap Ranggup Menarik Selera Seisi Keluarga. Boleh Buat Stok Frozen Di Rumah.

Memang susah untuk menarik minat selera seisi keluarga yang bermacam ragam. Tetapi dengan hidangan ringkas isi ayam yang di goreng ranggup dan makan ketika masih hangat membuka selera mereka untuk menjamah lagi.

AYAM POP KRUP KRAP
BAHAN-BAHAN:
- 500gm dada ayam – potong dadu dan toskan
- 3 ulas bawang putih – tumbuk lumat
- ½ sudu teh garam
- ¼ sudu teh lada hitam
- 1 cawan tepung gandum
- ½ sudu teh kari
- ½ sudu teh paprika (lebih kalau nak rasa pedas)
- 3 biji telur
- 2 cawan nestum / oat
CARA-CARA:
1. Gaul rata ayam dengan bawang putih, garam dan serbuk lada hitam. Perapkan selama 30minit atau 1jam.
2. Satukan dan gaul rata tepung gandum dan serbuk kari dalam mangkuk.
3. Pukulkan telur dalam mangkuk lain.
4. Masukkan nestum dalam mangkuk lain.
5. Celup ayam dalam telur. Selepas itu salutkan dengan tepung. Celup dalam telur sekali lagi. Last sekali salut dengan nestum.
6. Ulang sehingga ayam habis.
7. Masak dalam minyak yang panas dan api sederhana sehingga warna keemasan.
Info:
- Boleh buat stok banyak. Selepas dah siap salut ayam dengan nestum, letak dalam bekas dan simpan dalam freezer. Bila-bila nak makan, keluarkan dari freezer dan terus goreng.
- Sedap dimakan begitu saja pada waktu sarapan atau kudapan petang atau malam
- Untuk tambah kesedapannya boleh cicah dengan sos , mayonis, cheese, atau sos buatan sendiri.
Kredit: nurul nadiah

