Sotong goreng tepung merupakan antara menu yang mudah untuk dimasak dan menjadi kegemaran ramai. Tetapi, adakalanya sotong akan meletup ketika dimasak. Salah satu tip untuk elak sotong tidak meletup, tidak makan minyak dan rangup adalah menggunakan tepung ubi, tepung jagung dan tepung bestari. Nak tahu resipi lengkap? Ayuh baca perkongsian oleh Rafidah Arshad menggunakan resipi asal oleh Nurul Faidha.

RESIPI SOTONG GORENG TEPUNG

Cara Masak Sotong Goreng Tepung Yang Rangup & Elok Kejadiannya

 

BAHAN-BAHAN:

  • 1 cawan tepung ubi
  • 1 cawan tepung jagung
  • 2 sudu tepung bestari
  • 1 biji telur
  • Sotong
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil lada hitam

 

Cara Masak Sotong Goreng Tepung Yang Rangup & Elok Kejadiannya

 

CARA PENYEDIAAN:

Ads

1. Masukkan tepung-tepung ke dalam bekas dan kacau sebati.

2. Potong sotong mengikut saiz yang anda mahukan.

Cara Masak Sotong Goreng Tepung Yang Rangup & Elok Kejadiannya

 

3. Pecahkan telur dan masukkan sotong ke dalam telur tersebut.

Cara Masak Sotong Goreng Tepung Yang Rangup & Elok Kejadiannya

 

4. Kemudian, angkat sotong dan golekkan ke dalam tepung. Pastikan semua bahagian disaluti tepung.

5. Panaskan minyak dan pastikan minyak betul-betul panas. Api jangan terlalu kuat.

6. Masukkan sotong yang sudah disaluti tepung dan biarkan sehingga kekuningan.

7. Angkat & siap! Sudah boleh dimakan.

Cara Masak Sotong Goreng Tepung Yang Rangup & Elok Kejadiannya

 

Ads

NOTA:

– Saya tambah 1 sudu kecil garam dan lada hitam. Tepung bestari pula saya letak dalam 2 sudu makan penuh.

 

Jika anda sedang mencari BARANGAN SEGAR, boleh klik DISINI.

KREDIT RESIPI & FOTO: RAFIDAH ARSHAD

 

Ads

Artikel berkaitan yang boleh dibaca:

Ini Cara Nak Buat Sambal Sotong Paling Sedap

Sotong Goreng Kunyit Berkuah, Sedap Dimakan Dengan Nasi Panas

Resipi Rendang Kerang Yang Mudah Tapi Menyelerakan

 

Resipi yang boleh anda cuba di rumah:

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI