
Teringin pula nak makan kek yang tidak memuakkan. Kalau di zaman mak-mak kita dahulu kalau dapat merasai kek mentega dah cukup membahagiakan. Makan pula dengan air kopi panas, memang lengkap dan padu. Min pula teringin kek sunquick. perisa utamanya ialah pati minuman sunquick. Ada juga yang meletakkan parutan kulit limau. Untuk hasilkan kek sunquick yang tidak pahit, jangan parut kulit limau sehingga ke lapisan putih.
KEK SUNQUICK LEMBAB
Bahan-bahan:
1 cawan@1 ketul @250gm buttercup (kalau nk guna majerin pun boleh)
1 cawan gula kastor (kalau x suka manis bleh guna 3/4 cawan je)
4 biji telur A
Esen vanilla
1/2 cawan sunquick( akak guna limau mandarin. mmg letak byak sbb x letak kulit lemon@limau. Boleh je nk kurangkan
1 1/2 cawan tpg gandum (ayak)
1/2 sd teh baking powder (ayak)
Hirisan limau sunkist (kalau x de x payah letak..kk pia just nk abiskan stok dlm peti)
Cara memasak:
1.Pukul gula dan buttercup hingga gebu
2.Perlahankan mixer
3.Masukkan telur satu persatu..pukul sebati
4.Masukkan esen vanila
5.Masukkan sunquick..pukul sebati
6.Tutup mixer..masukkan tepung sikit2
7.Kaup balik.je pakai spatula
8.Jgn terlebih gaul..nnti kek x lembab
(Kk pia guna loyang bulat 8")
9.Bakar suhu 160..170..agk2 45minit..1 jam..bergantung oven masing
#KALER OREN ORIGINAL YE..TANPA PEWARNA TIRUAN
Credit : Sofea Omar
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
5 Resipi Kuih Guna Sukatan Cawan Paling Mendapat Sambutan Hangat, Kena Cuba!

Kuih tradisional tetap menjadi hidangan popular untuk sajian minum petang atau pagi. Untuk kamu yang gemarkan kuih tempatan ini, RASA kongsikan resipi kuih yang menggunakan sukatan cawan yang lebih mudah dan gerenti jadi. Selamat mencuba.

RESIPI APAM PUTERI AYU
BAHAN-BAHAN:
- 3 biji telur
- 1 cawan gula pasir
- 1 sudu kecik ovelate
- 2 cawan tepung gqndum
- 1 sudu kecik baking powder
- 1 cawan santan kotak
- 1 penutup esen pandan
- 1 penutup pewarna hijau
- kelapa parut+sedikit garam+sedikit tepung gandum(Gaul sebati. kukus sekejap)
CARA MEMASAK:
- Ayakkan tepung bersama baking powder
- Mixer telur, gula, ovalate dan esen pandan hingga kembang putih.
- Masukkan santan selang seli dengan tepung.
- Mix sebati baru tuang pewarna hijau. Mix sebati lagi sekali.
- Sapu acuan dengan sedikit minyak. Tekan kelapa yang dah kukus tadi dekat dasar acuan.
- Tuang adunan tepung paras acuan.
- kukus 10-15 minit api besar
Kredit resipi: Nurul Amira
RESIPI KUIH KASWI GULA MERAH
BAHAN-BAHAN:
- 4 cawan tepung gandum
- 2 cawan tepung sagu ( tepung ubi)
- 3 cawan gula merah larutkan dalam air panas dan tapis
- 2 cawan gula pasir
- 4 cawan air masak
- Garam secukup rasa lemak
- 1/4 sudu kapur makan
Resepi ini boleh menghasilkan 40-50 kuih kaswi dengan menggunakan acuan kuih macam kat bawah.
Cara Menyediakan Kuih Kaswi Yang kenyal dan Sedap:
- Masukkan semua bahan di atas dalam bekas adunan.
- Kacau sampai sebati dan cair macam nak buat lempeng
- Sapu minyak pada acuan/ loyang yang kita nak gunakan untuk mengukus kuih kaswi
- Tuang bancuhan kuih kaswi dalam acuan
- kukus selama 20-25 minit jika menggunakan acuan kecil sprt dalam gambar dan kukus sehingga 40-45 minit jika menggunakan loyang.
- Untuk rasa yang lebih mantap dan sedap, boleh tabur kelapa parut yang sudah digaul dengan garam.
Tip:
- Mak mertua saya kongsikan supaya kuih kaswi menjadi lebih kenyal ialah penggunaan kapur makan yang sesuai.
- Adunan juga tidak boleh terlalu pekat sehingga menyebabkan kuih kaswi jadi liat dan tak sedap.
- Boleh juga dimasukkan satu atau dua helai daun pandan dalam bancuhan supaya kuih kaswi lebih wangi
- Kelapa parut juga boleh dikukus terlebih dahulu supaya tahan lebih lama.
Kredit Resepi: Mak Mertua Blogger Cik Matahariku
RESIPI KUIH SERI MUKA
BAHAN LAPISAN ATAS:
- 1 Cawan Beras Pulut
- 1 Cawan Santan
- Sedikit Garam
BAHAN LAPISAN BAWAH:
- 1 Cawan Santan
- 5 Helai Daun Pandan
- Setengah Cawan Gula
- 1 Biji Telur
- 2 Sudu Besar Tepung Gandum
- Sedikit Garam
CARA MEMASAK:
- Basuh beras pulut sehingga bersih.
- Campurkan beras pulut bersama santan dan sedikit garam.
- Masak guna rice cooker je, senang kan.
- Bila dah masak dan agak suam, masuk dan tekankan dalam loyang.
- Masukkan bahan-bahan lapisan atas ke dalam blender.
- Blend kesemuanya sehingga hancur dan sebati.
- Tapiskan bahan yang telah di blend kedalam loyang pulut tadi.
- Kukus selama 30 minit, dengan api sederhana kuat.
Kredit Resipi: Koleksi resepi emak
RESIPI APAM PISANG
BAHAN-BAHAN:
- 3/ 4 cawan gula pasir
- 1 cawan minyak masak
- 3 biji telur gred A
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sdt baking soda
- 1 sdt baking powder
- 5 biji pisang berangan@ 10-11bj pisang emas
CARA MEMASAK:
- Masukkan semua bahan kecuali hirisan pisang ke dalam blender. Kisar hingga sebati dan peram adunan selama 30minit.
- Panaskan air kukusan hingga air mendidih dengan api sederhana. Sapu minyak pada acuan, masukkan adunan 3/4 acuan. Letak hirisan pisang,
- Kukus selama 15- 18minit
Kredit Resipi: Koleksi resepi emak
RESIPI KUIH LAPIS

BAHAN-BAHAN:
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 1/2 tepung beras
- 1/2 cawan tepung ubi
- 1 1/2 cawan gula pasir
- 8 cawan santan sederhana pekat( 1 1/2 biji kelapa parut)
- 1 sudu kecil garam
- pewarna merah, hijau, putih, kuning
CARA MEMASAK:
- Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan.
- Bahagikan adunan kepada 4 bahagian.
- Masukkan pewarna ke dlm setiap bahagian.
- Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan dan kukus loyang sebentar….nak lagi selamat alas loyang dngn plastik.
- Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit.
- Lapiskan pula 1 senduk adunan putih dan kukus lagi selama 5 minit.
- Lapiskan warna hijau dan kukus selama 5 minit dan di ikuti warna putih.
- Lapiskan adunan berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas
- permukaan kuih dan dikukus dalam 20 minit ).
- Setelah masak, angkat dan sejukkan selama 2 jam. Pastikan kuih betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik/ pisau potong kek.
Kredit Resipi: yatiememories.blogspot
Nak Masak Sambal Udang Tempoyak Terlajak Sedap? Boleh Ikut Resipi Ini

Sebut pasal menu sambal udang tempoyak, memang tak boleh nak kata apa. Lauk ini antara lauk paling bahaya kerana boleh membuatkan makan bertambah.
Jom kita cuba resipi yang dikongsi saudari Umi Watie ini.
SAMBAL UDANG TEMPOYAK

BAHAN-BAHAN:
300gm udang
1 genggam cili api** – beli online di sini
2 biji bawang merah** – beli online di sini
3 ulas bawang putih** – beli online di sini
¼ cawan tempoyak
1 ikat petai
Daun kunyit

TONTON Asam Pedas Ikan Kembung | Dapur Rasa Live
CARA-CARA:
1. Bahan bertanda ** kita kisar halus. Kemudian, mula-mula garam kunyitkan udang. Lepas tu gorengkan sekejap. Angkat dan toskan tepi.

2. Minyak tadi tu, kita tumiskan bahan yang telah dikisar halus, bebawang dan cili api. Kalau suka lebih pedas boleh tambah lagi tau cili tu.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

3. Bila bahan tumis dah pecah minyak, masukkan tempoyak tadi tu.
4. Masukkan air dalam suku cawan. Biarkan sambal kita merenih dan memekat.
5. Perasakan dengan garam dan gula. Tempoyak tadi kalau dah manis, jangan bubuh gula banyak sangat tau.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

6. Masukkan udang yang kita gorengkan tadi. Masukkan juga petai. Saya pakai semua seikat petai tu. Baru puas hati.
7. Masukkan juga daun kunyit yang telah kita hiriskan. Gaulkan rata. Dah siap.

Kredit resipi: Umi Watie
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Buat Pencinta Rendang, Resipi Daging Rempah Cili Padi Harus Dicuba!
Kukus Boleh, Bakar Pun Boleh, Puding Roti Dengan Sos Kastard
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Petua Buat Pes Tomyam Homemade Yang Sedap & Tahan Lama Tanpa Guna Pengawet.

Pes tomyam adalah salah satu bahan masak yang wajib ada di dalam peti sejuk orang Malaysia. Selain digunakan untuk masak tomyam sedap, macam-macam menu boleh digunakan menggunakan pes ni. Nak masak nasi goreng boleh, makaroni atau bihun goreng tomyam pun boleh dan bermacam-macam lain menu yang sesuai. Namun, ada petua untuk menjadikan pes tomyam homemade ni jadi sedap dan tahan lama macam pes yang dihasilkan di kilang. Nak tahu rahsianya? Saudari Shamliah Ibrahim ada kongsikan infonya. Selamat mencuba!
CARA-CARA BUAT PES TOMYAM SEDAP SECARA HOMEMADE

BAHAN-BAHAN:
- 4 senduk cili kering kisar
- 1 senduk minyak masak
- 1 keping gula kabung – beli online DISINI
- 4 sudu makan sos ikan – beli online DISINI
- 3 sudu makan asam jawa – beli online DISINI
- 1/2 cawan kecil air
BAHAN KISAR:
- 3 biji bawang besar – beli online DISINI
- 12 ulas bawang putih – beli online DISINI
- 5 inci lengkuas – beli online DISINI
- 3 inci belacan – beli online DISINI
- 12 batang serai – beli online DISINI
- 15 helai daun limau purut – buang uratnya – beli online DISINI

CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan-bahan kisar dan kisar halus. Ketepikan.
2. Panaskan minyak masak dalam kuali. Kemudian tumis cili kisar terlebih dahulu.

3. Masukkan bahan kisar tadi. Tambahkan juga gula kabung, sos ikan, asam jawa dan air.
4. Gaul semua bahan hingga sebati dan masak menggunakan api perlahan selama 45 minit hingga 1 jam sehingga pes pecah minyak.
5. Bila sudah siap, sejukkan pes tomyam dan masukkan ke dalam botol. ( tidak perlu letak daun limau. Dalam gambar ini hanya diletak untuk fotografi sahaja)

6. Simpan pes tomyam di dalam peti sejuk dan bolehlah digunakan dalam masakan harian anda.
7. Nak masak tomyam guna pes ini mudah sahaja. Hanya perlu tambahkan isi ayam, makanan laut dan sayuran. Jangan lupa masukkan serai, lengkuas, daun ketumbar, perahan limau nipis dan daun limau purut untuk rasa lebih enak dan beraroma.
INFO:
- Sukatan diatas akan dapat 3 botol kecil pes tomyam. Jika nak buat dalam jumlah sikit, kurangkan jumlah bahan yang digunakan.
- Pes akan rasa lebih sedap jika guna udang kering. Jika suka, boleh tambah 2 sudu makan udang kering dalam bahan kisaran.
- Urat tengah daun limau purut perlu dibuang bagi mengelakkan pes rasa pahit.
- Selain jus asam jawa, boleh juga menggunakan jus limau nipis.
Kredit resipi & foto: Shamliah Ibrahim
Nak beli FOOD PROCESSOR yang murah & berkualiti? Boleh pilih DISINI.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Masak Ikan Siakap Stim Limau Guna Kuali. Sedap, Cepat & Kuah Banyak
Cara Masak Kuah Ikan 3 Rasa Yang Sedap Tanpa Guna Sos Segera
Mudah, Sedap & Tak Guna Banyak Bahan. Resipi Chicken Chop Homemade Ni Memang Terbaik!
Boleh juga try masak menu TOMYAM TANPA PES ni.
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official




