Bila bab kuih-kuih tradisional, rasa kesedapan memang tidak dapat dinafikan lagi.

Kuih kacau labu, antara kuih tradisional yang popular di Johor Bahru. Rasanya yang lemak manis, sering dihidangkan pada majlis kenduri-kendara.

Resipi yang dikongsikan Muzzammil Mustafa Sani dari laman webnya dapur.maskulin.com ini, mudah je nak buat dan menggunakan bahan-bahan yang cukup ringkas.

 

KUIH KACAU LABU

Ads

Cara Mudah Buat Kuih Kacau Labu, Kuih Tradisional Orang Johor 

BAHAN-BAHAN:

350gm gula pasir – beli online di sini
400ml santan – beli online di sini
500 ml air
50gm tepung jagung | dibancuh dengan sedikit air
1.5kg labu
5 biji telur | dipukul kembang
2 helai daun pandan
Garam

TONTON Kek Batik Milky Cheese Horlick | Dapur Rasa Live

TONTON Danish Cinnamon Cheese | Dapur Rasa Live

Cara Mudah Buat Kuih Kacau Labu, Kuih Tradisional Orang Johor 

CARA MEMASAK:

1. Masak santan bersama gula dan daun pandan hingga pekat.

Cara Mudah Buat Kuih Kacau Labu, Kuih Tradisional Orang Johor 
2. Kemudian, masukkan telur, labu yang telah dibuang kulit, direbus dan dikisar halus bersama garam.

Ads

Cara Mudah Buat Kuih Kacau Labu, Kuih Tradisional Orang Johor 
3. Kacau sebati. Sesudah itu, tuangkan bancuhan air tepung jagung ke dalamnya. Apabila sudah pekat, tuangkan adunan ke dalam loyang. Boleh dibekukan dalam peti sejuk jika suka.

Cara Mudah Buat Kuih Kacau Labu, Kuih Tradisional Orang Johor 
4. Bentukkan kuih mengikut acuan yang digemari. Boleh juga dihias dengan halwa.

Kredit resipi: Muzzammil Mustafa Sani (dapur.maskulin.com)

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Cara Mudah Menyediakan Sarok Ikan Terengganu

Ads

Mudah Je, Buat Sendiri Nasi Briyani Sempoi Untuk Keluarga

Menu Mudah Sup Telur, Guna Bahan Asas Di Rumah

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI