Kali ni RASA nak kongsi resipi muruku cheese yang rasanya manis dan berlemak. Sedap sangat tau. Senang pulak tu nak buat. Bahan-bahan yang digunakan pun simple je. Bolehlah cuba. Kanak-kanak pun suka makan muruku ni sebab tak pedas.
Tak susah pun nak buat kudapan untuk dimakan di rumah. Paling penting kudapan yang dibuat sendiri lebih terjamin kesihatannya dari segi bahan-bahan yang digunakan sebagai ramuan. Korang boleh pantau jumlah gula dan garam yang hendak digunakan.
Ads
MURUKU CHEESE
BAHAN-BAHAN 175 gram tepung beras pulut 250 gram krim keju 100 gram gula ising 1 biji telur ayam 60 gram air 1/2 sudu teh garam Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMASAK 1. Satukan tepung beras pulut, krim keju dan gula ising. Gaul rata. 2. Kemudian masukkan telur ayam dan air. Perasakan dengan garam. 3. Adun sehingga sebati dan tidak berketul. 4. Masukkan adunan maruku ke dalam acuan dan goreng dalam minyak menggunakan kepanasan sederhana. 5. Angkat maruku setelah ia kelihatan kekuningan.
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
Berikan kelianan pada donut anda dengan pemegang istimewa seakan memegang peha ayam.
DONUT PAHA AYAM
BAHAN A:
1/2 cawan air suam
1 sudu makan gula
6gm yis
( Biarkan selama 1 jam sampai yis mengembang)
BAHAN B:
500gm tepung gandum
2 biji kuning telur
30gm margerin
30gm shortening
5gm ovalette
1 biji ubi kentang kecil | rebus & lecek
1/2 sudu teh garam
BAHAN C ( KRIM):
250gm shortening
50gm margerin
1 sudu makan gula
Sedikit garam
( satukan semua bahan dan pukul)
Coklat rice secukupnya
CARA MEMASAK:
Campur bahan A bersama tepung. Uli seketika.
Kemudian masukkan ubi kentang, marjerin, shortening dan ovalette. Uli lagi.
Masukkan kuning telur serta garam. Uli hingga sebati dan sempurna. Biarkan doh naik 2 kali ganda dalam 1 jam.
Bahagiakan doh kepada 10-14 bahagian dan bulatkan. Cucuk doh pada lidi dan bentukkan menjadi seakan bentuk paha ayam. Tabur tepung supaya doh tidak melekat.
Biarkan donut selama 30 minit sebelum digoreng menggunakan api perlahan sehingga masak.
Sejukkan donut dan sapukan krim serta coklat rice dengan secukupnya. Sedia untuk dinikmati.
Makanan nostalgia masa sekolah rendah sekitar tahun 80an, lepas balik sekolah sementara menunggu bas sekolah tiba, beli makanan yang dijual di gerai luar sekolah. Jom kembalikan nostalgia lama dengan membuat sendiri bebola ikan salut tepung. Sangat mudah buat. Anak-anak pasti menyukainya.
Cara membuat: 1. Campurkan kedua-dua jenis tepung, masukkan air gaul sebati. 2. Masukkan bebola ikan, gaul rata. 3.Panaskan minyak, goreng bebola sehingga keemasan.
4. Hidangkan bersama sos pencicah. Kredit: Nur Masri
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Lokching atau Sate Ikan Thai ini memang tidak asing lagi anda yang tinggal di Kelantan dan negeri-negeri bersempadan dengan Siam. Ia merupakan snek ringan yang dihasilkan dari kisaran isi ikan, dibakar dan dinikmati bersama sos pedas atau manis. Memang sedap! Nak cuba buat sendiri? Jom cuba resipi perkongsian saudari Azieyan Azieyan ni. Memang imbau memori zaman kanak-kanak.
RESIPI LOKCHING / SATE IKAN THAI
BAHAN SATE:
250gm isi ikan Selayang (sardin) mentah – kisar lumat
100gm tepung ubi kayu / tepung kanji
1/2 biji bawang besar – dikisar
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk perasa
1 sudu teh soda bikarbonat
CARA MEMASAK:
1. Satukan isi ikan bersama bawang besar dan kisar hingga lumat.
2. Tuang ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan soda bikarbonat hingga sebati.
3. Cubit adunan dan bulat-bulatkan jadi bebola kecil. Penyetkan sedikit supaya sedikit leper.
4. Panaskan minyak dan goreng bebola tadi sekejap sahaja. Angkat dan toskan minyak.
5. Cucuk bebola sate ikan pada lidi dan bakar sekejap. Celup dalam sos dan bolehlah dinikmati.
TIP: Jika adunan terlalu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tidak melekat di tangan.
RESIPI SOS MANIS & PEDAS
BAHAN-BAHAN:
Cili kering secukupnya – kisar lumat
4 ulas bawang putih – kisar lumat
1 1/2 cawan air
1 sudu makan tepung ubi kayu/tepung kanji – dibancuh dengan 2 sudu makan air
4 sudu makan gula atau secukupnya ( ikut citarasa masing-masing)
1/2 sudu makan garam
Sedikit serbuk perasa
Sedikit pewarna merah
Lada burung ( cili padi) secukupnya – untuk sos pedas sahaja. Jika buat sos manis, tidak perlu letak.
CARA MEMBUAT:
Tumis bawang putih dalam periuk tanpa minyak. Masukkan sedikit air.
Masukkan gula, garam, serbuk perasa dan pewarna merah. Pewarna dimasukkan sedikit sahaja. Hanya untuk nampakkan warna pink. Kacau.
Masukkan tepung kanji yang telah dibancuh dan kacau sos hingga mendidih.
Biarkan sos sejuk dan sedia dihidangkan bersama lokching.
Jika nak jadikan sos pedas, tambah lada burung dalam sos diatas.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira