Gaya hidup kita yang sibuk dengan rutin harian sekarang ni, ada kala membuatkan masa untuk menyediakan hidangan atas meja agak terhad. Jadi, kalau nak cepat, gunakan sesuatu yang mudah tapi jangan lupa soal cita rasa. Lauk kena sedap barulah berselera nak makan. Sos kapprau amat membantu korang sediakan lauk yang sedap. Abu Dhiya melalui facebooknya berkongsi cara mudah nak menyediakan lauk ringkas tapi sedap.

 

Ads

IKAN GORENG SIRAM SOS KAPPRAU

Cara Mudah Sedia Lauk Ringkas Tapi Sedap, Guna Sos Kapprau Saja

Korang cuma perlukan 5 saja bahan asas.

Bahan-bahan
1 ekor ikan (boleh juga tukar kepada ayam, ketam, telur ayam)
1 biji telur ayam
3 sudu besar tepung jagung
Minyak untuk menggoreng
Sos kapprau

 

Cara Mudah Sedia Lauk Ringkas Tapi Sedap, Guna Sos Kapprau Saja

Cara membuat
1. Bersihkan ikan. Kelar ikan supaya cepat masak dan sos mudah meresap ke dalam daging ikan.
2. Pecah telur ayam. Kacau.
3. Lumurkan ikan tadi dengan telur ayam.
4. Golekkan ikan pada tepung jagung.
5. Goreng dalam minyak masak panas dengan api sederhana. Kemudian angkat. Letak dalam piring.
6. Siram dengan sos kapprau. Siap!

Ads

Cara Mudah Sedia Lauk Ringkas Tapi Sedap, Guna Sos Kapprau Saja

 

Cara Mudah Sedia Lauk Ringkas Tapi Sedap, Guna Sos Kapprau Saja

Ads

Selain ikan, boleh juga guna ketam.

Cara Mudah Sedia Lauk Ringkas Tapi Sedap, Guna Sos Kapprau Saja

Resipi dan olahan resipi sos kapprau oleh Abu Dhiya

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI