Puding Biskut Marie atau Kek Batik, antara pencuci mulut yang menjadi kegemaran ramai kerana rasanya yang sedap dan mudah dibuat.
Kalau nak lagi rasa mewah, boleh buat topping coklat dengan mengikut resipi yang dikongsikan Muhammad Ali ini. Nampak kemas dan cantik ye.
Nak hasil menjadi seperti dalam gambar dan rasa yang sedap, boleh rujuk satu persatu gambar dan resipi yang diberikan. Sesuai untuk dihidangkan buat minum petang.
PUDING BISKUT MARIE (EDISI KURANG MANIS)
LAPISAN PERTAMA: COKLAT
12gm agar-agar tali – beli online di sini 4 cawan air (1 cawan air = 250ml) 1 cawan dairy whipping cream (kalau tiada, gantikan dengan susu cair) 1 sudu makan mentega (tak kisah salted or unsalted. Pakai buttercup pun boleh) – beli online di sini 7 sudu makan serbuk koko 1 sudu makan serbuk nescafe – beli online di sini 5 sudu makan milo (sudu makan tu yang sudu besar kita buat makan apa-apa tu tau) Secubit garam ½ cawan dark chocolate ¾ cawan gula (190 gram gula)
4. Dah sebati masukkan pula 7 sudu makan serbuk koko. Kacau sebati. 5. Selepas itu, masukkan 1 cawan dairy whipping cream atau susu cair. Kacau sampai separuh sebati.
6. Masukkan 1 sudu makan mentega. Gaaul sebati biar sampai jadi sekata dan satu warna serta tiada ketulan. Bila nampak dah sebati biarkan mendidih. Jangan kacau. Biarkan ia mendidih dalam 1-2 minit sahaja. 7. Bila dah mendidih tadi, masukkan ½ cawan dark chocolate. Kacau atas api yang perlahan. Dah sebati, terus tutup api.
8. Masukkan secubit garam, kacau sebati dan biarkan dalam 3-4 minit baru tuang atas loyang saiz 8 inci. 9. Tuang atas loyang dulu adunan tadi, sampai tak nampak base loyang, kemudian baru letak biskut marrie. Dah penuh satu loyang, tutup balik dengan adunan coklat tadi sampai menutupi lapisan marie tadi.
10. Setkan dalam peti 2 minit sahaja, kemudian sambung letak lagi biskut marie. Dan terus tutup dengan lebihan coklat tadi.
11. Jadinya, ada 2 lapis je lapisan biskut marie tadi. Setkan dalam peti sementara buat lapisan putih.
Ads
CARA MENYEDIAKAN LAPISAN KEDUA: PUTIH
1. Letakkan 2 cawan air + 6 gm agar-aagar tali yang dah dibasuh. Biarkan mendidih dan terlerai agar-agar tali tadi, baru masukkan ¼ gula. Dah larut masukkan 1 cawan susu cair.
2. Kacau sebati dan biarkan mendidih dalam 1-2 minit. Tutup api dan masukkan 1 sudu kecil esen vanila. Gaul sebati, ketepikan dalam 3-4 minit baru tuang atas lapisan coklat yang dah set tadi.
3. Cucuk2 dengan garpu dulu tau agar lapisan melekat dan tak terpisah bila potong.
4. Tuang rendah dan perlahan-lahan. Setkan dalam 4 jam dan boleh makan.
Mi kuning ni selain digoreng, kalau masak berkuah macam Mi Rebus ni pun sedap. Masak pula pakai daging. Fuhh..memang serasi! Ada rasa pedas, masin yang seimbang. Ubi kentang digunakan bagi menjadikan kuah lebih pekat dan enak. Sesuai sangatlah anda jadikan sebagai salah satu menu istimewa sempena majlis rumah terbuka anda nanti.
MI REBUS DAGING
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus mi kuning | rendam dan tos
500gm daging | rebus
500ml air rebusan daging
8 tangkai cili kering | kisar
1 biji kentang | kisar
1 ulas bawang putih | kisar
1 biji bawang merah | kisar
50gm cili sos
30gm gula
10gm garam
Minyak untuk menumis secukupnya
BAHAN SAYUR:
Sawi secukupnya | celur
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis semua bahan kisar hingga terbit wangi.
Masukkan air rebusan daging tadi dan kacau sekata.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan daging yang telah direbus tadi dan biar ia memekat. Kacau sekata. Biar ia mereneh seketika dan tutup api.
Untuk menghidang; masukkan mi ke dalam mangkuk. Tuang sup bersama hirisan daging di atas mi. Letakkan sawi yang telah dicelur dan sedia untuk dinikmati.
Kuih getas merupakan kuih tradisional yang sangat unik kerana rasanya yang lemak manis. Ada yang juga memanggil getas-getas atau gegetas. Cara penyediaannya antara yang paling senang berbanding kuih tradisional yang lain. Uli, gentel dan goreng je. 10 minit dah boleh siap! Rasanya yang lembut dan kenyal itu menjadikan ia amat diminati dan sering dijadikan sebagai hidangan minum petang seisi keluarga.
KUIH GETAS
BAHAN-BAHAN
1/2 biji kelapa parut
2-1/2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
1 cwn air (atau secukupnya)
1 sudu teh garam
Untuk sira gulanya
1/2 cawan gula
1/2 cawan air
CARA PENYEDIAAN
Satukan kelapa, tepung pulut dan tepung gandum dalam bekas, masukkan garam, gaul. Masukkan air sedikit demi sedikit (jangan cair sangat.. nanti susah nak bentuk), uli hingga jadi doh lembut. Bentukkan doh mengikut citarasa.
Bentukkan doh sebesar nugget
Goreng dengan api sederhana.
Air dan gula dimasak dalam kuali, biar betul-betul pekat baru masukkan kuih yang telah digoreng tadi. Kacau hingga kering.
Air dan gula dimasak hingga pekat. Berbuih macam ni tanda gula telah pekat.
Masukkan kuih yang telah digoreng dan boleh tutup api, kacau hingga jadi seperti ini.
Resipi Apam Nasi Pandan yang sangat mudah, sedap dan lembut. Sekali cuba pasti menjadi. Nasi yang tidak habis janganlah dibuang. Elakkan pembaziran. Inilah menu yang paling sesuai kita buat bila ada nasi lebih. Bahan-bahan yang diperlukan tidaklah banyak untuk membuat Apam Nasi Pandan ini. Jom kita cuba resipi buat Apam Nasi Pandan seperti yang dikongsikan oleh Fazilah Md Yussop
CARA MEMBUAT APAM NASI PANDAN
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
2 cawan nasi sejuk 1 1/2 cawan gula – beli online disini 2 cawan pati daun pandan
Dapatkan LA VINNCE BLUE DIAMOND COOKWARE SET dengan HARGA ISTIMEWA DISINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
CARA MEMASAK:
1. Kisar nasi bersama gula dan air pandan. Kacau hingga sebati. Satukan agar sebati dan halus.
2. Satukan tepung gandum dan mauripan. Nasi yang dikisar tadi masukkan ke dalam adunan tepung. Kacau sebati. Kacau sebati.
3. Masukkan pewarna hijau sedikit (jika suka) supaya lebih cantik. Perap selama satu jam setengah.
4. Panaskan periuk kukus kemudian Kukus selama 20 hingga 15 minit. Sapukan sedikit minyak pada acuan. Tuang adunan ke dalam acuan.
5. Kukus selama 20 hingga 15 minit adunan tadi. Sementara tunggu masak, gaulkan kelapa putih dengan garam.
6. Selepas kuih apam masak, bolehlah gaulkan atau letak kelapa di bahagian atas apam. Siap untuk dihidangkan.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.