Agar santan segar tahan lama kita biasanya simpan di bahagian sejuk beku atau freezer. Tapi jadi masalah bila mahu menggunakan santan ini, kita perlu ambil masa yang lama untuk santan cair baru boleh digunakan.

Ramai tak tahu sebenarnya ada cara yang boleh kita lakukan untuk menyimpan santan dalam freezer agar tak beku dan boleh terus digunakan untuk memasak. Tip ini dikongsi oleh Nur Aida Md Zainuddin.

Tip simpan santan agar tidak beku dan senang guna

1. Sediakan kertas atau surat khabar kemudian basahkan. Balut santan dengan kertas surat khabar basah beberapa lapisan. Lagi banyak lagi bagus.

Tip Simpan Santan Dalam Freezer Supaya Tak Beku, Boleh Terus Guna Bila Nak Masak

 

2. Kemudian simpan santan yang dibalut ini dalam peti ais macam biasa. Saya simpan dalam deep freezer.

Tip Simpan Santan Dalam Freezer Supaya Tak Beku, Boleh Terus Guna Bila Nak Masak

 

3. Bila nak guna buka balutan surat khabar dan waktu ini kita akan perasan yang mengeras cuma kertas saja. Santan dalam tak mengeras.

 

4. Sedia gunakan santan terus untuk memasak!

Tip Simpan Santan Dalam Freezer Supaya Tak Beku, Boleh Terus Guna Bila Nak Masak

Selamat mencuba.

Sumber: Nur Aida Md Zainuddin

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI