Cekodok bilis bulat ni comel je kan? Ada cara macam mana nak bentukkan ia bulat macam tu. Selalu kita tengok cekodok macam-macam ‘rupa’.

Cekodok bilis yang dikongsikan oleh Ahma Razali ini comel je bentuknya. Kalau cicah dengan kari sardin, rangup di luar, lembut di dalam, memang best. Atau sos tomato/cili pun okay jugak lah.

Jom kita tengok bahan-bahannya dan bagaimana nak bentukkan ia supaya jadi bulat comel macam dalam gambar tu.

Ikuti perkongsian resipi daripada Akma Razali

Cekodok Bilis Bulat

Bahan-Bahan:

4-5 sudu makan tepung gandum – untuk bancuhan pertama

Tepung gandum secukupnya

Sedikit garam

Air biasa

Sedikit air panas menggelegak

Ads

2-3 sudu makan Ikan bilis – boleh beli online  di sini

Daun kucai – racik halus

Minyak masak – boleh beli online di sini

Cara Memasak:

Cekodok Bilis Bulat, Rangup Di Luar Lembut Di Dalam

Pertama, ambil sedikit air panas menggelegak, curah ke dalam tepung gandum tadi perlahan-lahan. Kacau dengan sudu cepat-cepat sambil campur air biasa. Kacau sebati.

Ia akan menjadi umpama tekstur nestum baby segera yang dibancuh).

Cekodok Bilis Bulat, Rangup Di Luar Lembut Di Dalam

 Masukkan garam dan waktu ini bancuhan tepung itu suam-suam dan garam mudah larut.

Untuk buat bancuhan tepung, curah tepung gandum selebihnya mengikut banyak mana kita nak buat cekodok. Gaul sebati.

Cekodok Bilis Bulat, Rangup Di Luar Lembut Di Dalam

Setelah itu, masukkan daun kucai yang diracik halus. Kucai ini akan memberikan bau yang wangi pada cekodok nanti.

Masukkan pula sedikit ikan bilis dan gaul sebati.

Cekodok Bilis Bulat, Rangup Di Luar Lembut Di Dalam

Tambah air biasa. Kacau lagi adunan tepung, tak pekat sangat dan tak terlalu cair. Asalnya boleh menjadi doh yang dijemput sebab nak jadikan ia bentuk bulat-bulat.

Cekodok Bilis Bulat, Rangup Di Luar Lembut Di Dalam

Ads

Bentukkan seperti dalam gambar, guna ibu jari untuk tolak doh masuk dalam kuali nanti.

Tapi kalau nak sudukan adunan ke dalam kuali pun boleh. Terpulang pada diri masing-masing.

Panaskan minyak di dalam kuali. Jemput-jemputkan ke dalam kuali, pastikan masa mula-mula nak jemput tu basahkan tangan.

Cekodok Bilis Bulat, Rangup Di Luar Lembut Di Dalam

Kaup balik dengan sudip dalam kuali tu, sampai masak (kekuningan). Boleh goreng lebih garing jika suka.

Cekodok Bilis Bulat, Rangup Di Luar Lembut Di Dalam

Ni rupa lepas belah,berongga tanpa letak yis. Cicah kuah kari fuhhh memang sedap. Kulitnya pun rangup. 

Ads

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Bebola Keledek Manis, Lembut Di Dalam Garing Di Luar

Lemak Manis, Tak Jemu Makan. Puteri Ayu Jagung Ni Memang Sedap

Cara Buat Karipap Kosong Inti Angin Yang Kembang Elok Bila Digoreng

Lepat Sagu Tanpa Tepung Gandum, Tak Perlu Kukus. Mudah & Sedap!

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI