Ambil tepung jagung, tepung ang kwe dan masukkan cendol dan bahan-bahan lain, boleh dimasak lepat cendol. Resipi yang dikongsi oleh Wawa ni memang meletoplah sedapnya.
Dah masak, biarkan sejuk sikit dan masukkan dalam peti ais memang padulah bila lalu kat tekak. Berbalutkan daun pisang memang beraroma wangi lah jawabnya. Jom cuba…
LEPAT CENDOL
BAHAN-BAHAN :
Ads
1 cawan tepung
1 cawan gula
2 sudu makan tepung ang kwe
5 cawan santan
1 sudu kecil garam @ secukup rasa
1 bungkus cendol * basuh dan tos
Daun pandan untuk membungkus * layukan atas api dahulu
CARA MEMASAK :
1. Masukkan tepung jagung, gula, tepung ang kwe
2. Masukkan santan yang telah di tapis
3. Masukkan garam & daun pandan
4. Masak atas api yang sederhana perlahan. Sentiasa kacau.
Ads
5. Kacau sehingga adunan menjadi pekat & likat
6. Masukkan cendol & gaul
7. Sedia untuk dibungkus (Hati2 yea panas sangat.kalau ada sarung tangan boleh pakai. huhu)
Ads
*kalau buat banyak sebaiknya sorang sentiasa kacau atas api, sorang lagi bungkus…sebab nanti adunan capat berketul kalau xkacau.
Selamat mencuba
Facebook
https://www.facebook.com/sha.wawa.3
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Kebiasaannya, kita pasti akan membuang biji durian selepas menikmatinya. Tetapi, tahukah anda sebenarnya biji durian boleh dibuat kerepek. Resipi kerepek biji durian ini telah dikongsi oleh Azura Jhamary. Katanya, ia cukup rangup bila dijadikan kerepek. Tambah pula serbuk cheese, confirm menjilat jari. Jom kita lihat resipi yang dikongsi olehnya. Selamat mencuba!
KEREPEK BIJI DURIAN CRISPY (3-4 ORANG MAKAN)
BAHAN-BAHAN:
5 hingga 7 biji durian (lebih pun boleh)
1 senduk Tepung Bistari
Pisau sagat biji durian
CARA PENYEDIAAN:
1. Sebelum kopek kulit durian, rendamkan dahulu biji durian. Ia bertujuan untuk membuang sisa-sisa isi durian.
2. Kemudian, kopek kulit biji durian. Hati-hati kerana ia akan keluar lendir yang banyak. Jadi, rajin-rajin rendam dan keringkan.
3. Sagat biji durian semampu yang boleh. Hati-hati kerana biji durian agak keras sedikit.
4. Selepas disagat, letakkan hirisan biji durian ke dalam tepung. Tak perlu letak air di dalam tepung.
5. Tuang minyak ke dalam kuali dan tunggu sehingga minyak betul-betul panas.
6. Perlahankan api dan masukkan adunan yang sudah disalut tepung tadi.
7. Goreng sehingga keperangan dan garing mengikut kesesuaian kita.
8. Angkat dan toskan minyak. Sedia untuk dihidang!
Jika anda sedang mencari KUALI yang berkualiti pada harga yang rendah, boleh klik DISINI.
Kek KejuJepun@ Japanese Cotton Cheesecake ni memang sedap. Teksturnya sangat gebu dan lembut. Bagi anda yang tercari-cari resipi Kek Keju yang mudah dan tidak menggunakan kos yang mahal, resipi perkongsian saudari Hidayatul Hafiza ni antara yang boleh dicuba. Memang sangat memuaskan.
RESIPI KEK KEJU JEPUN @ JAPANESE COTTON CHEESECAKE
CARA MEMASAK: 1. Carik-carikkan keju menjadi kepingan kecil. Ambil periuk, masukkan susu dan keju yang dah dicarik tadi. 2. Panaskan susu menggunakan api perlahan sambil dikacau sehingga keju cair. 3. Setelah keju cair, masukkan mentega. Sebaiknya, mentega dipotong kecil bagi memudahkan ia cair. 4. Setelah semua bahan cair, padamkan api dan biarkan seketika.
5. Satukan gula bersama putih telur. Pukul hingga kembang dan bertanduk. Ketepikan seketika.
6. Dalam bekas berlainan, satukan kuning telur dan esen vanilla. Pukul hingga sekata. Kemudian masukkan campuran susu dan keju yang telah dicairkan tadi. 7. Kacau campuran kuning telur dan susu hingga sebati. Kemudian masukkan tepung gandum. Kacau lagi hingga sebati dan adunan tidak berketul. ( waktu ini, bolehlah mula panaskan ketuhar)
8. Tuang putih telur yang telah dipukul tadi ke dalam adunan. Kaup balikkan adunan sehingga sebati. 9. Sediakan loyang untuk adunan tadi. Sapu mentega disekelilinya. Guna loyang saiz 9 inci. Jika guna loyang ‘springform’, balut bahagian luar menggunakan aluminium foil bagi mengelakkan adunan kek keluar.
10. Ambil loyang yang lebih besar, masukkan sedikit air dan letakkan loyang kek tadi. Bakar menggunakan teknik ‘waterbath’. 11. Masukkan ke dalam ketuhar pada suhu 170C selama 20 minit menggunakan api atas bawah.
12. Kemudian turunkan suhu kepada 140C dan bakar lagi selama 40 minit.
13. Setelah kek masak, keluarkan dari acuan dan sedia untuk dinikmati.