Cucur Manis Gebu & Lembut, Menu PKPB Mudah Sempoi

Share

Cucur manis memang sedap dikunyah dan mengenyangkan.Cuma guna empat bahan aje dan tambah air suam.

Resipi cucur manis dari Mariana Zainal ni memang sempoi dan bahan ramuan pun minima sangat kosnya. Jimat dan sesuai di musim PKPB, boleh makan ramai-ramai kat rumah. Jom cuba resipi Mariana nih…

CUCUR MANIS



.

BAHAN-BAHAN :

  • 4 cawan tepung gandum – beli online DISINI
  • 1 bungkus yis kering (marina guna jenama Saf Instant, mauripan pun boleh) – beli online DISINI
  • 1 cawan gula pasir – beli online DISINI
  • 1 sudu teh garam – beli online DISINI
  • 3/4 cawan air suam

CARA MEMASAKNYA :

1, Satukan semua bahan dalam besen.
2. Kacau guna whisk atau senduk
3. Tutup besen dan peram satu jam


4. Panaskan minyak api sederhana
5. Kacau-kacau sekejap adunan tadi
6. Apabila minyak dah panas, bulat bulatkan doh dan masukkan dalam minyak.

7. Dah garing, toskan. Sedia untuk dihidang


.


.

Kredit foto & resipi : Mariana Zainal

 

Ingin beli KUALI NON STICK terbaik?  Jom pilih DISINI.  Ada pelbagai Cookingware TEFAL yang boleh anda miliki.

 

JOM LIHAT VIDEO MASAKAN MENARIK NI, LEBIH BANYAK VIDEO LAGI DI YOU TUBE @Majalahrasaofficial

 

DAN RESIPI-RESIPI MENARIK INI :

Published by
Faridah Talib