Untitled design - 2021-06-29T120312.971

Nyaman tekak jika dapat nikmati yang dapat sejukkan tekak seperti dadih. Rasanya lemak berkrim , laju jer menyuap. Mudah jer pun buat dadih kesukaan ramai. Hari ni jom kita buat dadih mangga, boleh makan lepas dinner nanti . Sambil tengok televisyen tak sedar habis satu bekas.

Dadih Mangga 3 Bahan Lemak Berkrim, Cair Dimulut

Bahan-bahan :
1 pek serbuk dadih perasa mangga
1 tin susu cair – BELI ONLINE DI SINI
Gula pasir secukup rasa
Air Kosong – Jika ikut sukatan di pek 3000ml. Saya hanya gunakan 2700ml. Tak nak terlalu cair sebab akan letak topping.

Dadih Mangga 3 Bahan Lemak Berkrim, Cair Dimulut

Ads

Cara membuat :
1.Didihkan air.
2. Masukkan serbuk dadih.
3. Masukkan susu cair.
4. Masukkan gula.
5. Biarkan mendidih seketika.

Dadih Mangga 3 Bahan Lemak Berkrim, Cair Dimulut

6. Tuang ke dalam bekas.
7. Biarkan sehingga sejuk & beku.

Dadih Mangga 3 Bahan Lemak Berkrim, Cair Dimulut

8. Masukkan ke dalam peti sejuk.
Dadih Mangga 3 Bahan Lemak Berkrim, Cair Dimulut

Topping :
1. Potong buah mangga (potong dadu).
2. Taburkan atas permukaan dadih.
3. Siramkan sedikit susu cair / susu UHT.
Kredit : Syafi Syaffiya

Ads

Buat Cendol Sedap Guna Tepung Beras. Mudah & Tak Banyak Bahan

Puding Jagung Filipina, Dapat Seloyang Puas Nikmati Bersama Keluarga

Brownies Biscoff. Resipi Sangat Mudah dan Anti Gagal!

Ads

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI