Ramai yang tahu oat boleh bantu turunkan berat badan. Namun tak ramai yang mampu nak telan oat sebab rasanya yang kurang menyelerakan. Wanita yang menggunakan facebook dengan nama Kak Long Faizah berkongsi resipi oat yang sedap namun boleh bantu turunkan berat badan.
Jom ikuti kisah Kak Long Faizah.
Bila facebook throwback gambar Kak Faie sebelum bermula bertukar gaya hidup sihat dan pemakanan sihat ni. Mulalah nak throwback jugak macam mana tekad nya diriku ini. Tiga bulan on off MC aka cuti sakit sebab pergelangan kaki membengkak. Hampir menangis bila nak berjalan pun seksa yang amat tau.
Bila pi satu klinik ni doktor suh buat check darah sebab dia suspek Gout. dah keluar results rupanya daku ada penyakit Rheumatoid Athiritis. Lebih kurang 2 bulan sementara nak hilang sakit selepas dapat ubat yang betul memang seksa sangat. Lepas pergelangan kaki dia serang sendi-sendi di tangan. Nak buat susu, nak tepuk baby twin tidur semua menangis tau. Sakittt.
Alhamdulillah akhirnya amik keputusan nak ubah berat badan nak susut kan badan supaya darah dalam badan jadi elok semula. Agak lama jugak nak sampai ke tahap ni hampir 2 tahun dari berat 91.6 kg kepada 67 kg. Perghhh.
Jom try buat Bubur Oat Lambuk.
Ads
BUBUR OAT LAMBUK
BAHAN-BAHAN
1 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
1 keping dada ayam (potong kecil)
1 batang lobak merah (potong kecil)
3 sudu besar rolled oat (rendam sekejap)
2 cawan air
2 biji buah pelaga
Lada hitam
Garam
CARA MEMBUAT
1. Tumis bawang putih dan bawang merah. Masukkan ayam dan lobak merah. Tunggu hingga ayam masak.
2. Masukkan rolled oat, 2 cawan air, buah pelaga, lada hitam dan garam. Biar sehingga oat kembang dan masak.
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
Bagi mereka yang sibuk buat kerja work from home tu , ni dia sarapan pagi yang mudah dan ekspres. Roti sosej keju , kukus aje.
Kalau nak letak sayur pun boleh macam salad dan tomato, tapi kalau nak ringkas aje sosej, roti, mayonis dan keju pun dah cukup sedap dah. Ni menu mudah, ringkas dan cepat dari Nuhaz Kitchen.
ROTI SOSEJ CHEESE.
BAHAN-BAHAN :
• roti frankfurter gardenia • frankfurter ayamas / sosej • mayonis lady’s choice • cheddar cheese slices – potong dua • sos cili (jika suka) • blackpepper sauce (jika suka)
CARA MEMASAK : 1. Sediakan pengukus, biarkan air kukusan panas mendidih. 2. Ambil roti frankfurter atau roti hot dog dan sapukan mayonis
3. Letakkan kepingan keju dan sosej. 5. Tambahkan sos cili dan sos lada hitam , ikut suka. 6. Kukus selama 3 minit. Kalau kukus lama nanti cheese tak cantik sebab meleleh keluar. Tadaaa dah siap
* Anda boleh menambahkan sayuran jika suka seperti salad, tomato, bawang dan sebagainya
Siapa yang suka sangat dengan kek coklat boleh cuba versi yang ini pula. Bolu Coklat Lapis Cheese Kukus ni sedap disimpan dalam chiller dulu kemudian baru dipotong. Buat untuk minum petang nanti. Boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Iedaa Jahaya.
Bolu Coklat Lapis Cheese Kukus 110gm tepung gandum 2 sudu makan serbuk coklat 1 sudu kecil baking soda 1/2 sudu teh garam 1 sudu kecil baking powder Ayak.kemudian gaul sebati dahulu. Ketepikan 2 biji telur 150gm gula kastor Whisk hingga gula larut kemudian masukkan 125ml susu cair ,gaul hingga sebati.
Cara membuat:
1.Masuk bahan ayak sikit-sikit, kaup balik hingga betul-betul sebati dan adunan tak berketul. Adunan nampak licin je. 2.Kemudian masuk 45ml minyak jagung. Gaul betul-betul sebati,baru masuk loyang. 3.Panaskan kukusan. Kukus 30minit.Dah sejuk keluarkan dari loyang. Potong bahagian tengah kek. 4.Putar 250g cream cheese 5.Masuk ½ cawan whipping cream,kalau tak ada guna susu full cream pun boleh. 6.Masuk 1/2,cawan susu pekat,putar lagi. 7.Bila dah nampak leleh sikit.lapis kat bahagian tengah kek. Letak pulak lapisan kek lagi satu. 8.Untuk bahagian atas pulak,lapis lagi cream cheese kat semua lapisan atas. 9.Untuk curah coklat,Double boil coklat masakan. Saya guna coklat beryls milk bukan dark.boleh je mana-mana pun lebih kurang 3/4cawan. Masuk 1/2cawan whipping cream.Bila air dah didih,kacau coklat hingga cair tutup terus api.Tunggu sejuk sekejap baru curah atas lapisan atas cheese tadi. 10.Masuk lebihan cheese dalam piping beg .Lakarkan sikit atas tu. Siap dah. Boleh simpan dalm peti sejuk dulu. Kemudian baru dipotong.
Makanan western paling popular di sediakan bila berada di restoran mahupun di gerai jer. Nak lagi sedap apa kata buat sendiri lagi puas hati habis berpuluh ringgit tapi boleh ulang makan berkali-kali. Memang best!
Resipi Chicken Chop Homemade
BAHAN-BAHAN:
Ayam peha
1 Cawan Tepung Gandum + 1 Cawan Tepung Beras
1 sudu teh serbuk cili atau paprika
( semua digaulkan sekali )
CARA MEMASAK:
Ayam digaulkan dengan garam kemudian celup ayam di dalam susu cair + Susu Low Fat @ full cream
Celupkan kedalam tepung, celupkan pula ke dalam telur kemudian celupkan ke dalam tepung sekali lagi.
Dan terus goreng..
Sos Lada Hitam
1 sudu besar Butter dipanaskan
1 sudu Tepung Gandum dimasukan kedalam butter
1/2 cawan susu cair
Sedikit air
1 Sudu biji Lada Hitam di hancurkan/blend
1 sudu sos cili
1 sudu serbuk Brown Sauce @ glaze
1 @ 2 sudu kicap pekat
Masak sehingga pekat dan tambahkan air jika perlu