Labu adalah salah satu sayur yang dijadikan puri untuk bayi. Apa kata kali ini kita jadikan donut yang sesuai untuk kanak-kanak berusia setahun ke atas. Mesti mereka akan suka makan donut yang rasanya lemak manis ni.

DONAT LABU VERSI KANAK-KANAK

BAHAN A
1/2 cawan puri labu (dikukus dan dilenyek )
1 sudu kecil madu ( 1 tahun ke atas )

BAHAN B
1 1/2 cawan tepung gandum tanpa bahan peluntur
1 sudu besar mentega tanpa garam
1 sudu kecil yis
1 sudu besar susu penuh krim

IKLAN

CARA MEMBUAT
1. Satukan BAHAN A dan kacau sebati. Ketepikan seketika.
2. Di dalam bekas lain, satukan pula BAHAN B kecuali susu.
3. Ramas adunan sehingga menjadi seperti serbuk roti.
4. Masukkan BAHAN A dan juga susu tadi.
5. Uli sehingga adunan menjadi doh yang lembut.
6. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian. Bulatkan atau boleh juga dicanai dan diterap menggunakan acuan donat. Ulang proses sehingga adunan habis. Rehatkan doh selama 15 minit.
7. Kemudian leperkan doh dan lubangkan. Rehatkan lagi sehingga mengembang dua kali ganda.
8. Sementara itu bolehlah panaskan minyak menggunakan api kecil.
9. Apabila doh telah cukup rehat, gorengkan sehingga keperangan.
10. Tidak perlu diterbalikkkan banyak kali kerana kalau buat macam itu, doh akan menyerap minyak masak. Cukup sekadar sekali dua sahaja.
11. Setelah masak kedua-dua bahagian, angkat dan toskan.
12. Biarkan sejuk seketika sebelum digolek dengan susu tepung.

Selamat mencuba!

Kredit Resipi: Farisha Sofea

Korang nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU. Nanti boleh kisar bawang nak masak daging masak hitam dengan blender. Yeeha!

NAK RESIPI LAIN? Klik sini: https://rasa.my/wanita-ini-kongsi-7-resipi-kek-tanpa-susah-susah-nak-bakar-confirm-sedap/

Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)