Untuk sos pedas, anda boleh menggunakan sos gochujang bagi menggantikan cili yang digunakan. Jika nak tahu, gochujang adalah sos yang biasa digunakan dalam masakan Korea dan boleh di dapati di pasaraya.

 

Ads

BAHAN-BAHAN:

  • 10 ketul drummet | bersihkan dan toskan
  • 10gm bawang putih | dikisar
  • Sedikit garam dan serbuk kunyit

 

BAHAN SOS PEDAS:

Ads
  • 50gm cili padi | dikisar
  • 50gm cili merah | dikisar
  • 3 ulas bawang merah | dikisar halus
  • 1 ulas bawang putih | dikisar halus
  • Sedikit gula dan madu
  • Minyak untuk menggoreng dan menumis

 

Ads

CARA MEMASAK:

  1. Gaulkan drummet dengan bawang putih, garam dan serbuk kunyit.
  2. Panaskan minyak, goreng drummet hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  3. Gunakan kuali yang sama tumiskan bawang merah dan putih hingga wangi.
  4. Masukkan cili, tumis hingga pecah minyak.
  5. Sebelum diangkat, masukkan garam, gula dan madu secukup.
  6. Tuangkan sos di atas ayam tadi.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI