Apa benda golden ball ni, telur bersalut tempura dan serbuk roti ni bila digoreng warnanya memang keemas an. Tapi buat bertambah sedap bila diletakkan jejari ketam di atasnya.
Resipi ringkas dan mudah ini guna lima bahan aje. Tapi yang penting rupanya yang memang gerenti anak-anak suka.
GOLDEN BALL ALA SUSHI KING
Ads
BAHAN-BAHAN : Telur ayam – direbus dan dikupas kulitnya Minyak untuk menggoreng Bahan salut
Telur ayam – dipukul
Tepung tempura
Breadcrumb secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Didihkan air dan rebuskan telur ayam sehingga masak.
2. Apabila telur telah sejuk kupaskan kulitnya.
3. Celupkan telur tadi dengan telur yang telah dipukul dengan rata.
4, Salutkan pula dengan tepung tempura sehingga rata. Ulang dua kali, kemudian celupkan semula dengan telur.
5. Akhir sekali salutkan sehingga rata dengan breadcrumb (serbuk roti kuning, boleh dibeli di pasaraya.) Buat sehingga habis.
6. Panaskan minyak dan gorengkan sehingga kuning keemasan. Angkat dan ketepikan. 7. Biarkan sejuk dan di potong tengah-tengahnyanya.
Ads
BAHAN TOPPING : Filamen ketam
Mayonis
Ads
CARA MEMBUATNYA:
Rebus sebentar filamen ketam. Angkat dan toskan. Hiris halus filamen ketam tadi. Campurkan dengan mayonis dan gaul rata.
SELAMAT MENCUBA. Kredit: Asmalizan Ismail via Mahn
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
300gm kacang tanah – beli online di sini *disangai atau goreng tanpa minyak hingga masak. Asingkan kacang dari selaput kulitnya. Kemudian dikisar tapi jangan terlalu hancur.
1. Panaskan minyak. Masukkan serai. Bila naik bau, masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak 2. Kemudian masukkan bahan kisar halus, tumis lagi sampai pecah minyak. 3. Bila kuah sudah cantik warna merah, masukkan kacang tanah yang dikisar tadi. Kacau rata. 4. Masukkan nissey, air asam jawa dan tambahkan dua cawan air. Renehkan dengan api kecil hingga kuah nampak pekat. 5. Masukkan garam, gula dan bahan perasa. Kacau-kacau sekejap. Tutup api. Siap.
CUCUR ROJAK
2 cawan gandum 1 sudu kecil soda bikarbonat 1 biji telur Daun kucai Daun bawang & daun sup Tauge Garam 1 sudu kecil serbuk kunyit
CARA-CARA:
Kesemua bahan disatukan. Masukkan air, gaul rata. Ketepikan untuk 30 minit. Kemudian boleh digoreng garing dan ranggup. Bila cucur siap digoreng, bolehlah digunting kecil-kecil. Siap.
BAHAN SAYUR ROJAK:
Tauge | dicelur Timun | dipotong panjang Sengkuang | dipotong panjang Salad Cili besar merah & hijau
BAHAN LAIN:
1 bungkus mee kuning (dicelur sebelum dihidang) 5 biji telur rebus (kalau suka, telur boleh digoreng selepas direbus) Tauhu (disapu garam, kunyit kemudian digoreng dan dipotong ketika dihidangkan) 2 biji kentang (direbus dan dipotong ketika hendak dihidangkan)
Kesedapan bakso terletak pada kuah. Bagi menghasilkan kuah yang sedap, bahan-bahannya perlu ditumis. Boleh belajar buat kuah bakso dari perkongsian Awwabin. Menurutnya Awwabin, dia belajar buat bakso dari tukang masak (orang Indonesia) dan telah beberapa kali membuatnya. Hidangan ini cukup untuk satu plastik bihun, atau sekilo mi. Makan panas-panas untuk hidangan makan malam, memang padu.
Kuah Bakso
Bahan A
3 labu bawang putih(kisar)-BELI ONLINE DI SINI
Halia(kisar)-BELI ONLINE DI SINI
3 bungkus sup bunjut
(Tumis semua bahan A)
Bahan B
Lada hitam
(Tumbuk,masukkan dalam kuah)
Bahan C
Bebola daging Ramly.(saya potong dua,sebab nak bagi nampak banyak)
Daging(tak nak letak pun tak apa)
Kaki, leher,kepak ayam
(Rebus semua bahan c)
Sambal Kicap
Cili merah
2 ulas bawang putih
Bawang goreng
Kicap
2 sudu teh cuka
Gula dan garam secukup rasa
Tambah air sikit
(Semua kisar)
Cara memasak:
1.Rebus semua bahan C sehingga empuk.
2.Sementara menunggu rebusan empuk, tumis semua bahan A sehingga kekuningan.
3.Kemudian masukkan bahan A yang ditumis ke dalam air rebusan.
4.Akhir sekali masukkan bahan B.
5.Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Kredit : Awwabin Ismi
Jika anda mencari BARANGAN SEGAR, boleh klik DI SINI.
Siapa yang tak kenal dengan Chef Sabri Hassan yang lebih 30 tahun terbabit dalam dunia masakan. Biarpun berstatus Master Chef dan boleh menyediakan pelbagai jenis masakan, masakan Melayu menjadi pilihannya untuk dikongsikan korang semua. Rugi kalau korang tak cuba, sebab memang sedap kalau dipadankan dengan nasi putih ataupun nasi bertumis.
.
RENDANG AYAM KAMPUNG MALINDO BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam kampung | potong 16
80ml minyak masak
100gm pes cili
4 batang serai |titik
1 helai daum kunyit | hiris halus
6 helai daun limau purut
10gm bawang putih | kisar
60gm bawang merah | kisar
20gm halia | kisar
10gm kunyit hidup | kisar
500ml air
4 sudu makan kerisik
1 cawan santan kelapa
3 sudu makan gula perang
1 sudu makan serbuk perasa ayam
1 sudu makan garam secukup rasa
Hirisan halus daun kunyit | untuk hiasan
CARA MEMASAK:
1. Panaskan kuali, masukan minyak, masukan bahan bahan yang dikisar kacau hingga naik bau.
2. Masukan pes cili dan kacau hingga pecah minyak.
3. Masukan ayam dan kacau hingga rata, kemudian masuk air dan kacau dan biar hingga isi ayam lembut dan empuk.
4. Kemudian masukan santan, kerisik dan bahan bahan lain.
5 . Akhir sekali masukan garam dan gula secukup rasa.
6. Tutup api dan masukkan dalam pinggan hiding dan taburkan hirisan daun kunyit.
7. Rendang Ayam Kampung Malindo sedia dihidangkan.
.
KAMBING KASMIRI
BAHAN-BAHAN:
2kg kambing | potong kiub 1 inci
80ml minyak masak
2 liter air
30gm bawang putih | cincang
60gm bawang merah | cincang
10gm Halia | cincang
10gm akar ketumbar
1 helai | daun pandan | ikat
10gm kulit kayu manis
2gm bunga lawang
3gm buah pelaga
2g bunga cengkih
4 sudu makan serbuk rempah kari daging
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu makan seruk ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan putih
4 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
3sudu makan kicap manis
3 sudu makan susu sejat penuh krim
4 sudu makan bawang goreng
400g ubi kentang potong dadu
2 sudu makan gula
1 sudu makan serbuk perasa ayam
2 sudu makan garam secukup rasa
BAHAN HIASAN:
2 biji buah tomato | dipotong dadu
20gm hirisan daun ketumbar
CARA MEMASAK:
Panas periuk,masukan minyak, bawang putih, halia, bawang merah, daun kari, daun pandan, akar ketumbar, kacau hingga bau.
Masuk bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih dan kacau lagi,
Masukan daging kambing, kemudian kacau selama 10 minit hingga hampir masak.
Kemudian masuk serbuk rempah ratus dan kacau selama 3 minit, kemudian masaukan air.
Kacau hingga rata dan biar renih hinga daging kambing hampir empuk.
Masukan ubi kentang, sos cili, sos tomato, kicap manis, bawang goreng, kacau hingga rata.
Sekiranya kuah terlalu pekat tambahkan sedikit air lagi.
Setelah kentang lembut dan empuk,masukan gula, serbuk perasa dan garam secukup rasa.
Tutup api dan masukkan dalam pinggan hiding.
Hias dengan hirisan daun ketumbar dan tomato potong dadu. Sedia dihidangkan.