Karipap telur sangat enak dihidangkan panas-panas. Biasanya letak telur rebus di dalamnya. Boleh cuba cara yang mudah ini menggunakan kulit paratha sebagai kulit karipap dan pecahkan telur di dalamnya. Letakkan daun sup dan cili serta bawang dan kelim macam karipap bentuknya. Rasanya memang rangup.

Karipap Telur

Guna Kulit Paratha Buat Karipap Telur Memang Sedap & Rangup

Bahan-bahan:

Paratha (jenama Kawan)

Cili merah

Bawang besar

Telur

Ads

Daun sup

Garam secukupnya

Cara membuat:

 

Guna Kulit Paratha Buat Karipap Telur Memang Sedap & Rangup

1.Letakkan paratha di dalam pinggan berlekuk supaya telur tidak meleleh keluar.

Guna Kulit Paratha Buat Karipap Telur Memang Sedap & Rangup

2.Taburkan cili dan bawang besar yang dihiris.

Guna Kulit Paratha Buat Karipap Telur Memang Sedap & Rangup

3.Pecahkan sebiji telur, taburkan garam dan daun sup.

Guna Kulit Paratha Buat Karipap Telur Memang Sedap & Rangup

4.Kelim bentuk macam mana pun tak kisah janji lekat.Tekstur paratha lembik,memang cabaran nak kelim.

Guna Kulit Paratha Buat Karipap Telur Memang Sedap & Rangup

Ads

5.Goreng minyak sederhana panas.Jangan api besar nanti luar hangus dalam mentah lagi.

Guna Kulit Paratha Buat Karipap Telur Memang Sedap & Rangup

6.Lepas goreng akan berminyak sangat, jadi masuk dalam air fryer.Nanti minyak turun atau tos dengan tisu.

Guna Kulit Paratha Buat Karipap Telur Memang Sedap & Rangup

Kredit: Sakura Hanami

Guna Kulit Paratha Buat Karipap Telur Memang Sedap & Rangup

Ads

Klik sini

Carrot Cake Sukatan Guna Cawan & Sudu. Resipi Mudah, Gerenti Jadi

Buat Cara Ini Supaya Sotong Jadi Pejal & Tidak Berair

Cara Buat Kulit Piza Gebu, Buat Banyak Boleh Frozen

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI