Sekiranya anda mencari kelainan menu untuk sekeluarga, apa kata anda cuba menu yang berkonsepkan ‘slow cooker’. Walau pun mengambil masa yang lama untuk memasak, namun ia mudah disediakan. Lebih istimewa, ia boleh dihidangkan di dalam keadaan panas di dalam periuk yang digunakan untuk memasak itu. Kali ini Chef Mahathir berkongsi lima jenis resipi yang mudah untuk dicuba bersama keluarga.
SLOW COOKER CHICKEN CHILI
BAHAN-BAHAN :
1 keping isi ayam tanpa kulit | bahagian dada
1 sudu teh minyak sayur
500ml stok ayam
200gm kacang dal hitam | cuci bersih dan tos
200gm tomato | potong dadu kecil
1/2 biji bawang Holland | cincang
1sudu makan serbuk cili
1 ulas bawang putih | cincang
1/2 sudu teh jintan putih
1/2 sudu teh paprika
1/2 sudu teh serbuk bawang putih
1/2 serbuk lada hitam
1/2sudu teh mustard
1/2 cawan krim masam
Garam, gula dan perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Oleskan periuk dengan minyak sayur.
2.Letakkan isi ayam di bahagian bawah periuk, kacang dal hitam, tomato, bawang Holland, serbuk cili, bawang putih, jintan putih , paprika, serbuk bawang putih, perasa ayam, garam dan serbuk lada hitam.
3.Perlahan-lahan tuangkan stok ayam.
4.Reneh dengan api perlahan sekurang-kurangnya 3-6 jam.
5.Keluarkan dada ayam, dari periuk, cincang atau carik-carikannya.
6.Masukkan semula ke dalam periuk, tambah krim masam dan kacau lagi.
7.Sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Hidangan ini enak dipadankan dengan ori canai ataupun capati.
Saiz hidangan: 2 orang
Waktu memasak: 3-6 jam
Jenis masakan: Menu utama
Keistimewaan: Pedas dan berperisa
Cara memasak: Reneh
Anggaran kos: RM8.00
SLOW COOKER BEEF POT ROAST
BAHAN-BAHAN:
Ads
Bahan Untuk Panggang Tulang:
1kg tulang lembu
Garam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
1 sudu makan tepung serba guna
CARA MEMASAK:
1. Lumurkan garam dan lada sulah pada ke seluruh bahagian tulang lembu.
2. Kemudian taburkan tepung di atasnya sehingga menyaluti keseluruhan tulang. Ketepikan.
2. Panaskan minyak sayur di dalam kuali besar dengan api sederhana. Panggang tulang sehingga keperangan. Ketepikan.
3. Panaskan sedikit mentega dalam periuk, kemudian masukkan cendawan. Tumis lebih kurang 3-4 minit.
4. Masukkan bawang, masak lagi selama lima minit, sehingga bawang lembut dan bertukar warna keperangan.
5. Tambahkan pula bawang putih. Kacau lagi selama satu minit.
5. Bancuh tepung 1 1/2 sudu dengan sedikit air adun bersama pes tomato. Masukkan ke dalam tumisan.
6. Seterusnya masukkan stok ayam, kacau untuk sebatikan bahan. Renehkan dengan api perlahan.
7. Akhir sekali masukkan tulang yang telah dipanggang bersama lobak merah, batang saderi, daun rosemary dan thyme.
8. . Tutup periuk dan biarkan mereneh selama 5-6 jam.
9. Bila sejuk, keluarkan lemak pada permukaan dan keluarkan tulang. Kemudian perasakan dengan garam dan lada sulah secukup rasa.
INFO CHEF: Untuk rasa lebih berperisa anda boleh tambahkan sedikit serbuk cili.
Saiz hidangan: 4-5 orang
Waktu memasak: 5-6 jam
Jenis masakan: Menu utama
Keistimewaan: Pedas dan berperisa
Cara memasak: Panggang dan reneh:
Anggaran kos: RM20.00
SLOW COOKER BEEF STEW
BAHAN-BAHAN:
1kg daging batang pinang | potong kiub
50gm tepung serba guna
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 ulas bawang putih | cincang
1 helai daun bay
1 sudu teh paprika
1 sudu teh sos Worcestershire
1 biji bawang besar | cincang
400ml stok daging
3 biji kentang | buang kulit dan potong dadu
2 batang lobak | potong dadu
1 batang saderi |hiris serong
CARA MEMASAK:
1.Masukkan tepung di dalam mangkuk kecil bersama garam dan serbuk lada sulah. Kemudian gaulkan dengan hirisan daging.
2.Renehkan di dalam periuk sehingga daging empuk.
Ads
3.Kemudian masukkan bawang putih, daun bay, paprika, sos Worcestershire, bawang besar, stok daging , kentang, lobak merah dan saderi.
4.Tutup periuk dan renehkan selama 5-6 jam.
INFO CHEF: Stew daging lebih sedap jika lebih lama. Enak dimakan bersama roti.
Saiz hidangan: 8 orang
Waktu memasak: 5-6 jam
Jenis masakan: Menu utama
Keistimewaan: Daging lembut dan berperisa
Cara memasak: Reneh:
Anggaran kos: RM26.00
SLOW COOKER CHICKEN POT PIE STEW
BAHAN-BAHAN:
1 kg isi ayam bahagian dada | potong dadu
6 biji kentang | belah 4
150 gm lobak merah kecil
2 batang saderi | cincang
50gm krim ayam
300ml stok ayam
2 sudu teh garam saderi
2 sudu teh garam bawang putih
1 sudu makan lada hitam
50gm sayur campur
CARA MEMASAK:
1.Campurkan ayam, kentang. Lobak merah, krim ayam, air stok ayam, garam bawang putih, garam saderi dan lada hitam dalam periuk.
2. Renehkan atas api perlahan sehingga lima jam.
3. Kemudian masukkan sayur campur dan renehkan lagi sehingga sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Hidangan ini mudah dan sesuai untuk hidangan kanak-kanak.
Saiz hidangan: 5 orang
Waktu memasak: 5 jam
Jenis masakan: Menu utama
Keistimewaan: Tidak pedas
Cara memasak: Reneh:
Anggaran kos: RM10.00
Ads
SLOW COOKER THAI PEANUT CHICKEN
BAHAN-BAHAN:
2 biji cili merah | cincang
4 keping isi ayam tanpa tulang
1/2 cawan sos teriyaki
1/4 cawan mentega kacang berkrim
2 sudu teh cuka
1 sudu teh kepingan lada merah |dihancurkan
2 ulas bawang putih |cincang
1/2 cawan hirisan bawang merah| cincang
1/4 cawan kacang tanah | cincang
1 batang lobak merah | potong baji
CARA MEMASAK:
1.Masukkan ayam dalam periuk, letakkan hirisan cili di atasnya. Tuangkan sos teriyaki, cuka, hirisan cili merah.
2.Tutup periuk dan renehkan hingga daging ayam empuk.
3.Kemudian masukkan mentega kacang dalam periuk, kacau hingga sebati, kemudian masukkan semula ayam dalam periuk dan masak lagi 10 minit.
4.Tuangkan dalam mangkuk hidang taburkan dengan daun bawang dan kacang tanah yang telah dikisar kasar sebagai hiasan.
5.Sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Hidangan ini sesuai dihidangkan dengan nasi.
Saiz hidangan: 4 orang
Waktu memasak: 5 jam
Jenis masakan: Menu utama
Keistimewaan: Pedas dan terasa lemak kacang
Cara memasak: Reneh
Anggaran kos: RM12.00
Ayam masak apa pun tetap sedap . Dalam sajian barat pun ada macam-macam idea juadah yang dibuat berasaskan ayam.
Ni min kongsikan tiga idea sajian barat dari Chef Mohd Zamri yang juga pensyarah di Taylor’s University.
Tengok rupa pun dah meleleh air liur dibuatnya, gerenti lazat. Cubalah nanti ya.
BEGEDIL AYAM BERKEJU
BAHAN-BAHAN :
Bahan begedil :
100gm isi ayam ayam | dicincang
4 biji ubi kentang | dipotong dan rebus hingga empuk
100gm serbuk keju Parmesan
5 ulas bawang putih | dicincang kasar dan digoreng hingga kuning
80gm keju ‘gruyere’ | dipotong dadu
½ sudu teh serbuk perasa
50gm tepung gandum
2 biji telur | dipukul sedikit
Garam dan lada sulah secukup rasa
Minyak untuk menggoreng secukupnya
Bahan Sos :
80gm tepung keju segera
150ml air panas
CARA MEMASAK:
Cara membuat begedil:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan masakkan ayam bersama garam dan lada sulah hingga kering.
2. Ubi kentang yang telah dimasak dilenyek halus dalam satu bekas.
3. Kemudian masukkan ayam ke dalam ubi kentang, keju parmesan dan bawang putih goreng.
4. Masukkan sedikit tepung, serbuk ketumbar dan serbuk perasa.
5. Gaulkan hingga sebati.
6. Bentukkan bulat, masukkan keju gruyere yang dipotong dadu dan tekan rata sedikit, taburkan sedikit tepung dan celupkan ke dalam telur yang telah dipukul.
7. Panaskan kuali dan goreng sehingga kuning keemasan.
8. Hidangkan begedil dimakan bersama sos keju dan sos cili Thai.
Cara membuat sos keju segera :
1. Gaulkan serbuk keju segera bersama air panas.
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu memasak : 30 – 50 minit
Cara memasak : Menggoreng
Jenis masakan : Sajian asia fusion
Keistimewaan : Sajian ringkas dan cepat dimasak lagi dan mengenyangkan
INFO CHEF : Hati-hati bila menambah tepung ke dalam begedil kerana jika terlebih akan menyebabkan begedil menjadi keras.
CASSEROLE CHICKEN WITH ZUCCHINI & SPINACH
BAHAN-BAHAN :
4 bahagian kaki ayam | telah dibuang tulang
50gm daun bayam | direbus hingga masak
60gm zucchini | dipotong nipis
100gm bawang Holland | dicincang
30gm bawang putih | dicincang halus
350gm krim masakan
½ sudu teh garam
½ sudu teh lada sulah
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Cara membuat Casserole Ayam:
1. Ayam diperap dengan garam dan lada sulah
2. Bakar atas kuali dengan sedikit minyak untuk dapatkan warna kuning keemasan. Ketepikan.
3. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang Holland dan bawang putih dan masukkan krim masakan.
4. Masukkan keju parmesan sedikit demi sedikit dan terus kacau hingga pekat. Ketepikan sos keju ini sebentar.
5. Masukkan ayam yang sudah dibakar tadi dalam mangkuk casserole bersama zucchini dan bayam yang telah direbus.
6. Ambil sos keju dan taburkan sos keju di atas ayam dan bakar didalam ketuhar 180°C selama 30 minit.
7. Boleh dihidangkan semasa panas.
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu memasak : 30 – 40 minit
Cara memasak : Bakar dalam ketuhar
Jenis masakan : Sajian barat
Keistimewaan : Sajian ini sesuai untuk makan malam
INFO CHEF : Usah membuat sos yang terlalu pekat kerana ia menenggelamkan keenakan rasa bayam dalam ayam.
HONEY LEMON CHICKEN
BAHAN-BAHAN :
Bahan honey lemon :
70gm madu
300gm jus lemon
70gm sos plum
20gm tepung jagung
Garam secukup rasa
Bahan ayam :
4 ketul drumstick ayam
4 keping kepak ayam
½ labu bawang Holland | dicincang halus
2 ulas bawang putih | dicincang halus
80gm tepung jagung | campur dengan sedikit air
1 sudu teh garam
1 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK: Cara membuat sos honey lemon:
1. Masak jus lemon, sos plum dan madu sehingga pekat dalam periuk.
2. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air.
3. Kacau adunan hingga sebati.
4. Biarkan adunan seketika untuk sejuk
Cara membuat honey lemon chicken:
1. Ayam dibasuh dan keringkan.
2. Gaulkan ayam dengan tepung jagung dan garam.
3. Panaskan minyak dan masukkan bawang holland dan masak sehingga ianya layu.
2. Masukkan ayam, bawang putih dan garam.
3. Selepas itu masukkan sos honey lemon
4. Kacau hingga sos melekat pada ayam
5. Susun ayam dalam dulang pembakar dan bakar didalam ketuhar 180°C selama 30 minit
6. Setiap 6 minit salut ayam dengan sos dan bakar hingga kuning keemasan,
7. Hidangkan ketika panas bersama sos.
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu memasak : 30 – 45 minit
Cara memasak : Tumis dan Bakar
Jenis masakan : Sajian Asia
Keistimewaan : Sajian ayam bermadu yang masam manis.
INFO CHEF : Jika sos terlalu masam, campurkan lebih madu atau masukkan gula sehingga mendapat rasa yang diinginkan.
RESIPI : CHEF MOHD ZAMRI IDRIS, Pensyarah di Taylor’s University
Tajaan Pinggan Mangkuk : RUSLIZA MD DRUS
Kuih muih kampung tetap menjadi pilihan walaupun banyak lagi kuih-kuih yang sedang viral di media sosial. Kami kongsikan beberapa resipi kuih yang tetap menjadi pilihan ramai untuk dinikmati ketika minum petang.
1. KUIH CARA MANIS PANDAN
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan kelapa (saya guna santan kotak)
2 biji telur
10 helai daun pandan
Beberapa titik pewarna hijau
Gula pasir secukupnya (untuk inti)
Garam secukup rasa (untuk rasa lemak masin)
Sedikit minyak masak (untuk diletak pada acuan)
CARA PENYEDIAAN:
Daun pandan dicuci, potong kecil dan kisar bersama santan, kemudian tapis. Satukan bersama tepung gandum, pewarna hijau, telur dan kacau rata dengan whisk hingga semua sebati, tambah garam secukup rasa. Kacau dan tapis adunan tadi. Ketepikan sebentar.
Panaskan acuan kuih cara atas dapur gas, bila panas kecilkan api pada tahap minima. Sapu sedikit minyak masak pada setiap ruang acuan (guna daun pandan yang dilipat, diikat dan diracik hujungnya).
Isi adunan tadi dalam bekas bermuncung (kole atau teko) tuang dalam setiap acuan tadi hingga hampir penuh. Letakkan sedikit gula pasir pada setiap kuih (anggaran 1/3 camca teh). Tutup permukaan acuan dengan tudung atau penutup periuk. Masak hingga kuih tidak melekat bila disentuh atau lekang daripada acuan.
Berhati-hati semasa nak keluarkan kuih dari acuan dan sejukkan. Oles sedikit minyak setiap kali memasak kuih yang baru.
Kredit resipi & foto: Wirawati Negara
2. TEPUNG GOMAK
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung pulut
Sedikit garam
2/3 cawan air
CARA PENYEDIAAN:
Campurkan tepung pulut, garam dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan tak melekat di tangan. Pastikan adunan tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembik.
Bulatkan adunan ini (besar 2 kali dari onde-onde gula melaka).
BAHAN-BAHAN INTI KELAPA MANIS:
1 biji kelapa parut/kelapa segera/kelapa kering (guna sedikit air panas untuk lembapkannya)
1 biji gula melaka
3/4 cawan gula pasir
1 sudu besar tepung gandum dibancuh dengan sedikit air sahaja
Daun pandan disimpul
CARA PENYEDIAAN:
Masak gula melaka, 3/4 cawan gula pasir, daun pandan dengan sedikit air.
Masak sehingga gula melaka hancur, kemudian tapis.
Masukkan kelapa parut tadi. Kalau tiada kelapa parut, boleh guna kelapa kering. (Kelapa kering tambah sedikit air panas untuk lembapkannya)
Masak sekejap atas dapur. Agak-agak dah kering, masukkan bancuhan tepung gandum tadi. Masak sehingga ia lembap-lembap, kemudian sejukkan.
Bulatkan inti-inti tersebut.
BAHAN-BAHAN SERBUK TEPUNG GOMAK:
1 cawan kacang hijau
CARA PENYEDIAAN:
Bersihkan kacang hijau dan goreng sebentar. Goreng sekejap sahaja, jangan sampai hangit.
Kemudian, kisar kacang sehingga hancur.
Tapis atau ayak dan boleh dijadikan serbuk tepung untuk tepung gomak. Lebihan tepung boleh disimpan.
CARA PENYEDIAAN KUIH TEPUNG GOMAK:
Masukkan inti kelapa yang telah dibulatkan ke dalam adunan tepung dan bulatkan.
Sementara itu, panaskan air dan rebus adunan ini.
Bila dah terangkat, angkat dan toskan ia.
Salutkan adunan ini dengan tepung kacang hijau yang telah diayak tadi.
Siap!
Kredit resipi & foto: Pn. Tahrunnisah Jali
3. KUIH BOM BIJAN
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung pulut *
1/2 cawa tepung gandum *
1 sudu besar gula *
Secubit garam *
Air secukupnya *
Bijan
Inti ikut suka
CARA PENYEDIAAN:
Sediakan bekas dan masukkan semua bahan-bahan bertanda *.
Uli sehingga rata. Pastikan adunan tidak terlalu lembik.
Kemudian, isi inti ke dalam adunan dan golekkan ke dalam bijan. Bulat-bulatkan bagi rata semua bijan tadi.
Perap di dalam peti ais selama 1 jam.
Goreng di atas api sederhana.
Siap!
Kredit resipi & foto: Sis Eita Emie
4. BINGKA UBI
BAHAN-BAHAN:
4 cawan ubi kayu siap diparut
2 cawan santan pekat daripada sebiji kelapa
1 cawan gula pasir
1/2 sudu teh garam
Sedikit pewarna kuning
CARA PENYEDIAAN:
Panaskan oven pada suhu 200 ℃ api atas bawah, masukkan semua bahan ke dalam loyang berukuran 7 X 7 inch. Gaul semua bahan sehingga santan sekata dan gula hancur. Ratakan.
Masukkan loyang dalam oven dan letakkan di rak paling bawah. Bakar bingka hingga 1 jam atau 1 jam setengah atau hingga bahagian atas bingka keperangan (20 minit terakhir bakar, sy tukar api atas sahaja untuk dapatkan kerak pada bahagian atas bingka)
Setelah siap bakar, keluarkan bingka. Tunggu bingka sejuk, baru potong. Siap untuk dimakan.
Kredit resipi & foto: Ruhana Parmen
5. KUIH ABUK-ABUK
BAHAN-BAHAN:
1 1/2 cawan sagu biji
1 cawan kelapa parut (bahagian putih sahaja)
Garam secukup rasa
Gula melaka (dipotong halus) atau gula merah
Daun pisang
Lidi (kerat kecil) untuk sematan
CARA PENYEDIAAN:
Bilas sagu dengan air bersih dan toskan. Biarkan selama 10 minit.
Campurkan sagu biji dengan kelapa dan garam. Gaul rata.
Bentukkan daun pisang seperti kon untuk dibuat kelongsong. Masukkan campuran bahan tadi ke dalam kelongsong sehingga separuh penuh.
Masukkan sesudu gula melaka atau gula merah.
Masukkan campuran biji sagu tadi untuk penuhi kelongsong (jangan terlalu penuh, tinggal hujung daun untuk lipatan kelongsong).
Lipatkan kelongsong daun pisang. Cucuk batang lidi untuk sematan.
Kukus selama 10-15 minit.
Kredit resipi & foto: Illyani Mokhtar
6. KUIH KOCI LABU BERSANTAN
BAHAN-BAHAN:
3 cawan tepung pulut
Labu (guna separuh sahaja)
1 sudu kecil garam
Air secukupnya
CARA PENYEDIAAN:
Kukus labu sehingga empuk. Sejukkan seketika.
Satukan labu yang telah disejukkan bersama tepung pulut dan garam. Uli seketika untuk sebatikan sahaja.
Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh. Jangan terlalu keras atau lembik ya. Masukkan inti kelapa dan bulat-bulatkan.
CARA MEMASAK:
Panaskan air sehingga mendidih. Masukkan doh yang telah dibulat-bulatkan tadi. Bila doh dah terapung, maknanya doh dah cukup masak.
BAHAN-BAHAN INTI:
1 1/2 cawan kelapa parut (ambil putih sahaja)
Gula melaka/gula merah (saya guna 1 1/2 gula kabong)
2 sudu besar gula pasir
Air setengah cawan untuk larutkan gula
1 sudu besar tepung gandum dicampur dengan sedikit air (untuk pekatkan inti)
CARA MASAK:
Masukkan air dan gula merah atau gula kabong. Masukkan juga gula pasir, biar gula mendidih bersama air sehingga larut.
Kemudian, masukkan kelapa parut.
Akhir sekali, masukkan tepung yang telah dilarutkan dengans sedikit air tadi. Biarkan kering seketika, kemudian sejukkan.
BAHAN UNTUK SANTAN CAIR:
2 cawan (saya tambah sedikit air supaya tak terlalu pekat)
3 sudu besar tepung beras
Sedikit garam
CARA MASAK:
Satukan semua bahan. Kena sentiasa kacau ya. Masak menggunakan api perlahan sehingga pekat.
Kemudian, dah boleh masukkan koci yang telah direbus tadi ke dalam adunan santan.
Seterusnya, boleh mula membungkus koci.
TIP UNTUK MEMBUNGKUS KUIH KOCI:
Semasa nak bungkus koci, sapukan sedikit minyak pada daun pisang yang telah dilayurkan terlebih dahulu.
Kemudian, ambil doh yang sudah dimasukkan ke dalam santan tadi menggunakan sudu, letak di tengah-tengah daun pisang.
Lipatkan daun pisang (cara melipat daun boleh rujuk di Google atau YouTube)
Dah siap lipat, panaskan air dalam kukusan. Pastikan air betul-betul dah mendidih dengan api perlahan. Kukus kuih koci selama 7 minit supaya aroma daun pisang naik.
Siap untuk dihidangkan.
Kredit resipi & foto: Wirawati Negara
Jika anda sedang mencari FOOD STEAMER, boleh klik DISINI.
Kali ni RASA kongsikan resipi daripada seorang ibu anak empat, Norsahida Mohamad Said. Melayan kerenah anak-anak bercuti sekolah, hidangan ringkas iaitu bubur nasi dan sambal tumbuk disediakan untuk menjamu selera. Jom tengok step by step sambal tumbuk yang dibuat. Simple, tapi nampak sedap!
SAMBAL TUMBUK
Bahan-Bahan
Minyak masak untuk menggoreng
3 biji cili besar
1 labu bawang besar
Segenggam ikan bilis
Cara membuat
Tiga bahan tadi iaitu cili besar, bawang besar dan ikan bilis digoreng. Tak perlu goreng sampai garing. Cukup sekadar layu saja.
OK, dah siap goreng semua bahan. Nampak sedap kan? Belum siap lagi ni. Sila ke step seterusnya.
Guna lesung batu, tumbuk sedikit demi sedikit semua bahan yang sudah digoreng tadi. Kena guna lesung tau. Kalau guna blender, tak jadi. Hilang keasliannya. Barulah namanya sambal tumbuk!
Sedap dimakan dengan bubur nasi. Tapi kalau makan dengan nasi panas pun sedap gak ni. Cubalah!
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!