Nak variasi kuih raya, mungkin korang boleh try buat Honey Nestum Almond Cookies. Bahan-bahan pun tak adalah susah sangat. Boleh cuba buat sambil-sambil berkumpul dengan ahli keluarga yang lain.
HONEY NESTUM ALMOND COOKIES CRUNCH
Ads
Bahan A
• 250 gram mentega/marjerin
• 1/2 cawan gula perang halus
• 1 penutup esen vanila
• 2 sudu besar madu
Bahan B
• 1 sudu kecil baking powder
• 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
• 1 sudu besar tepung beras
• 1 sudu besar tepung jagung
Bahan C
• 1 1/2 cawan tepung gandum
Bahan D
• 2 sudu besar susu tepung
Bahan E
• 1/2 cawan nestum
• 1/2 cawan coklat chips
• 1/2 cawan almond nips/strip
Ads
Cara Membuat
1. Whisk rata bahan A. Masukan bahan B, whisk lagi bagi rata.
2. Masukkan bahan C, sedikit demi sedikit kacau rata. Masukkan bahan D, gaul rata. Masukkan bahan E, gaul lagi bagi rata.
3. Kalau adunan agak berderai tambah mentega atau marjerin sikit demi sikit hingga adunan elok tak berderai. Simpan dalam peti ais selama 30 minit.
4. Ambik adunan sejemput demi sejemput atau guna sudu. Susun atas dulang pembakar.
5. Panaskan oven 10 minit suhu 160°C. Bakar adunan selama 30-35 minit ikut oven masing masing.
Ekstra: Ketika panas biskut ini agak lembut. Apabila sudah sejuk, baru keras elok. Kalau gigit terasa rangup.
Biskut raya untuk lebaran ni belum siap lagi? Resipi Biskut Butter ni memang sesuai anda cuba. Hanya guna empat bahan dan sangat mudah dihasilkan. Jom cuba!
BISKUT BUTTER
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung jagung
2 1/2 cawan tepung gandum
1/3 cawan gula
1 buku mentega
CARA MEMASAK:
Satukan gula dan mentega. Pukul hingga kembang.
Masukkan tepung jagung dan tepung gandum. Gaul sehingga mendapat doh lembut.
Bentukkan adunan dan bulatkan. Susun atas dulang yang telah dialas dengan ‘baking paper’.
Tekan doh menggunakan hujung garfu dan bakar pada suhu 170C selama 15 minit.
Biskut Bangkit Kelapa ni memang sedap buat kudapan petang sambil menikmati secawan kopi. Rasa rangup yang mencair di mulut kekal disukai dari zaman dahulu hinggalah ke generasi sekarang.
Jom semak perkongsian resipi dari Shanasz Aisy. Ringkas aje reipinya. Langkah memasak pun mudah sangat. Bila digigit teringat kenangan menikmatinya di kampung halaman, masa kecil kecil dahulu kan
BISKUT BANGKIT KELAPA
.
BAHAN-BAHAN :
2 1/2 Cawan Tepung ubi 1 1/2 Cawan tepung gandum cap ROS 1 biji telurr 1 buku mentega atau boleh ganti marjerin 250gm 1 Cawan gula 1 penutup esen Vanila 2 cawan kelapa parut di sangai tanpa minyak
CARA MEMASAK : 1. Satukan mentega, gula, esen vanila dan telur. 2. Pukul hingga kembang dan sebati, guna senduk kayu pun boleh, masukkan tepung sedikit demi sedikit, perlahan-lahan.
3. Masukkan kelapa, gaul rata uli sampai tak melekat di tangan.
4. Terap, bakar selama 20 minit atau keperangan. Panaskan lebih dahulu oven dengan suhu 160 darjah Celcius.
5. Bila dah sejuk, masukkan dalam bekas kedap udara.
.
Siapa suka makan kek pisang? patut cuba resipi yang sangat ringkas dan mudah ini. Kombinasi enak manis pisang dan cip coklat yang sangat serasi.
KEK PISANG MOIST HANYA 30 MINIT
BAHAN-BAHAN:
4 biji pisang berangan masak ranum/ apa-apa pisang yang sesuai.
1/4 cawan gula
1 cawan tepung gandum*
1 sudu teh soda bikarbonat*
Secubit garam*
Sedikit esen vanila
2 biji telur grade A
1/4 cawan minyak jagung/minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Lenyek pisang sampai hancur dan kacau sebati dengan gula.
2. Ayak bahan-bahan bertanda * dan satukan dalam satu mangkuk.
3. Pukul telur sampai berbuih.
4. Satukan semua bahan step 1,2, 3 dan gaul rata.
5. Masukkan esen vanila.
6. Selepas itu masukkan minyak jagung dan kaup sebati.
7. Kemudian masukkan dalam paper cup/ loyang (saya guna 1 paper cup= 2 scoop ice cream)
8. Hiaskan dengan apa-apa topping yang di sukai (saya letak chocolate chip sebab kombinasi pisang dan coklat memang sangat sedap)
9. Hentakkan sikit loyang/ paper cup untuk buang angin.
10. Masukkan dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Set suhu 200c. Bakar selama 30min atau sehingga masak.
PERINGATAN: SETIAP OVEN ADALAH BERBEZA. JADI MASA MEMASAK MUNGKIN SEDIKIT BERBEZA
Info: Boleh hiris nipis pisang dan letak ke atas adunan sebelum dibakar.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.