Korang suka makan bihun goreng Singapore? Mudah sangat nak membuatnya kalau korang yang pertama kali membuatnya pun pasti menjadi. Buat untuk buka nanti gerenti lah ramai suka. Rahsia nak bagi sedap, adalah udang kering. Sila cuba okey.Sebab senang sangattt! Makan dengan sambal kicap tau. Adoi menambah-nambah jadinya.
BIHUN GORENG SINGAPORE Bahan-bahan: 3-4 biji bawang merah 5-6 biji bawang putih 1 sudu kecil lada hitam 2 sudu makan udang kering 2 inci halia
bahan-bahan.
Cara memasak:
Ads
1.Blender lumat bahan yang tadi. 2.Kopek kulit udang. 3.Rendam bihun hingga lembut(400gm) 4.Kucai dipotong dalam 4cm (rm1) 5.Kalau dah siap kisar. 6.Tumis dengan minyak sehingga jadi keemasan/brown 7.Perasakan. Gula,garam dan serbuk perasa. 8.Masukkan udang 9.masukkan bihun yang dah ditoskan. 10.Masukkan kucai dan serikan dengan cili merah.
Kuih getas merupakan kuih tradisional yang sangat unik kerana rasanya yang lemak manis. Ada yang juga memanggil getas-getas atau gegetas. Cara penyediaannya antara yang paling senang berbanding kuih tradisional yang lain. Uli, gentel dan goreng je. 10 minit dah boleh siap! Rasanya yang lembut dan kenyal itu menjadikan ia amat diminati dan sering dijadikan sebagai hidangan minum petang seisi keluarga.
KUIH GETAS
BAHAN-BAHAN
1/2 biji kelapa parut
2-1/2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
1 cwn air (atau secukupnya)
1 sudu teh garam
Untuk sira gulanya
1/2 cawan gula
1/2 cawan air
CARA PENYEDIAAN
Satukan kelapa, tepung pulut dan tepung gandum dalam bekas, masukkan garam, gaul. Masukkan air sedikit demi sedikit (jangan cair sangat.. nanti susah nak bentuk), uli hingga jadi doh lembut. Bentukkan doh mengikut citarasa.
Bentukkan doh sebesar nugget
Goreng dengan api sederhana.
Air dan gula dimasak dalam kuali, biar betul-betul pekat baru masukkan kuih yang telah digoreng tadi. Kacau hingga kering.
Air dan gula dimasak hingga pekat. Berbuih macam ni tanda gula telah pekat.
Masukkan kuih yang telah digoreng dan boleh tutup api, kacau hingga jadi seperti ini.
Churros memang sedap dimakan sebagai kudapan. Lembut, rangup dapat pulak dicecah dengan sos coklat memang padulah. Resipi Churros ni memang istimewalah banyak tip dan teknik yang diikongsi oleh pemilik resipinya.
CHURROS
°°°°°°°°°°°°
BAHAN-BAHAN :
1 cawan air*
1 sudu besar mentega/margerin
1 sudu besar gula* (gula yg bancuh teh kopi tu)
1 sudu teh esen vanila*
Secubit garam*
1 cawan tepung gandum
1 biji telur B
CARA MEMASAK :
1. Satukan bahan-bahan bertanda * dlm kuali (guna kuali non stick). Buka api dan kacau smpai gula larut, biarkan mentega tu cair….
2. Tutup api, masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kacau dengan. Terus je balik-balikkan tepung tu sampai doh yang lembut terhasil, kalau doh tu berketul, pedulikn jee…
3. Telur pukul sikit dan tuang dalam doh. Doh masih panas, jadi terus aje uli-uli dengan senduk. Bila doh dah sejuk sikit dan boleh dipegang, ulilah dengan tangan sampai betul-betul sebati dan takde lagi ketulan tepung.
Tip : Doh yang cantik adalah doh yg licin dan agak kenyal. Tak melekat dekat tangan.
4. Masukkan doh dalam piping beg. Guna star nozle dan paipkan atas dulang yang dialas baking paper (tujuan tak bagi melekat aje)
Sementara dok paip Churros tu, bolehlah la panaskan kuali minyak.
5. Goreng sehingga keemasan dan diangkat.
6. Sira dgn gula icing dan sedikit serbuk cinnamon. Lebih umph kalau cecah dalam sos coklat.
SOS COKLAT
°°°°°°°°°°°°°°°° BAHAN-BAHAN :
100gm coklat masakan
1 sudu mentega (sy guna 2 sudu minyak jagung je)
– cairkan secara double boil
Tip nak dapatkan Churros yang best dan menjadi :
1. Ada beberapa resepi Churros yang empunya resipi dah cuba tetapi baginya ini yg terbaik. Rangup di luar, lembut di dalam.
Ada resepi saya buat, Churros saya keras macam belimbing besi,sebab tepung yg berlebihan. TEPUNG 1 CAWAN dah cukup ye, kalau lebih, confirm boleh baling dinding.
2. Masa nak masukkn & tepung, kebanyakan resepi suruh perlahankan api, Tapi saya TUTUP API masa tu.
Ikut petua, jangan uli tepung dengann air yang menggelegak, ini untuk mendapatkan churros yang berkulit rangup dn kerangupan tu tahan lebih lama…
3. Kalau agak agak doh panas lagi tak boleh uli dengan tangan, boleh je tunggu kejap, no hal Ambil masa anda untuk uli doh untuk uli doh bagi licin ye, tak perlu tergesa-gesa sebab kuih ni takde istilah bantat ke ape…
4. Seeloknya guna piping beg yang tebal kalau tak nak 10 kali tukar bag, kalau piping bag nipis mudah pecah.
5. Guna star nozle untuk corak belimbing yg cantik. Kalau nak guna acuan samprit pun boleh. Pada yang tak pentingkan rupa, nak gentel aje pun takde masalah.
Saiz Churros saya ni, agak dlm 2 inci setiap satu.
6. Pada yg expert pro master boleh je paip terus dalam minyak yang panas. Bagi amatur boleh paip dulu semua dalam dulang, biar saiznya seragam paip dulu semua dalam dulang untuk seragamkan. Selepas itu baru masukkan dan goreng baru campak semua sekali dlm kuali, masak pun seragam je.
Jika anda mencari cabaran yang lebih sukar dan lagi sedap daripada menyediakan masakan rendang daging tradisional, anda perlukan resipi rendang lembu ini. Selamat mencuba!
Rendang Daging Minangkabau VIRAL..
Bahan-bahan ( 6 org mkn ):
daging lembu 1 kg
kicap manis cap kipas udang 1 botol kecil,( p/s kene pakai kicap jenama ni…kalu tak guna rasanye tk berapa nk sedap)
lada kering dalam 20 tangkai ( blend ) (p/s ikut selera, kalo nk pedas lebihkan lah lada kering tu)
cili padi = 10 tangkai ( blend dgn lada kering ) (p/s rendang nogori mesti tk tinggal cili padi ni kan)
bwang besar = 5 biji , bwng puith = 1 labu , halia = sebesar ibu jari , lengkuas = sebesar ibu jari , serai 5 btg ( smua di blend hingga lumat )
santan = 1 biji kelapa, p/s = ikut citarasa ..kalo nk lebih letak lebih..
kerisik sedikt
bahan2 utk yg last skali…kalo takde mmg tak jadi rendang ni…. bawang besar =2 biji ( potong bulat )serai = 5 btg ( di ketuk )…
daun kunyit = disiat-siat…..smua bahan diatas digoreng dgn minyak sampai layu dan wangi
garam secukup rasa …p/s = tk perlu byk sbb dah ada kicap….
minyak masak yg secukupnye
Cara-cara:
Perap daging dengan kicap manis, nak sedap perap semalaman…perap 30 min pun ok gak….
Panaskan minyak & tumiskan semua bahan yg di kisar tadi … bawang besar + bwg putih + halia + langkuas+serai
kemudian, dah pecah minyak bahan2 yg ditumis tadi..masukkan lada kering + cili api tadi ….tumis sampai pecah minyak jugak…
Masukkan daging yang diperap tadi…kecutkan daging tu sampai kuar air daging & sampai daging empuk
kemudian masukkan santan….
Agak2 santan mcm nk pekat , masukkan kerisik n masak sampai kering & meyerupai rendang…
akhir sekali masukkan 3 bahan ug digoreng dgn minyak td ..
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!